Klausimas specialistui


2008-06-27
Vi­li­ja J.
Klausimas specialistui

Pa­si­bai­gė ban­ko kor­te­lė ir tik ta­da su­si­zgri­bau, kad jos ne­ga­liu at­siim­ti, nes pa­si­bai­gęs ir pa­so ga­lio­ji­mas. Pa­si­bai­gęs ne va­kar, bet prieš ke­lis mė­ne­sius. Ka­žin, ar už to­kį del­si­mą (kad ir ne­są­mo­nin­gą) ne­bū­siu nu­baus­ta?

At­sa­ko Mig­ra­ci­jos de­par­ta­men­to prie VRM Ad­mi­nist­ra­vi­mo sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė No­me­da Pi­ke­ly­tė:

Ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­so 200 straips­nis nu­ma­to, kad pi­lie­tį, ku­ris pri­va­lo tu­rė­ti as­mens ta­pa­ty­bės kor­te­lę, gy­ven­da­mas be as­mens ta­pa­ty­bės kor­te­lės ar­ba su ne­ga­lio­jan­čia as­mens ta­pa­ty­bės kor­te­le, ga­li­ma nu­baus­ti įspė­ji­mu ar­ba bau­da iki 30 li­tų. Jei as­muo ir to­liau gy­ve­na be as­mens do­ku­men­to, jis ga­li bū­ti nu­baus­tas dar kar­tą.

Ant­rą­syk bau­da su­da­ry­tų nuo tris­de­šim­ties iki pen­kias­de­šim­ties li­tų. Tre­čią kar­tą as­muo ga­li bū­ti bau­džia­mas šim­to li­tų bau­da. Pa­są tu­rė­ti nė­ra pri­va­lo­ma, jis iš­duo­da­mas pi­lie­čio pa­gei­da­vi­mu. Pa­sas yra LR pi­lie­čio as­mens do­ku­men­tas, pa­tvir­ti­nan­tis jo as­mens ta­pa­ty­bę ir pi­lie­ty­bę, ir yra skir­tas vyk­ti į už­sie­nio vals­ty­bes.