Teisiami duomenų vagys


2008-08-07
BBC, "International Herald Tribune" inf.
Teisiami duomenų vagys

JAV teisėsauga tiria stambiausią asmeninių duomenų vagysčių bylą. Nusikaltėlių aukomis tapo dešimtys milijonų žmonių.

Teisingumo departamentas antradienį pranešė pateikęs kaltinimus 11 žmonių, kurie įtariami pavogę 40 mln. debeto ir kredito kortelių numerių, taip pat daugybę bankų sąskaitų duomenų bei slaptažodžių. Pasak kaltintojų, nusikaltėliai neteisėtai gautus duomenis pardavinėjo ir naudojo patys. Padirbinėdami bankų korteles jie iš bankomatų išėmė dešimtis tūkstančių dolerių.

Iš 11 įtariamųjų trys yra amerikiečiai, kiti - Estijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Kinijos piliečiai.

Asmeninius duomenis nusikaltėliai vogė slapta prisijungdami prie parduotuvių ir bankų bevielių tinklų. Neteisėtai gautą informaciją jie saugojo serveriuose Ukrainoje ir Latvijoje.

JAV generalinis prokuroras Michaelas Mukasey teigė, kad dauguma nuo nusikaltėlių veiklos nukentėjusių žmonių yra Jungtinių Valstijų gyventojai. Pasak jo, daug žmonių iki šiol net neįtaria, kad jų asmeninius duomenis kažkas pasisavino.

JAV vidaus saugumo sekretorius Michaelas Chertoffas sakė, kad ši istorija pademonstravo šalies kibernetinį pažeidžiamumą. Pasak specialistų, dėl asmeninių duomenų vagysčių Jungtinių Valstijų gyventojai kasmet praranda milijardus dolerių.