Gerumo akcija ištiktiems bėdos


2008-08-05
Aldona Kibirkštienė
Gerumo akcija ištiktiems bėdos

Vakarų Ukrainą nusiaubus stiprioms liūtims ir potvyniams daugybė žmonių neteko pastogės. Likusiesiems be namų, kelių, mokyklų pagalbos ranką tiesia ir kauniečiai.

Reikia skubios pagalbos

Į Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos Kauno skyrių kreipiasi nemažai kauniečių, kurie nori padėti ukrainiečiams. Vieni siūlosi paaukoti drabužių, kitokių daiktų ar pinigų. Kiti norėtų pasikviesti nelaimės ištiktų šeimų vaikus pailsėti Lietuvoje.

Žmonės neabejingi ukrainiečiams, tik ne visi žino, kaip galėtų padėti nukentėjusiesiems.

Pasak Raudonojo kryžiaus draugijos Kauno skyriaus sekretoriaus Dino Dambrausko, tarptautinė Raudonojo Kryžiaus federacija paskelbė kreipimąsi į viso pasaulio Raudonojo Kryžiaus draugijas dėl pagalbos ne tik Vakarų Ukrainos, bet ir Moldovos, Rumunijos, Vengrijos kai kurių regionų gyventojams.

Nuo potvynių ir liūčių nukentėjusiems žmonėms labiausiai trūksta maisto, vandens, drabužių, higienos reikmenų, palapinių. Lietuviai daugiau pasiryžę padėti Vakarų Ukrainos gyventojams.

Kviečia aukoti pinigų

"Geriausia būtų, jei konkrečias vietoves paremtų susigiminiavusių miestų savivaldybės. Kaunas tokio partnerio Vakarų Ukrainoje neturi, tad pagalbą nelaimėliams galėtų suteikti eiliniai kauniečiai, firmos, įstaigos. Į Raudonojo Kryžiaus paskelbtas sąskaitas pradėjo plaukti jų aukojami pinigai", - "Kauno dienai" pasakojo D.Dambrauskas. Jo teigimu, tikslingiausia būtų skirti lėšų kuriai nors vienai stichijos sugriautai mokyklai ar vaikų globos namams suremontuoti.

Žmonių siūlomų drabužių akcijos organizatoriai nelabai pageidauja, nes norint juos išsiųsti reikėtų papildomų pastangų. Drabužiai turi atitikti higienos reikalavimus, būti išdezinfekuoti. "Neturime tokio šalpos centro, kur drabužiai būtų saugomi ir specialiai parengiami išsiųsti.

Pageidautume, kad žmonės aukotų tik kanceliarines ar higienos priemones, o geriausia - pinigines lėšas. Įvairių stichinių nelaimių atvejais Tarptautinė Raudonojo kryžiaus federacija ragina aukoti būtent pinigus. Padarinius likviduojančios tų šalių tarnybos geriausiai žino, kur juos panaudoti. Maisto produktai šiltuoju vasaros metu irgi nėra pageidaujami", - komentavo D.Dambrauskas.

Svarstoma galimybė didžiuosiuose prekybos centruose įrengti specialius konteinerius, kuriuose žmonės galėtų palikti aukojamas prekes.

Pinigai iš rezervo fondo

Kauno savivaldybė iš administracijos direktoriaus rezervo fondo nukentėjusiems ukrainiečiams skyrė 5 tūkst. litų.

"Tai nėra labai didelė suma, bet kol kas bent tuo išreiškiame savo solidarumą su mums draugiškos šalies žmonėmis. Niekas nėra apdraustas nuo tokios nelaimės.

Nežinome, kas ir mums gali atsitikti. Ypač norime padėti ukrainiečių moksleiviams pasirengti mokslo metams, jiems ketiname nusiųsti mokymo priemonių", - aiškino Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

Kreiptasi į miesto Švietimo ir ugdymo skyriaus vadovus, kad jie paragintų mokyklas prisidėti prie paramos akcijos. Savivaldybės civilinės saugos tarnyba nusiuntė į Vakarų Ukrainą mobiliąją elektros stotį, o Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba dovanojo 16 palapinių.

Ambasada jaučia paramą

Vilniuje veikiančio Taraso Ševčenkos paramos ir labdaros fondo direktorė Inga Žilaitytė pasakojo, kad į fondo paskelbtą sąskaitą pervesta 7 tūkst. litų.

"Dabar atostogų metas, bet tikimės, kad paramos akcija įsisiūbuos, lėšų sulauksime gerokai daugiau. Skambina nemažai verslininkų, pavienių žmonių, jiems aiškiname, ko labiausiai reikia. Pinigus aukoti paprasčiausia, bet nestabdome ir norinčiųjų ukrainiečius sušelpti kitokiais būdais. Ieškosime galimybių į Ukrainą išgabenti visus paaukotus daiktus", - pasakojo fondo vadovė.

Ukrainos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Olena Masneva pažymėjo, kad ne tik mūsų šalies vyriausybė, Užsienio reikalų ministerija, bet ir daug paprastų žmonių operatyviai reagavo į Vakarų Ukrainą ištikusią nelaimę.

"Lietuviai labai geranoriški, esame dėkingi už pastangas padėti nuo stichijos nukentėjusiems Vakarų Ukrainos žmonėms. Piniginės aukos reikalingos labiausiai, nes reikia atstatyti šimtus mokyklų, tiltų, sutvarkyti kelius. Tautiečius ištikusiai nelaimei neabejingi ir Lietuvoje gyvenantys ukrainiečių bendruomenės nariai", - apie ekstremalią situaciją Vakarų Ukrainoje pasakojo ambasados darbuotoja.


Ukrainą nusiaubė stichinė nelaimė

Per liūtis ir potvynius Vakarų Ukrainoje žuvo 22 žmonės, iš jų - 6 vaikai. Nukentėjusiose Ivano Frankovsko, Lvovo, Užkarpatės, Ternopilio, Černovcų srityse užlieta per 40 tūkst. gyvenamųjų namų.

Užlieta apie 34 tūkst. ha žemės sklypų, sugadinta 360 automobilinių ir 561 pėsčiųjų tiltų, išplauta 680,61 km automobilinių kelių.

Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos sąskaita: AB SEB bankas LT 277044060000908211
AB bankas "Hansabankas" LT 727300010002448010.

Taraso Ševčenkos paramos ir labdaros fondo sąskaita: DnB NORD bankas LT842140030000157797