Rusija atsisveikino su žinomu disidentu


2008-08-07
BBC, "Interfax", AFP, BNS inf.
Rusija atsisveikino su žinomu disidentu

Tiesą apie Sovietų Sąjungos lagerius pasauliui pranešęs Aleksandras Solženicynas vakar atgulė amžinojo poilsio. Rašytojo palaikai palaidoti Dono Dievo Motinos ikonos vienuolyno kapinėse Maskvoje.

Iškilminga ceremonija

Trečiadienio rytą šio vienuolyno Didžiajame sobore prasidėjo liturgija, o apie 11 val. vyko gedulingos pamaldos už A.Solženicyną. Joms vadovavo Maskvos ir visos Rusijos patriarcho vikaras, Orechovo-Zujevo arkivyskupas Aleksijus.

Gedulo ceremonija vyko be kalbų. Giedant dvasininkams baltais liturginiais drabužiais, laidotuvių dalyviai žegnojosi.

Prie soboro laiptų buvo išrikiuoti dideli vainikai, kurių vieną atsiuntė žmogaus teisių gynimo organizacija "Memorialas", ginanti buvusių sovietų lagerių kalinių teises.
Šalia karsto stovėjo velionio našlė Natalija su juodu šydu ir du rašytojo sūnūs - Stepanas ir Jermolajus.

Netikėtas V.Putino atsivertimas

Palydėti rašytojo į paskutinę kelionę trečiadienį į Maskvą sugrįžo Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, kuris dėl laidotuvių nutraukė trumpas atostogas.

Valstybės vadovas atėjo į cerkvę nešinas tamsiai raudonų rožių puokšte. Kelias minutes D.Medvedevas pasikalbėjo su A.Solženicyno našle, pareiškė užuojautą sūnums ir giminaičiams.

Prieš įeidamas į soborą Maskvos meras Jurijus Lužkovas, 1994 m. pasveikinęs iš tremties sugrįžtantį A.Solženicyną, pasakė: "Jis buvo viena stipriausių mūsų asmenybių, unikalus žmogus".

Antradienį tūkstančiai žmonių atėjo atiduoti pagarbą Rusijos mokslų akademijoje pašarvotam rašytojui. Atsisveikinti su disidentu atvyko ir buvusios sovietų slaptosios tarnybos KGB darbuotojas, dabar premjeras Vladimiras Putinas. "Savo darbais ir visu gyvenimu jis įskiepijo mūsų visuomenei kovą su tironija ir visomis jos formomis", - į televizijos kameras sakė V.Putinas, kuris Sovietų Sąjungos žlugimą anksčiau yra pavadinęs viena didžiausių XX a. geopolitinių katastrofų.

Vietą išsirinko pats

Karstą su rašytojo palaikais iš Dono Dievo Motinos ikonos vienuolyno garbės sargyba pernešė į laidojimo vietą, procesijai giedant bažnytines giesmes.

Palaikai buvo nuleisti į kapo duobę, išklotą juodu ir mėlynu šilku. Kai kapas buvo užpiltas žeme, ant jo buvo pastatytas paprastas medinis 1,5 m aukščio ortodoksų kryžius su rašytojo vardu, o iš šonų padėti Rusijos prezidento, vyriausybės ir kiti vainikai.
Rašytojas palaidotas vienuolyno kapinių centrinėje dalyje, už Šv. Jono Kopėtininko šventovės altoriaus, šalia garsaus istoriko Vasilijaus Kliučevskio kapo.

Šią laidojimo vietą išsirinko pats rašytojas. Prieš penkerius metus atsakydamas į A.Solženicyno kreipimąsi patriarchas Aleksijus palaimino šios vietos Dono Dievo Motinos ikonos vienuolyno kapinėse skyrimą rašytojui.

"Gulago archipelago", "Vėžininkų korpuso" ir kitų kūrinių, papasakojusių pasauliui apie stalinistines represijas ir milijonų žmonių, "sutrintų į lagerių dulkes", likimus, autorius mirė sekmadienį Maskvoje, eidamas 90 metus, nuo ūmaus širdies nepakankamumo.