Už gerklės alkoholiui ir sveikai nuovokai


2008-06-17
Gied­rius Ka­dziaus­kas, Lie­tu­vos lais­vo­sios rin­kos ins
Už gerklės alkoholiui ir sveikai nuovokai

Sei­mas svars­to Al­ko­ho­lio kont­ro­lės įsta­ty­mo pa­tai­sas, ta­čiau, re­gis, ne apie vi­sų jų įgy­ven­di­ni­mą ir po­vei­kį pa­gal­vo­ta. Au­gan­tis ne­pil­na­me­čių al­ko­ho­lio var­to­ji­mas, daž­nos gir­tų su­kel­tos ne­lai­mės ke­liuo­se yra pro­ble­mos, ku­rias ne­del­siant rei­kia spręs­ti. Ta­čiau vais­tai ne­tu­ri bū­ti blo­ges­ni už li­gą.

Nu­ken­tės at­si­tik­ti­niai

Siū­lo­mų ap­ri­bo­ji­mų už­mo­jai pla­tūs, „kū­ry­biš­ki" ir var­to­to­jų įpro­čius tik­rai pa­kei­sian­tys - „tvir­tai ap­si­spren­dę" al­ko­ho­lio var­to­to­jai pa­si­rū­pins, kaip apei­ti už­kar­dus, o di­džiau­sią įta­ką jie tu­rės at­si­tik­ti­niams var­to­to­jams.

Tei­gia­ma, kad Rug­sė­jo pir­mo­ji tu­rė­tų sim­bo­li­zuo­ti blai­vu­mą, ta­čiau ap­ri­bo­ji­mai nu­sta­to­mi tik par­duo­tu­vėms, o gir­tė­ti ba­ruo­se ir res­to­ra­nuo­se leis­ta; kios­kuo­se pre­ky­ba alu­mi (pa­grin­di­niu kios­ke­lių pa­ja­mų šal­ti­niu) už­drau­džia­ma, nors gre­ta alaus ga­li­ma įsi­gy­ti pre­ky­bos cent­re ar ne­di­de­lė­je par­duo­tu­vė­je.

Ta­čiau yra ir ke­le­tas ver­tų dė­me­sio pa­siū­ly­mų, ku­rie ma­žiau ap­tar­ti. Svei­ka­tos ko­mi­te­tas ma­no, jog rei­kė­tų draus­ti ne­pil­na­me­čiams iki 18 me­tų tu­rė­ti ir var­to­ti al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus. Sep­ty­nio­lik­me­tis ga­li bū­ti ko­ne vi­sa­ver­čiu dar­bo rin­kos da­ly­viu, su­da­ry­ti san­tuo­ką. Jis at­sa­ko už vi­sus bau­džia­ma­ja­me įsta­ty­me nu­ma­ty­tus nu­si­žen­gi­mus. Ta­čiau sep­ty­nio­lik­me­čiui uni­ver­si­te­to stu­den­tui gurkš­no­ti alų taps ne­le­ga­lu.

Be­veik 90 pro­cen­tų Lie­tu­vos aš­tuo­nio­li­ka­me­čių yra ra­ga­vę al­ko­ho­lio - nau­jo­ji nuo­sta­ta, vi­sus juos pa­vers pa­žei­dė­jais. Sei­mo ko­mi­te­to žings­nis siau­ri­nant al­ko­ho­lio var­to­ji­mo ri­bas yra rim­tas - šian­dien ne­pil­na­me­čiui iki 16 me­tų drau­džia­ma pa­si­ro­dy­ti gir­tam bei var­to­ti al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus vie­šo­sio­se vie­to­se. Jei nau­ja­sis įsta­ty­mas bū­tų priim­tas, var­to­ti ir tu­rė­ti al­ko­ho­lio ne­pil­na­me­čiai ne­ga­lė­tų ne tik vie­šo­jo­je vie­to­je, bet ir pri­va­čiai. Neaiš­ki ir gė­ri­mo tu­rė­ji­mo są­vo­ka, ar as­muo, ne­tu­rin­tis 18 me­tų ir bū­da­mas vie­nas tė­vų na­muo­se, tuo me­tu tu­ri al­ko­ho­lį ar ne?

Ga­ben­ti - su lei­di­mais?

Dar vie­na siū­lo­ma nau­jo­vė kels šyp­se­ną ir šiek tiek kas­die­nių rū­pes­čių. Gy­ven­to­jams bus drau­džia­ma au­to­mo­bi­lių sa­lo­nuo­se var­to­ti al­ko­ho­lio pro­duk­tus, juos lai­ky­ti ir ga­ben­ti ati­da­ry­to­je pa­kuo­tė­je, iš­sky­rus au­tot­rans­por­to prie­mo­nė­se, ku­rių sa­lo­nas yra sta­cio­na­riai at­skir­tas nuo vai­ruo­to­jo vie­tos.

Vis­gi keis­ta, kuo re­mian­tis lai­ko­ma, kad di­džio­ji vai­ra­vi­mo iš­gė­rus pro­ble­ma yra al­ko­ho­lio var­to­ji­mas au­to­mo­bi­lio sa­lo­ne. O jei­gu jū­sų au­to­mo­bi­lis su heč­be­ko ar uni­ver­sa­liu kė­bu­lu, yra dži­pas, mi­ni­ve­nas ar kab­rio­le­tas (kur sa­lo­nas nė­ra at­skir­tas nuo ba­ga­ži­nės), var­gu ar ap­skri­tai ga­lė­si­te ati­da­ry­tą al­ko­ho­lį trans­por­tuo­ti iš taš­ko A į taš­ką B.

