Cirko karuselė įsuko ir policininką


2008-08-22
Ingrida Mačėnė
Cirko karuselė įsuko ir policininką

Prigęsta šviesos, užgroja melancholiška muzika. Iliuzionistas iš būrio smalsuolių pasikviečia vyriškį. Jam įbrukama skarelė. Vyras apžiūrinėja aksesuaro formą ir spalvą. Trumpam visi nuščiūva - tą pačią skarelę miklusis fokusininkas jau traukia iš kišenių, rankovių ir burnos. Vos publika spėja atgauti kvapą, žiūrovo delne vietoj skarelės gėdingai raudonuoja moteriškos kelnaitės!

Manote, tai prisiminimai iš ką tik matyto cirko spektaklio? 49-erių vilnietis Olegas Rimanas tik šypteli - šį triuką jis galėtų atlikti ir užsimerkęs. Buvęs kriminalinės policijos pareigūnas fokusais dažnai pralinksmina bičiulius ar privačių vakarėlių svečius, tačiau pinigų už tai neima. "Tai didžiausias mano hobis", - išpyškino privačių detektyvų biuro vadovas.

Meile cirkui dega ir meno istorijos mokytoja Gita Strikytė. "Labai noriu sužinoti daugiau", - 25-erių moteris ruošiasi į cirko seminarą Menų spaustuvėje. Ji ne tik domisi cirko teorija. Šuoliai ore, gimnastikos triukai, žongliravimas - G.Strikytė ne kartą bandė atlikti įvairius triukus. Išmokusi dar daugiau scenos gudrybių, pedagogė žino - Alytaus dailės mokyklos auklėtiniai pirmieji išgirs apie šiuolaikinio cirko žanrus.

Žongliravo apelsinais

G.Strikytė seniai svajoja įveikti bent kelių metrų atstumą lynu. "Nebijau aukščio - šią vasarą laipiojau uolų viršūnėmis Portugalijoje. Moku daug gimnastikos triukų. Apsiversti ore man - vieni niekai", - iš Alytaus kilusi moteris įgūdžius tobulina gamtoje.

"Judėdama jaučiu, kad gyvenu!", - G.Strikytė net neįsivaizduoja, kad jos laisvalaikis galėtų būti kitoks. Žongliravimas, ekvilibristika, akrobatika, iliuzionizmas - ji dega smalsumu išbandyti visas cirko rūšis. "Keletą kartų bandžiau žongliruoti apelsinais. Sekėsi neblogai", - cirko mėgėja nori laisvai žongliruoti buteliais. Ar kada teko dresuoti gyvūnus? "Dresūra nevilioja", - G.Strikytė mieliau žiūri vaizdo klipus, skaito knygas ir įvairius judesius išbando namuose. "Gali būti, kad ateityje pakeisiu profesiją", - pasvajojo moteris. Ir tam yra pagrindo. "Su bičiuliais iš Vilniaus dailės akademijos pastatėme spektaklį. Paradoksas, bet jo premjera įvyko Turkijoje", - pedagogė tikisi projektą parodyti ir Lietuvos publikai.

Ryja kardus

O.Rimano triukai taip pat primena mažus spektaklius. Tik adrenalino ir nuostabos čia daugiau. "Pirmuosius triukus stebėjo kiemo vaikai. Kai buvau studentas, mūsų vakarėliai vykdavo ne tik su gitara. Visi kurso draugai laukė fokusų", - apie pirmuosius žingsnius pasakojo vilnietis. Prieš 10 metų į cirko pasaulį jis žengė drąsiau - su Jonu Žiemeliu įkūrė Lietuvos iliuzionistų klubą. Dabar praryti kardą O.Rimanui - vieni juokai.

Kol žiūrovai bando atsigauti nuo šoko, jis drąsiai pjaustosi rankas. Buvęs policininkas gali atsukti rankinį laikrodį prie jo net neprisilietęs ar nugvelbti nosinę tiesiai iš kišenės. "Svarbiausia - pradžioje sukurti intrigą", - pirmą pamoką išdavė vyras. Sugebėti manipuliuoti daiktais ir nukreipti žmonių dėmesį - dar dvi magijos meno taisyklės.
O kur pasisemti idėjų naujiems triukams? Internetas, knygos, kolegų patarimai - meistras vardija neatsikvėpdamas.

