Gamtos prieglobstyje - alternatyvios muzikos garsai


2008-08-22
Ingrida Mačėnė
Gamtos prieglobstyje - alternatyvios muzikos garsai

Žaliuojanti gamta, originali muzika ir laisvės pojūtis suvienys festivalio "Regeneratorius" svečius. Kaltanėnų ir Linkmenų pašonėje įsikūrusioje sodyboje bene ryškiausiai turėtų sužibėti Leono Somovo ir Justės Arlauskaitės-Jazzu žvaigždė.

Šiuo metu pora gyvena Londone, o Lietuvai dovanoja kokybišką ir netikėtą muziką. Keli tarptautiniai festivaliai, Londono klubai, Smiltynės "Satta Outside" scena - alternatyvus duetas drąsiai skinasi kelią į klausytojų širdis. Muzikantai kelia nykščius į viršų - "Satta Outside" scenoje jiems pavyko surinkti daugiausia žiūrovų. "Šis faktas labai paglostė širdį", - neslepia pagal mėgstamos muzikos stilių pasivadinusi Jazzu.

2007 m. kompanija išleido savo pirmą mažąjį albumą "Offline EP". Šiais metais pasirodė ne mažiau įdomus "Offline Remixed". "Norime, kad žmonėms netrūktų gerų emocijų", - dueto narė Jazzu "Regeneratoriaus" festivalyje savo balsu sujungs elektroninės, eksperimentinės ir ambient stiliaus muziką.

- Kokį pasirodymą išvys "Regeneratoriaus" publika?, - pradėjau pokalbį su vienu įdomiausių šių dienų Lietuvos muzikinių duetų.

Leonas: Norime, kad publika liktų patenkinta pasirodymu, pasistengsime atiduoti jiems viską, ką turime geriausia. Su mumis gros Domas Aleksa (bosas) ir Marius Aleksa (mušamieji). Specialiai mūsų pasirodymui komanda "Gerifilmai" paruošė vizualinį projektą.

- Lietuvoje jūsų vardas daugeliui dar mįslė. Ar pamažu atrandate savo klausytojus?

Leonas: Mįsle būti įdomiau. Džiaugiamės, kad turime savo klausytojų ratą.
Justė: Lietuvoje tokia muzika nepopuliari, todėl logiška, kad klausytojų daugėja pamažu. Tikiu, kad visada bus žmonių, kuriems patiks mūsų muzika. Jei lietuvaičiai ugdytų savo muzikinį skonį, neabejoju - gerbėjų būrys būtų gausesnis. Žinoma, mums trūksta gero vadybininko, reklamos...

- Tikiu, kad tikroji sėkmė dar ateityje. Dabar norėčiau trumpai prisiminti pradžią. Kaip sugalvojote kurti kartu?

Leonas: Justė susapnavo tris kalakutus ant kalno ir paskambino man.
Justė: Kalakute tu, kalakute... (kvatoja). Mes buvome pora du metus. Draugavome, muzikavome, tad neišvengiamai mūsų kūryba susipynė. Išsiskyrėme. Dabar esame geri draugai ir muzikinis duetas. Mums gera dirbti kartu, puikiai suprantame vienas kitą.

- Juste, prieš keletą metų dainavai "Pieno lazeriuose", o Leonas koncertavo su "Inculto". Ar sunku atsiriboti nuo praeities?

Leonas: Atsiriboti nebandome. Tai - praeitis, o dabartinė kūryba su tuo neturi nieko bendro.
Justė: Manęs dažnai klausia, kodėl nebedainuoju "Pieno lazeriuose". Atsakymas paprastas - nenoriu apie tai daugiau šnekėti. Tai buvo mano muzikinio gyvenimo etapas, kuris baigėsi. Įgavau patirties ir noriu eiti toliau. Žinau, kad galiu pasiekti kur kas daugiau.

- Gyvenate pasaulio muzikos sostinėje. Ar ten iš tiesų daugiau galimybių?

Leonas: Galimybių tikrai nemažai. Nesijaudinu dėl to, kad milijoniniame mieste esame niekam nežinomi.
Justė: Kai žinai, ko nori ir ko sieki - visada rasi savo nišą. Tiesa paprasta - kuo daugiau paklausos, tuo daugiau pasiūlos. Londone undergroundo scena labai plati ir stipri. Bandome tuo pasinaudoti.

- Ar nebaugina, kad Lietuva dar nesubrendo kitokiai muzikai? Galbūt, jūsų žvilgsnis dažniau krypsta į užsienio rinką?

Leonas: Manau, kad visi vienodai subrendę įvairių stilių muzikai. Daug ką reiškia transliuotojų sprendimuose (šypsosi). Esame maža ir graži šalis, norisi dalytis įdomiais darbais. Tarkim, aš labai norėčiau įrašyti albumą lietuviškai.
Justė: Aš nemanau, kad visi lietuviai pasiruošę mus įvertinti. Šią vasarą praleidau Lietuvoje. Supratau - dainuodama muziką, kuri man patinka, nepragyvensiu. Tai baugina. Bet žinau, kad visada grįšiu į Lietuvą ir dainuosiu lietuviškas dainas.

- Leonai, jau nuo senų laikų, kai Panevėžio sunkiojo roko grupėje brazdinai gitara, idėjos tau kildavo naktimis. Kodėl geriau kurti tamsiu paros metu?

Leonas: Net nežinau. Mažiau triukšmo, skambučių, netikėtų svečių. Tada galiu labiau susikoncentruoti.
Justė: Pavyzdžiui, aš galiu nemiegoti dvi paras. Bet jei naktį yra galimybė kurti - vėl nemiegosiu. Paros laikas nėra svarbiausia kūrybos proceso dalis. Bet naktis turi savo žavesio. Vėlų vakarą patinka susitikti su draugais, eiti į kavines, džiazo koncertus, žiūrėti filmus. Beje, geriausius savo tekstus parašiau paryčiais.

Festivalio akcentai

Istorija. Pirmą kartą festivalis įvyko 2006-aisiais. Scenoje pasirodė regio, ska, funk, elektroninės ir kitų muzikos stilių atlikėjai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Anglijos ir Italijos.

Naujovė. Šiemet renginyje bus pristatyta indiškais motyvais kuriamos muzikos scena. Joje publika išgirs klasikinę indų muziką, pagardintą šiuolaikinėmis kompozicijomis.

Alternatyva. Šio stiliaus muzikinėje scenoje pasirodys muzikantai, netelpantys į įprastų muzikos stilių rėmus. Taip pat veiks atskiros šokių muzikos ir regio stiliaus scenos.

Teatras. Teatrinėje erdvėje bus pristatytas judesio monospektaklis "Kiaurai" (režisierius ir aktorius B.Šarka) ir audiovizualinės poezijos projektas "Basma ir chna".

Kursai. Renginio teritorijoje bus surengti afrikietiškų ritmų ir perkusinių būgnelių meistriškumo kursai. Juos ves šio instrumento meistras iš Londono.

Laisvalaikis. Organizatoriai siūlys žaisti futbolą, žiūrėti filmus, muzikinius vaizdo klipus, maudytis ežeruose arba festivalio teritorijoje įrengtoje pirtyje.

Tarptautinis subkultūrų ir alternatyvios muzikos festivalis "Regeneratorius" vyks rugpjūčio 22-24 dienomis Antaprūdės kaime, Ignalinos rajone.