Algimanto Liubinsko eros pabaiga


2008-07-25
Ge­di­mi­nas Rek­lai­tis
Algimanto Liubinsko eros pabaiga

Įs­pū­din­gos ly­gio­sios su ita­lais ir vo­kie­čiais, gra­ži per­ga­lė prieš Uk­rai­ną ir skau­dūs pra­lai­mė­ji­mai Ru­mu­ni­jai, Bul­ga­ri­jai ir Ku­vei­tui. Toks bu­vo Lie­tu­vos fut­bo­lo rink­ti­nės penk­me­tis su Al­gi­man­tu Liu­bins­ku.

Bai­gė­si ten, kur pra­si­dė­jo

Sim­bo­liš­ka, kad A.Liu­bins­ko kar­je­ra už rink­ti­nės vai­ro pra­si­dė­jo ir bai­gė­si ten pat - Vo­kie­ti­jo­je.

Šla­pią 2003 me­tų ko­vo 29 die­nos va­ka­rą fut­bo­lo spe­cia­lis­tas prie rink­ti­nės vai­ro ant­rą kar­tą (pir­ma­sis bu­vo 1992-1995 m. - red. pa­st.) de­biu­ta­vo įspū­din­gai. Ly­gio­sios 1:1 Niurn­ber­ge su tuo­me­ti­ne pla­ne­tos vi­ce­čem­pio­ne Vo­kie­ti­ja iki šiol te­bė­ra vie­nas gra­žiau­sių įra­šų ša­lies fut­bo­lo is­to­ri­jo­je.

2008 m. bir­že­lio 4 d. rung­ty­nes su Ru­si­ja ma­ža­me Ba­va­ri­jos mies­te­ly­je Burg­hau­ze­ne su Ru­si­ja šis met­raš­tis no­rė­tų pa­mirš­ti. At­sis­vei­kin­ti kaip nors ki­taip, o ne pra­lai­mė­ji­mu 1:4, bū­tų no­rė­jęs ir A.Liu­bins­kas.

Ky­bar­tie­tį jau nuo me­tų pra­džios spau­dė Lie­tu­vos fut­bo­lo fe­de­ra­ci­jos (LFF) ul­ti­ma­tu­mas: iki spa­lio mė­ne­sio pa­si­rink­ti vie­ną kė­dę - ša­lies rink­ti­nės stra­te­go ar Vil­niaus sa­vi­val­dy­bės Kū­no kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jo.

A.Liu­bins­kas pa­siel­gė dar ki­taip. Šio­mis die­no­mis jis nu­spren­dė priim­ti par­ti­jos „Tvar­ka ir tei­sin­gu­mas" pa­siū­ly­mą tap­ti kan­di­da­tu į Sei­mo na­rius.

„Atei­na gy­ve­ni­mo mo­men­tai ir pri­bręs­ta to­kios si­tua­ci­jos, kai rei­kia kaž­ką keis­ti. Il­gai dir­bau rink­ti­nė­je, gal tas dar­bas jau šiek tiek nu­si­bo­do, gal­būt pa­čiam rei­kia nau­jų iš­šū­kių", - sa­vo spren­di­mą tink­la­la­piui fut­bo­las.lt grin­dė 56 me­tų fut­bo­lo spe­cia­lis­tas. Jis ža­dė­jo ir to­liau rū­pin­tis fut­bo­lo ir spor­to rei­ka­lais, jei tik pa­teks į par­la­men­tą.

Dar­bą ver­ti­na tei­gia­mai

„Rei­kė­tų pri­si­min­ti, kad A.Liu­bins­kas į rink­ti­nę atė­jo sun­kiu me­tu. Tuo­met ne­ti­kė­tai at­si­sta­ty­di­no Ben­ja­mi­nas Zel­ke­vi­čius, o rei­kė­jo žais­ti su vo­kie­čiais. De­biu­tas tre­ne­riui pa­vy­ko, - rink­ti­nės stra­te­go dar­bą ver­ti­no LFF pre­zi­den­tas Liu­tau­ras Va­ra­na­vi­čius. - Rink­ti­nės re­zul­ta­tai pa­sta­rai­siais me­tais bu­vo ne­blo­gi, to­dėl ir tre­ne­rio dar­bą ver­ti­na­me tei­gia­mai."
A.Liu­bins­ką gy­rė ir Lie­tu­vos rink­ti­nės ka­pi­to­nas To­mas Da­ni­le­vi­čius.

