Kitoks žvilgsnis


2008-08-22
Poetas Kestutis Navakas
Kitoks žvilgsnis

Vienas leidinys apklausė Vilniaus gidus: po kokias vietas vedžioja svečius? Pasirodė, kad kiekvienas turi netradicinių maršrutų, net tarsi nerodytinų. O juk turiu tokių ir aš. Negi Kaune rodysi vien Rotušę ir Karo muziejų. Kai kuriems užsieniečiams įdomiau "Stalkerio zonos" kokių nors apgriuvusių gamyklų teritorijose. Taigi 10 netradicinių Kauno vietų, pamatytų kitokiu žvilgsniu.

1. Ožkų pievelė. Iš Zanavykų g. sukti į Anykščių, iš jos - į Puntuko g. Eiti iki galo ir pro tokią tvorą nusileisti į šlaito terasą. Puiki pievelė su vaizdu į Šilainius. Ožkų kartais būna.

2. Kompotas. Žaliakalnio rajonas, kur gatvės - vaisių pavadinimais (Obuolių, Braškių etc.). Labai charakteringas ir kontrastingas: naujalietuvių pilys šalia bet kaip susikaltų medinukų.

3. Ąžuolyno skardis. Pagrindiniu taku eiti iki tiltelio, po to sukti palei upelį, skardis - pačiam gale. Sėdėti nukorus kojas, geriausia penktą ryto.

4. Vytauto griova. Vytauto parke, tiesiai už sudegusios lauko estrados, pro kurią praėjus reikia sukti dešinėn ir leistis nuo kalnelio. Labai slėpininga vieta, galima ten sėdėti ant išvirtusio medžio ir skaityti Rilkę.

5. Žydkapiai. Sunku matyti taip suniokotas įspūdingas kapines. Po šiais išvartytais akmenimis guli miesto istorijos dalis, kurią labai įdomu skaityti antkapių užrašuose.

6. Šančiai. Leiskimės nuo kalno, tarkim, Skuodo gatve ir susitikime Siūlų ir Vilnų gatvių kampe. O po to pakilpuokime po labai įspūdingus ir autentiškus aplinkinius kvartalus. Išgerkime kavos bare "Prie bėgių", pro šalį važiuojant traukiniui, ir galim traukti Švenčionių g. Nemuno slėnio link, po to - vėl į viršų gražiu serpantinu.

7. Silikatinė Freda. Privažiavus posūkį Botanikos sodo link, sukti ne į jį (dešinę), o kiek į kairę. Rasime unikalų silikatinių penkiaaukščių kvartalą (sienose išmūrytos datos "1978" ir pan.). Gyvenimas lyg rezervate, nes kvartalą iš visų pusių riboja šlaitas, buvusi "Avia Baltica" ir kt., o laikas stovi.

8. Bažnytėlė prie Botanikos sodo. Beveik sugriuvusi, vaiduokliška. Ant stogo auga beržai. Šalia - Kauno tvirtovės komendanto kapas. Sykį čia vyko poezijos skaitymai su muzika bei šokiu. Tik sykį.

9. Barščiai. H. ir O. Minkovskių gatvės atkarpa tarp M.K.Čiurlionio ir Aleksoto tiltų. Įspūdingi industriniai peizažai, gamyklos ir, žinoma, šalikelių mastelius koreguojantys T.Barščio bokštai. Galima pasukti į aklagatviu virtusią jos atšaką, kur gyvena čigonai.

10. Marvelės slėnis. S.Dariaus ir S.Girėno gatve iki galo, po to į kairę ir - žemyn į slėnį beveik šveicariškais serpantinais.
Neabejoju, kad Kaune kiekvienas turi savų vietų. O kokių?