Domisi visa šeima

Tačiau tikrąsias triukų paslaptis iliuzionistas nutyli. Jas žino tik artimiausi giminaičiai - 27 metų sūnus Andrejus ir tėvas Eliziejus. "Tėvas moka keletą paprastų triukų. Visada pasitreniruoja prieš važiuodamas į sanatoriją", - 85 metų senolis linksmina gydymo įstaigų lankytojus ir personalą.

"Niekada nenorėjau medžioti ar žvejoti. Vaikystėje lankiau teatro būrelį. Mano sesuo bandė stoti į tuometinį teatro institutą Maskvoje. Tėvas iki šiol kuria eilėraščius, pasakoja neįtikėtinas istorijas. Sūnus dirba valdininku, bet laisvalaikiu niekada neatsisako man padėti. Kartais net pataria", - cirko menu domisi visa Rimanų šeima.


Cirko savaitgalis

Vandens ir judesio šou
Akrobatika, žongliravimas, gimnastika ir dresūra - jau šį savaitgalį žiūrovai kviečiami gėrėtis įspūdingu "Cirko ant vandens" reginiu. Gimnastai, ekvilibristai ir akrobatai spektaklyje pins vieną siužeto siūlą. Renginį papildys 2 jūrų liūtų, 2 krokodilų, pitono, šunų ir balandžių numeriai. Per visą programą 45 artistai pakeis per 300 kostiumų. Vanduo, oras, žemė - vienu metu jie pasirodys trijų stichijų apsuptyje. Reginį papuoš tikra ugnis, įvairiaspalviai vandens fontanai ir choreografiniai numeriai vandenyje. Visą programą lydėsi lazerių šou.

Renginys "Cirkas ant vandens" vyks rugpjūčio 22-23 d. 12, 15.30 ir 19 val. Vilniaus "Siemens" arenoje.

Rugpjūčio 28-29 d., 19 val. ir rugpjūčio 30 d. 12,15.30 ir 19 val. Kauno sporto halėje.
Laužys cirko tradicijas

Šiemet jau trečią kartą Menų spaustuvė ir Prancūzų kultūros centras rengia Naujojo cirko savaitgalį, kurio programoje - trijų trupių iš Prancūzijos ir Suomijos pasirodymai, cirko meno seminarai. Šiems seminarams vadovaus cirko meistras Camille Boitel ir šiuolaikinio šokio atlikėjai. Kylanti Prancūzijos šiuolaikinio cirko žvaigždė C.Boitel į Lietuvą atveža akrobatų, šokėjų, žonglierių komandą "Les Boiteu". Garsios cirko meistrų šeimos palikuonis parodys viską, ko išmoko per ketverius metus žymiojo Jameso Thierree‘o (Charlie Chaplino anūko) trupėje. Subtilūs naujojo cirko spektakliai skirti vyresniems nei 7 m. žiūrovams.

Cirko meno seminaras vyks sostinės Menų spaustuvėje, rugpjūčio 22-24 d., 11 val.
Trupės "Les Boiteu" spektaklis "Staiga" vyks Vilniaus Menų spaustuvėje, rugsėjo 11, 12, 13 d., 20 val.

Kolektyvo "Circo Aereo" spektaklis "Teisingesnis cirkas" bus rodomas Vilniaus Sereikiškių parke, cirko palapinėje, rugsėjo 12, 13, 14 d., 18 val.
Trupė "Les Apostrophés" spektaklį "Oro putos" pristatys Vilniaus Menų spaustuvėje, rugsėjo 14 d., 20 val.

Kur išmokti cirko triukų?

Vieta: "Baltijos cirkas"
Adresas: Drobės g. 31, Kaunas
Kaina. Kursai nemokami.

Vieta: "Cirkas Dzūkija"
Adresas: Pramonės g. 1, Alytus
Kaina: 15 litų per mėnesį.

Garsiausi pasaulio artistai

Anthony Gatto. 35-erių amerikietis šiuo metu tituluojamas geriausiu pasaulio žonglieriumi. Jo firminis triukas - žongliruoti daugybe kamuoliukų ar butelių, kartu mušinėjant ant galvos kamuoliuką.

Davidas Coperfieldas. Iliuzijų karaliaus pajamos per metus siekia 48 mln. JAV dolerių. Visas pasaulis neteko amo, kai 52-ejų amerikietis pradangino Laisvės statulą JAV ir kiaurai perėjo Didžiąją Kinų sieną.

Dominicas O'Brienas. Šiam britui priklauso ilgiausios kortų sekos, kurią įsiminė žmogus, rekordas. 1993 m. lapkričio 26 d. jis atspėjo 40 kortų kaladžių (2080 kortų) nuo pirmos iki paskutinės kortos.