Olimpiados išvakarėse – granatų griausmas


2008-08-05
BNS, AFP, AP inf.
Olimpiados išvakarėse – granatų griausmas

Nerimą dėl olimpinių žaidynių saugumo pakurstė naujas išpuolis. Kinijos vakaruose kovotojai vakar surengė ataką prieš pasienio patrulį.

Sindziango regione, kuriame gyvena daugiausia musulmonai uigūrai, per išpuolį žuvo šešiolika policininkų, dar tiek pat buvo sužeisti.

Du ginkluoti užpuolikai Kašgaro mieste sunkvežimiu važiuodami prie policijos partrenkė ir mirtinai sužalojo kelis pareigūnus. Išlipę jie sviedė dvi granatas į policininkus, atliekančius rytinę mankštą.

Kinija ne kartą perspėjo, kad netrukus prasidėsiančios olimpinės žaidynės gali paskatinti Sindziango kovotojus rengti teroristines atakas. Šiame regione veikianti Rytų Turkistano islamiška partija dar anksčiau pagarsėjo mirtinais sprogdinimais, o praėjusį mėnesį išplatino vaizdajuostę su naujais grasinimais.

Sindziange, su Centrine Azija besiribojančiame didžiuliame regione, gyvena apie 8,3 mln. musulmonų uigūrų. Dauguma jų reiškia nepasitenkinimą dėl šešis dešimtmečius trunkančio represyvaus kinų valdymo.

Neramu vakar buvo ir Kinijos sostinėje Pekine. Maždaug 25 protestuotojai susirinko netoli Tiananmenio aikštės pareikšti pasipiktinimo, kad buvo priversti palikti savo namus, o jų vietoje išdygo olimpiniai objektai. Policija kurį laiką nesikišo, bet vėliau susigrūmė su demonstrantais.


Mirtinas išpuolis Kinijoje

Iki olimpinių žaidynių likus vos keturioms dienoms Kiniją sukrėtė kovotojų išpuolis Sindziango regione, kuriame gyvena daugiausia musulmonai.

ANKSTESNI PAVOJINGI INCIDENTAI

Kovo 9 d. Iš Sindziango sostinės Urumči į Pekiną skridęs lėktuvas turėjo leistis avariniu būdu paaiškėjus, kad du keleiviai turi degių skysčių.

Gegužės 5 d. Šanchajuje autobuse sprogo bomba, žuvo trys žmonės.

Gegužės 17 d. Vendžou mieste traktoriumi sprogmenis vežęs vyriškis atsitrenkė į kitas mašinas ir pražudė 19 žmonių. Manoma, kad tai buvo finansinių sunkumų turinčio žmogaus keršto akcija.

Gegužės 17 d. Sprogimai Guangdžou mieste esančioje plastiko gamykloje nusinešė septynių žmonių gyvybes.

Birželio 21 d. Junano provincijos sostinėje Kunminge sprogus dviem autobusams žuvo du žmonės, dar 14 patyrė sužalojimų.

Rugpjūčio 4 d. Per išpuolį Kašgare žuvo 16 policininkų.