Kremlius išveda karius


2008-08-22
AFP, "Reuters", BNS inf.
Kremlius išveda karius

Maskva pradėjo atitraukti karius iš centrinės Gruzijos dalies. Vakarų reporteriai vakar patvirtino matę Rusijos tankų, šarvuočių ir artilerijos koloną, judančią Rusijos kryptimi.

"Matau 21 tanką T-72, judantį Rokio tuneliu link Rusijos. Taip pat matau keturias artilerijos sistemas "Grad", kelis šarvuočius ir sunkvežimius, pasirengusius važiuoti į tunelį", - vakar pranešė naujienų agentūros "Reuters" reporteris. Rokio tunelis yra keli kilometrai nuo Gruzijos ir Rusijos sienos.

Antradienį Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas patikino Prancūzijos vadovą Nicolas Sarkozy, kad vėliausiai iki penktadienio Gruzijoje liks tik 500 rusų karių, kurie esą užtikrins saugumą Pietų Osetijoje. D.Medvedevas pažadėjo, kad likusieji bus išvesti iš Gruzijos.

Iš šalies besitraukiantys rusų kariai - ne vienintelė Gruzijos gyventojus vakar nudžiuginusi naujiena. Aukštas pareigas einantis JAV kariškis vakar pareiškė, kad amerikiečiai padės Tbilisiui atkurti karinį pajėgumą, kuris smarkiai nukentėjo per Rusijos ir Gruzijos karą.

"Mes turėsime padėti jiems atkurti karinį pajėgumą, nes jie yra mūsų partneriai kare su teroru ir labai mums padėjo", - vakar sakė JAV generolas Johnas Craddockas, jis yra ir NATO pajėgų Europoje vyriausiasis vadas.

Vis dėlto ne visos žinios pastarosiomis dienomis malonios oficialiajam Tbilisiui. Ketvirtadienį nuo Gruzijos atsiskirti siekiančių Pietų Osetijos ir Abchazijos sostinių gyventojai susirinko į mitingus, juose buvo prašoma, kad Rusija jas pripažintų kaip nepriklausomas valstybes.