Prekybininkai bijo vaivorykštės


2008-08-20
Aušra Garnienė
Prekybininkai bijo vaivorykštės

Po Europą keliaujantis tolerancijos vilkikas greičiausiai aplenks Kauną. Prekybos centro "Molas" atstovai vakar atšaukė leidimą rengti su homoseksualais siejamą akciją jų aikštelėje.

Atsisakė dėl klientų

"Nesuprantu, kas "Molo" savininkus privertė taip pasielgti. Tikėjomės, kad privatus verslas parodys gilesnį supratimą diskriminuojamoms grupėms", - apgailestavo Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai Jurgis Vilčinskas. Jis susidariusią situaciją pavadino liūdna, nes per porą dienų surasti naują vietą vilkikui sustoti labai sunku.

"Molo" rinkodaros vadovė Goda Marija Isakė patvirtino, kad anksčiau išduotas leidimas, tolerancijos vilkikui apsistoti prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje, yra atšauktas. Ji pastebėjo, kad "Molas" orientuojasi į šeimą, dirbančias moteris, todėl homoseksualų prisistatymas papiktintų prekybos centro lankytojus.

"Kaip tik tą dieną ir aš, ir centro direktorė, turime išvykti iš Lietuvos. Renginyje negalės dalyvauti atsakingas atstovas. Nenorime nesusipratimų, nes mums brangesni mūsų klientai", - atsisakymo motyvus aiškino G.M.Isakė. Neoficialiai kalbama, kad prekybininkus galėjo išgąsdinti Lietuvos gėjų ketinimai prie "Molo" išskleisti vaivorykštės vėliavą.

Ministerija auklėja merą

Rugpjūčio pradžioje Kauno miesto savivaldybė neišdavė leidimo tolerancijos vilkikui sustoti Karmelitų aikštėje, šalia prekybos ir pramogų centro "Akropolis" bei Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios. Organizatoriams pasiūlyta renginiui ieškoti privačios erdvės.
Kauno meras Andrius Kupčinskas, viešai pareiškęs, kad renginys, kuriame skatinama tolerancija seksualinėms mažumoms, gali įžeisti kauniečius, sulaukė įspėjimo iš Užsienio reikalų ministerijos.

"Atkreipiame Kauno miesto savivaldybės dėmesį, kad kitokios lytinės orientacijos asmenų diskriminavimas Lietuvoje tampa vis aktualesne tema tarptautinėje bendruomenėje. Manytume, kad šiais metais panašaus pobūdžio draudimas sukeltų daug stipresnę tarptautinę reakciją", - rašoma iš ministerijos gautame rašte.

Tolerancija - tik gėjams?

Europos komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai J.Vilčinskas įrodinėjo, kad tolerancijos vilkiko "Už įvairovę. Prieš diskriminaciją" programoje dalyvaus įvairios diskriminuojamos grupės. Daug dėmesio bus skirta neįgaliųjų problemoms, tačiau nepavyko rasti žmonių su negalia, kurie dalyvautų tolerancijos vilkiko programoje Kaune. Vilniuje koncertuoti pakviesta Lietuvos žmonių su negalia sąjungos muzikos grupė "Impulsas". Grupės vadovė Snieguolė Dikčiūtė prisipažino nieko nežinanti apie kitus programos dalyvius. Anot jos, grupė Kaune nekoncertuos.

Ar Kaune rengiamoje akcijoje dalyvaus žmonės su negalia, nežinojo ir Lietuvos žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Rasa Kavaliauskaitė. "Kai tolerancijos vilkikas eina po vienos grupės vėliava, mūsų žmonės reaguoja atsargiai", - pripažino neįgaliųjų sąjungos vadovė.

"Kvietė dalyvauti, bet mes nedalyvausime. Atsiprašau", - atkirto Kauno krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Jolanta Beresnevičienė.

Tolerancijos vilkiko renginių programa rūpinasi Vilniuje veikianti komunikacijų agentūra "Lukrecija BBDO". Nenorėjusi prisistatyti agentūros darbuotoja nežinojo, ar renginyje ketino dalyvauti neįgalieji, romai, jaunimo subkultūrų atstovai - gotai, pankai.

Paklausta apie Lietuvos gėjų lygos ketinimus renginio metu išskleisti savo vėliavą, "Lukrecija BBDO" darbuotoja suskubo paaiškinti, kad negali nieko komentuoti žiniasklaidai.

Pakviesti, bet nepasirodys

Tolerancijos vilkiką viešoje erdvėje dažniausiai propaguoja seksualinių mažumų atstovai, o ne kitos diskriminuojamos grupės.

"Nė vienai diskriminuojamai grupei niekas netrukdys skleisti savo plakatų ar vėliavų, jei tai bus daroma sankcionuotai. Lietuva yra laisva šalis, ir saviraiškos teisių niekas negali apriboti. Gėjus dažniau matote viešoje erdvėje, nes savivaldybės politikai nesupranta, kokias vertybes vilkikas propaguoja. Tai nėra tik kitos seksualinės orientacijos žmonių renginys", - tikino J.Vilčinskas.

Jis nepaaiškino, kodėl tolerancijos vilkiko programoje Kaune nežada dalyvauti neįgalieji. "Jie buvo kviesti, bet nepasirodys. Vilkiko organizatoriai pristatys kliūčių ruožą su neįgaliųjų vežimėliais, kad žmonės akivaizdžiai pamatytų, su kokiomis problemomis susiduria neįgalieji", - aiškino Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovas spaudai.