Latvijos provincija vilioja autentiškumu


2008-08-22
Eglė Stankevičiūtė
Latvijos provincija vilioja autentiškumu


Populiarius turistų maršrutus pamėgusius keliautojus tai šokiruos. Neišvysite jokių ištaigingų ir akį traukiančių pastatų. "Nebijome parodyti apleistų vietovių. Turistams tai įdomu", - atvirai pasakojo vienos Latvijos turizmo plėtros agentūros vadovas Artis Gustovskis. "Didžiojo žygio po Baltijos šalis" organizatoriai prašo pamiršti asfaltu grįstas gatves. Pilių griuvėsiai, paslaptingi požemiai ir piliakalnių aukštumos - kelionė po šalį neprailgs.

Sarkofaguose - istorijos gijos

Išvykos pradžia - Jelgavos apylinkės. Prieš du šimtmečius įkurtoje Kuršo hercogų dinastijos kapavietėje nosį graužia pelėsių kvapas. Statūs akmeniniai laiptai veda įspūdingos ekspozicijos link. 18 metalo ir medžio sarkofagų, prabangūs senoviniai apdarai - pasiklystame spalvų, formų ir pavardžių labirinte. "Pirmieji karstai lygūs, beveik be rašmenų. Daugelio ilgis siekia keliolika sprindžių. Čia ilsisi vaikų palaikai", - šiurpino gidė. Akys užkliūva už sarkofago su langeliu. "Daugelis tikėjo, kad išskirtiniu hercogienės Elizabethos Magdalenos grožiu bus galima gėrėtis ir po jos mirties", - paskubomis paaiškino kelionės vedlė.

Alus ir latviška Verona

Antrasis kelionės objektas - daugiau nei šimtmetį skaičiuojanti Luodinio alaus darykla. Bauskos gamtos parko teritorijoje per mėnesį pagaminama 40 tonų, 5 rūšių alaus. Lengvas, kartokas ir aromatingas - taip gerą alų įsivaizduoja kiekvienas latvis. "Reikia 1 mėnesio ir 1 savaitės, kad galėtum gerti šį "gyvą" gėrimą. Jis auga ir įpiltas į bokalą", - kokybės kontrolierė Natalija patarė neiti į prekybos centrus. Ten "gyvo" alaus nerasite.
Norint įsigilinti į Latvijos istoriją patartina ne tik gurkšnoti alų, bet ir aplankyti istorines vietas. Latviška Verona - taip būtų galima pavadinti Dauguvos ir Persės vandenų skalaujamus Kuoknesės pilies griuvėsius. Ši vieta apipinta romantiškais padavimais - jaunavedžiai čia kelia vestuves.

Pažintis su viduramžių kaimu

Grožėtis griuvėsiais nuobodu? Latvijos regionas Latgala - tarsi atskira respublika, todėl nustebsite iškart. "Eime pašokti!", - kvietė armoniką pasikabinęs vyras. "Po stikliuką?", - nuskambėjo pasiūlymas iš kaimyninės trobos. Manote, tai - teatras? Tai šios vietovės gyventojų kultūros dalis. Čia galima ne tik išgerti, bet ir amato išmokti. Toliau kelias vingiuoja Slutiškių sodžiaus link. Sunku patikėti - viduramžių kaime tik šiemet įvesta elektra. "Čia vyrauja valstietiškų namelių statybos tradicija", - užsiminė gidė ir pamojavo senais dviratukais važinėjantiems vaikams. Jų trobose nėra nei televizorių, nei radijo imtuvų.

Kelionės informacija

Trukmė. 4 valandos "Ecolines" autobusu. Kaina - 45 litai.
Ekskursijos. Kuršo hercogų kapinės Jelgavoje. Bilieto kaina - 4,8 lito. Slutiškių sodžius, Naujenės valsčiuje, Markovos piliakalnio papėdėje.

Nakvynė. Viešbutis "Rožmalas", Ceraukstės kaime, Bauskos regione. Kaina - apie 120 litų asmeniui.

Lauktuvės. Ludzos amatininkų centre galima įsigyti keraminių indų, pintų krepšių, žolelių arbatos. Kaina - nuo 4 litų.