NATO lyderiui – Ukrainos viliotinis


2008-06-17
BBC, BNS inf.
NATO lyderiui – Ukrainos viliotinis

NATO na­re sie­kian­ti tapti Uk­rai­na su­lau­kė pro­gos pa­spar­tin­ti įsto­ji­mo pro­ce­są. Į ša­lį dviem die­noms va­kar at­vy­ko Aljanso ge­ne­ra­li­nis sek­re­to­rius Jaa­pas de Hoo­pas Schef­fe­ris ir ki­ti aukš­ti pa­rei­gū­nai.

Pre­zi­den­tas kvie­tė as­me­niš­kai

Šių me­tų ba­lan­dį Bu­ka­reš­te ne­ga­vu­si kvie­ti­mo pra­dė­ti įgy­ven­din­ti sto­ji­mo į Al­jan­są veiks­mų pla­no, Uk­rai­na vil­ties ne­pra­ra­do ir dar ak­ty­viau pra­dė­jo siek­ti na­rys­tės. Tam tu­rė­tų pa­dė­ti ir tei­gia­mas ša­lies pa­si­ren­gi­mo įver­ti­ni­mas, ku­rį po vi­zi­to grei­čiau­siai pa­teiks vi­sų 26 NA­TO ša­lių at­sto­vai, at­vy­kę su J.H.Schef­fe­riu.

As­me­ni­nį Uk­rai­nos va­do­vo Vik­to­ro Juš­čen­kos kvie­ti­mą ga­vęs ge­ne­ra­li­nis sek­re­to­rius apie ša­lies pa­si­ren­gi­mą iš­girs iš aukš­tų ša­lies po­li­ti­kų. Jis su­si­tiks su pre­zi­den­tu, mi­nist­ru pir­mi­nin­ku ir par­la­men­to frak­ci­jų va­do­vais.

Tei­gia­mo įver­ti­ni­mo Ki­je­vas ga­li ti­kė­tis ir dėl ki­tų už­si­dirb­tų di­vi­den­dų. Dar prieš vi­zi­tą gy­ny­bos mi­nist­ras Ju­ri­jus Je­cha­nu­ro­vas pri­mi­nė, kad Uk­rai­nos ka­rei­viai da­ly­vau­ja vi­so­se NA­TO vyk­do­mo­se ope­ra­ci­jo­se. Ak­ty­viai ke­ti­na da­ly­vau­ti ir atei­ty­je.

Ap­si­lan­kys pro­vin­ci­jo­je

Uk­rai­na pa­si­ren­gu­si pa­de­monst­ruo­ti sve­čiams sa­vo aukš­tą pa­si­ren­gi­mo sto­ti ly­gį, ta­čiau įti­kin­ti Al­jan­so at­sto­vus ne­bus la­bai leng­va. De­le­ga­ci­ja ke­ti­na ap­si­lan­ky­ti ir ša­lies pro­vin­ci­jo­se, ku­rio­se gy­ve­ni­mas la­bai ski­ria­si nuo sos­ti­nės.

Ski­ria­si ten ir žmo­nių nu­si­tei­ki­mas vals­ty­bės pri­si­jun­gi­mo prie Al­jan­so klau­si­mu. So­cio­lo­gų ap­klau­sų duo­me­ni­mis, dau­giau nei pu­sė gy­ven­to­jų ne­pri­ta­ria vy­riau­sy­bės kur­sui ir yra prieš NA­TO. Ypač prie­šiš­kai nu­si­tei­kę ry­ti­nių ra­jo­nų, ku­riuo­se jun­ta­ma Ru­si­jos įta­ka ir iš kur ki­lęs opo­zi­ci­jos ly­de­ris Vik­to­ras Ja­nu­ko­vy­čius, gy­ven­to­jai.

Ta­čiau Uk­rai­nos po­li­ti­kai ti­ki­na, kad pi­lie­čių po­žiū­ris kei­čia­si. „Dar prieš ke­le­rius me­tus tik 17 pro­c. gy­ven­to­jų rė­mė sto­ji­mą į NA­TO. Šian­dien jų yra 33 pro­c., o tam ne­pri­ta­ria 27 pro­c.", - sa­kė V.Juš­čen­ka.

Gra­si­na įves­ti vi­zas

Dėl Uk­rai­nos ban­dy­mų pa­spar­tin­ti in­teg­ra­ci­jos į NA­TO pro­ce­są su­si­rū­pi­nu­si ir ar­ti­miau­sia kai­my­nė - Ru­si­ja. Nors pre­zi­den­tas V.Juš­čen­ka ti­ki­na, kad jo ša­lies te­ri­to­ri­ja, įsto­jus į NA­TO, ne­ga­li bū­ti pa­nau­do­ta prieš Ru­si­ją, Krem­lius kal­ba apie ne­ga­ty­vias pa­sek­mes.
Vos prieš ke­lias die­nas Ru­si­jos vi­cep­rem­je­ras Ser­ge­jus Iva­no­vas tei­gė, kad Uk­rai­nai įsto­jus į Šiau­rės At­lan­to Al­jan­są abie­jų ša­lių pi­lie­čiams ga­li bū­ti įves­tos vi­zos. Dėl to­kio spren­di­mo nu­ken­tė­tų ke­li mi­li­jo­nai žmo­nių, tu­rin­čių gi­mi­nai­čių abi­pus sie­nos. Su­ma­žė­tų ir Kry­mo ku­ror­tuo­se be­si­lan­kan­čių tu­ris­tų iš Ru­si­jos.