Drau­di­mas au­to­mo­bi­lių sa­lo­nuo­se ga­ben­ti, lai­ky­ti ar var­to­ti al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus - fa­sa­di­nis ban­dy­mas spręs­ti pikt­nau­džia­vi­mo al­ko­ho­liu ir vai­ra­vi­mo pro­ble­mą.

Drau­di­mas pa­lies si­tua­ci­jas, ku­rios yra vi­siš­kai priim­ti­nos, pra­de­dant ves­tu­vi­nin­kų li­mu­zi­nu ar tu­ris­ti­ne ke­lio­ne po Bir­žų alaus da­ryk­las. Ne­va­lin­gai no­ri­si juo­kau­ti apie ska­ti­ni­mą ke­lei­viams al­ko­ho­lį su­si­pil­ti į vi­di­nę ta­rą prieš au­to­mo­bi­liui pa­ju­dant.

Įta­ri­mas, kad vien bu­te­lio bu­vi­mas ga­li su­gun­dy­ti vai­ruo­to­ją, ne­tu­rė­tų bū­ti nau­do­ja­mas kaip ar­gu­men­tas vie­šo­jo­je po­li­ti­ko­je. Iš­ky­la klau­si­mas, kaip ap­skri­tai trans­por­tuo­ti ati­da­ry­tus al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus? Gal­būt at­si­ras spe­cia­lus lei­di­mas per­vež­ti ati­da­ry­tam bu­te­liui iš Vil­niaus į Kau­ną?

Be ga­li­my­bės įgy­ven­din­ti

Dar vie­nas su­griež­ti­ni­mas ra­gi­na gal­vo­ti apie vi­siš­ką Sei­mo na­rių at­si­pa­lai­da­vi­mą prii­mant įpa­rei­go­jan­čias nuo­sta­tas. Sie­kia­ma su­griež­tin­ti vie­ną tei­siš­kai neį­gy­ven­di­na­mą rei­ka­la­vi­mą, drau­džian­tį pre­kiau­ti al­ko­ho­lio pro­duk­tais maž­me­ni­nės pre­ky­bos įmo­nė­se, ku­rio­se vai­kams skir­tų pre­kių da­lis su­da­ro 50 ir dau­giau pro­cen­tų maž­me­ni­nės pre­kių apy­var­tos. Ta­čiau rea­ly­bė­je nė­ra tei­si­nių prie­lai­dų tam, kad maž­me­ni­nės pre­ky­bos įmo­nės ga­lė­tų šį rei­ka­la­vi­mą įgy­ven­din­ti. Nė­ra jo­kios įpa­rei­go­jan­čios kla­si­fi­ka­ci­jos, ko­kios pre­kės skir­tos vai­kams, o ku­rios ne.

To­dėl maž­me­ni­nės pre­ky­bos įmo­nė, net ir no­rė­da­ma, ne­tu­ri ga­li­my­bių pa­gal ga­lio­jan­čius kla­si­fi­ka­to­rius tiks­liai įver­tin­ti sa­vo pre­kių, ku­rios skir­tos vai­kams, ir to­dėl ne­ga­li įver­tin­ti, kiek pro­cen­tų apy­var­tos jos su­da­ro.

Šis drau­di­mas su­da­ro ga­li­my­bes tiek pre­ky­bi­nin­kams, tiek kont­ro­liuo­jan­čiai ins­ti­tu­ci­jai ma­ni­pu­liuo­ti pre­kių pa­skir­ti­mi.

Svars­ty­mo me­tu šią nuo­sta­tą įgy­ven­di­nan­ti Vals­ty­bi­nė ta­ba­ko ir al­ko­ho­lio kont­ro­lės tar­ny­ba tu­rė­jo ga­li­my­bę pa­si­guos­ti, kad nė­ra kaip to­kios nuo­sta­tos įgy­ven­din­ti, de­ja, ta­da rei­kė­tų at­sa­ky­ti, ko­dėl taip il­gai lauk­ta ži­nant, jog neį­ma­no­ma įgy­ven­din­ti. Nu­ty­lė­ta.
Pa­teik­ti pa­vyz­džiai ro­do, kad ant spar­nų esan­čių Sei­mo na­rių va­lia stip­res­nė už ar­gu­men­tų ga­lią. Kai ki­tą kar­tą dū­sau­si­te dėl ne­pa­gar­bos tei­sei, Sei­mui ar teis­mams, pri­si­min­ki­te, kaip Sei­mas pa­ts sau įsi­šau­na į ko­ją bul­do­ze­riu pri­tar­da­mas įsta­ty­mams, ku­rie įsi­ver­žia į svei­ko žmo­gaus pri­va­taus gy­ve­ni­mo ri­bas, yra to­kie neaiš­kūs, kad ty­lė­da­mos springs­ta įgy­ven­di­nan­čios ins­ti­tu­ci­jos, ir ga­liau­siai gy­ve­ni­mas te­ka kaip te­kė­jęs.