Minske teisiamas amerikietis


2008-07-31
BNS, "Interfax" inf.
Minske teisiamas amerikietis

Naują JAV ir Baltarusijos santykių krizę sukėlusi istorija pasiekė teismą. Vakar Minske uždarame posėdyje buvo pradėta nagrinėti amerikiečio teisininko Emanuelio Zeltserio bylą.

JAV pilietis kaltinamas kontrabanda ir neteisėta narkotinių priemonių, psichotropinių medžiagų ir prekursorių apyvarta, taip pat komerciniu šnipinėjimu.

"Ginamasis jaučiasi sunkiai, jis neturi reikiamų vaistų, o baltarusiški atitikmenys neduoda teigiamų rezultatų", - pranešė E.Zeltserio advokatas Dmitrijus Goriačka.
Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) darbuotojai E.Zeltserį sulaikė Minske 2008 m. kovo 12 d. įtarę jį naudojantis padirbtais dokumentais.

Kai kuriose žiniasklaidos priemonėse buvo pareikšta nuomonė, kad E.Zeltserio areštas susijęs su byla dėl ginčo, kam priklauso Londone mirusio gruzinų milijonieriaus Badrio Patarkacišvilio palikimas. E.Zeltseris atstovavo jo netikro brolio Josepho Kay interesams.

Su J.Kay pretenzijomis į turtą nesutinka B.Patarkacišvilio našlė Ina Gudavadzė. Likus nedaug laiko iki atvykstant E.Zeltseriui į Minską, moteris išsiuntinėjo į kai kurias šalis, taip pat ir į Baltarusiją, įspėjimą, kad B.Patarkacišvilio turtą mėgina užvaldyti aferistai.
E.Zeltseris - buvęs emigrantas iš SSRS, yra kovos su organizuotu nusikalstamumu ir pinigų plovimu Rusijoje bei buvusiose sovietinėse respublikose ekspertas. Jis buvo minimas plačiai pagarsėjusioje byloje dėl pinigų plovimo per JAV banką "Bank of New York".