D.Medvedevas pasakė "taip"


2008-08-27
BNS, newsru.com inf.
D.Medvedevas pasakė

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas žengė dar vieną žingsnį, kad būtų atnaujintas Šaltasis karas su Vakarais. Vakar jis pasirašė dekretą, kuriuo Rusija oficialiai pripažįsta Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybę.

"Pasirašiau dekretus dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos nepriklausomybės pripažinimo, - sakė D.Medvedevas iš anksto įrašytame kreipimesi, kurį transliavo nacionalinė televizija. - Tai nelengvas pasirinkimas, bet vienintelė galimybė išsaugoti žmonių gyvybes."

Prieš tai Rusijos įgaliotasis atstovas prie NATO buvo pareiškęs, jog Maskva peržiūrės, o gal ir nutrauks bendradarbiavimą su Aljansu. "Vaizduoti, kad niekas nepasikeitė ir, jog viskas gerai, jau nepavyks", - sakė Dmitrijus Rogozinas.

Laikraščiui "RBK Daily" jis pareiškė, jog bendradarbiauti su Aljansu būtų prasminga tik visapusiškai, o nutraukti vienas programas ir palikti kitas nėra prasmės. "NATO vadovybė turėjo pademonstruoti solidarumą ir palaikyti mūsų poziciją šiame konflikte", - įsitikinęs jis. Apie tai, kad bendradarbiavimas su NATO sustabdomas, Rusija pranešė dar rugpjūčio 21 d.

Toks sprendimas Kremliuje buvo priimtas po to, kai rugpjūčio 19 d. NATO taryba išplatino kritinį pareiškimą dėl situacijos Pietų Osetijoje. Dokumente buvo pabrėžta, jog NATO ir Rusijos santykiai negali likti tokie, kaip anksčiau.

Anksčiau Maskva kritikavo Aljansą dėl jo plėtros, kuri neva sukuria grėsmę Rusijai.