Žvilgsnis


2008-06-17
Redakcijos skiltis
Žvilgsnis

Ar­tė­jant Sei­mo rin­ki­mams, kaip gry­bai po lie­taus dygs­tan­čios nau­jos par­ti­jos ke­lia vis dau­giau klau­si­mų, į ku­riuos kol kas nė­ra at­sa­ky­mų.

Pas­ta­rai­siais mė­ne­siais mar­gą ša­lies po­li­ti­nį že­mė­la­pį pa­pil­dė iš so­cial­de­mok­ra­tų iš­mes­to Al­gir­do Pa­lec­kio „Fron­tas", bu­vu­sio pa­ksi­nin­ko Egi­di­jaus Skar­ba­liaus su­bur­ta Že­mai­čių par­ti­ja, pra­mo­gų pa­sau­lio vei­kė­jo Arū­no Va­lins­ko su­lip­dy­ta Tau­tos pri­si­kė­li­mo par­ti­ja, pro­fsą­jun­gų vei­kė­jo Kęs­tu­čio Juk­nio va­do­vau­ja­ma par­ti­ja „Pro­fe­si­nių są­jun­gų cent­ras" ir praė­ju­sį sek­ma­die­nį tar­si iš nie­kur iš­dy­gu­si Lei­bo­ris­tų par­ti­ja, vie­ni­jan­ti po­li­tiš­kai ak­ty­vų jau­ni­mą. Tie­sa, nė vie­na šių par­ti­jų dar nė­ra ofi­cia­liai įre­gist­ruo­ta.

Po­li­to­lo­gai ma­no, kad nau­jos par­ti­jos ku­ria­mos tam, kad atim­tų bal­sus iš tra­di­ci­nių par­ti­jų. Ta­čiau jau vei­kian­čių po­pu­lis­ti­nių par­ti­jų sa­te­li­tės ga­li duo­ti prie­šin­gą, nei lau­kia­ma, efek­tą. Esą, jos atims bal­sus ne iš tra­di­ci­nių par­ti­jų, o iš sa­vo pa­grin­di­nių po­li­ti­nių jė­gų. Kas tei­sus, pa­ro­dys Sei­mo rin­ki­mai, ta­čiau jau da­bar aki­vaiz­du, kad ap­si­draus­ti nuo ne­ti­kė­tu­mų ban­do ir tra­di­ci­nės par­ti­jos, ir po­pu­lis­tai. Pa­na­šu, kad per šiuos rin­ki­mus svar­biais žai­dė­jais taps ne tik po­li­ti­kos ban­gi­niai, bet ir į po­li­ti­nę are­ną ne­ti­kė­tai įžen­gę jų pa­ly­do­vai.

Ne­ty­la kal­bos, kad ta­len­tą už­dirb­ti iš oro tu­rin­čio A.Va­lins­ko po­sū­kį į po­li­ti­ką ga­lė­jo lem­ti tra­di­ci­nės par­ti­jos, ypač so­cial­de­mok­ra­tai, ir už jų sto­vin­čios vers­lo struk­tū­ros. Vi­suo­me­nės ap­klau­sos ro­do, kad po­pu­lis­ti­nė­mis va­di­na­mų Dar­bo par­ti­jos ir „Tvar­kos ir tei­sin­gu­mo" rei­tin­gų ne­nu­mu­ša nei tei­sė­sau­gos ata­kos, nei vis griež­ti­na­mi po­li­ti­nės rek­la­mos ap­ri­bo­ji­mai. A.Va­lins­ko cha­riz­ma ir po­pu­lis­ti­nė re­to­ri­ka ga­lė­tų bū­ti vie­nas svar­biau­sių vais­tų, ku­rie rin­kė­jus iš­gy­dy­tų nuo no­ro vėl rink­tis dar­bie­čius ar pa­ksi­nin­kus. Kai ku­rios vi­suo­me­nės nuo­mo­nės ap­klau­sos ro­do, jog to­kios vil­tys tu­ri pa­grin­do.

Ta­čiau ne­snau­džia ir pro­ble­mų su tei­sė­sau­ga tu­rin­čios „Tvar­kos ir tei­sin­gu­mo" bei Dar­bo par­ti­jos. Tvar­kie­čių ly­de­ris Ro­lan­das Pak­sas ir maiš­tin­ga­sis A.Pa­lec­kis ne­sle­pia abi­pu­sių sim­pa­ti­jų. „Tvar­kos ir tei­sin­gu­mo" glo­bos tik­riau­siai neat­si­sa­ky­tų ir Že­mai­čių par­ti­ja bei „Pro­fe­si­nių są­jun­gų cent­ras". Šios par­ti­jos ga­li su­žve­jo­ti bal­sus tų rin­kė­jų, ku­rie nu­si­vy­lė R.Pak­su ar už gro­tų at­si­dū­ru­siais jo bend­ra­žy­giais.

Teis­mo dėl fi­nan­si­nių ma­chi­na­ci­jų lau­kian­tys dar­bie­čiai taip pat, at­ro­do, jau tu­ri at­sar­gi­nį va­rian­tą. Ga­li bū­ti, kad rin­ki­mų iš­va­ka­rė­se pra­si­dė­jęs teis­mo pro­ce­sas smar­kiai su­ga­dins Dar­bo par­ti­jos įvaiz­dį ar­ba net iš­kils grės­mė par­ti­jos eg­zis­ta­vi­mui. Štai tuo­met ir pra­vers nau­jo­ji Lei­bo­ris­tų par­ti­ja, ku­rią įkū­rė su Dar­bo par­ti­ja glau­džiai su­si­ju­sios jau­ni­mo or­ga­ni­za­ci­jos „Dar­bas" ak­ty­vis­tai.