„Tre­ne­rio dar­bą rei­kia ver­tin­ti pa­gal re­zul­ta­tus. Re­zul­ta­tai bu­vo ne­blo­gi, žai­di­mas sta­bi­lus - tai at­spin­dė­jo FI­FA rei­tin­gas, to­dėl ma­nau, kad tre­ne­ris dir­bo sėk­min­gai. Be to, rink­ti­nė­je bu­vo su­kur­ta dar­bin­ga ir drau­giš­ka at­mos­fe­ra, o to kar­tais pri­trūk­da­vo anks­čiau, - pa­ste­bė­jo „Li­vor­no" (Ita­li­ja) klu­bo puo­lė­jas. - Šiek tiek ap­mau­du, kad tre­ne­ris trau­kia­si. Ma­nau, kad jis dar ga­lė­jo dirb­ti per pa­sau­lio čem­pio­na­to at­ran­kos cik­lą."

Truk­dė ne­su­ta­ri­mai

A.Liu­bins­kas vi­sa­da pa­brėž­da­vo, kad rink­ti­nė­je jam pa­vy­ko su­kur­ti drau­giš­ką at­mos­fe­rą, ta­čiau ke­li konf­lik­tai iš­lin­do į die­nos švie­są. Prieš ke­le­rius me­tus juo­da ka­tė bu­vo per­bė­gu­si tarp A.Liu­bins­ko ir vie­no ge­riau­sių šių die­nų ša­lies puo­lė­jų And­riaus Ve­lič­kos.
Per ke­le­rius me­tus konf­lik­tas už­si­mir­šo, o snai­pe­ris grį­žo į rink­ti­nę.

Po pa­sku­ti­nių­jų 2008 m. Eu­ro­pos čem­pio­na­to at­ran­kos rung­ty­nių su Gru­zi­ja A.Liu­bins­kas ap­ka­bi­no A.Ve­lič­ką ir pa­sa­kė: „And­riau, juk su­pran­ti, kad prieš ta­ve ne­tu­riu nie­ko as­me­niš­ko."

Ki­to konf­lik­to A.Liu­bins­kui taip ir ne­pa­vy­ko iš­spręs­ti. 2005 m. pa­bai­go­je rink­ti­nės stra­te­gas per spau­dą ap­si­žo­džia­vo su vie­nu ta­len­tin­giau­sių Lie­tu­vos sau­gų Ed­ga­ru Čes­naus­kiu.

„Ne­sup­ran­tu, ko­dėl aš vi­sa­da tam­pu at­pir­ki­mo ožiu? Kol tre­ne­riu bus A.Liu­bins­kas, į rink­ti­nę ne­va­žiuo­siu", - tuo­met pa­reiš­kė E.Čes­naus­kis.

Nors A.Liu­bins­kas ke­lis kar­tus ban­dė jį per­kal­bė­ti, fut­bo­li­nin­kas nu­si­sta­ty­mo ne­pa­kei­tė.
„Tre­ne­ris man jau­tė an­ti­pa­ti­ją ir tai vi­sais bū­dais ro­dė, nuo­lat ma­ne kri­ti­ka­vo spau­do­je. Sup­ra­tau, kad esu ne­rei­ka­lin­gas, to­dėl ir ne­va­žia­vau į rink­ti­nę, - va­kar sa­kė „FK Mosk­va" sau­gas E.Čes­naus­kis. - Ta­čiau vi­sa­da sa­kiau, kad no­riu at­sto­vau­ti Lie­tu­vai. Jei nau­jas tre­ne­ris su­teiks man šan­są, bū­ti­nai pa­si­steng­siu jį iš­nau­do­ti."

Tre­ni­ruos už­sie­nie­tis?

LFF nau­ją rink­ti­nės stra­te­gą ti­ki­si su­ras­ti per ke­lias ar­ti­miau­sias sa­vai­tes. Fe­de­ra­ci­ją jau pa­sie­kė ne­ma­žai pa­raiš­kų žie­mą, kai dar ne­bu­vo nu­spręs­ta, kad A.Liu­bins­kas liks sa­vo po­ste.

„Rugp­jū­čio 20 d. mū­sų lau­kia drau­giš­kos rung­ty­nės su Mol­do­va. Iki to lai­ko tu­ri­me su­ras­ti nau­ją tre­ne­rį, nes rug­sė­jį pra­si­de­da la­bai svar­bi pa­sau­lio čem­pio­na­to at­ran­ka", - aiš­ki­no L.Va­ra­na­vi­čius.

Šiuo me­tu LFF rink­ti­nių di­rek­to­riui Ro­ber­tui Taut­kui nurodyta at­rink­ti ke­lias rea­liau­sias kan­di­da­tū­ras, o spren­di­mą fe­de­ra­ci­ja priim­tų rugp­jū­čio mė­ne­sį.

L.Va­ra­na­vi­čius neat­me­tė ga­li­my­bės, kad na­cio­na­li­nę ko­man­dą pir­mą kar­tą is­to­ri­jo­je tre­ni­ruos spe­cia­lis­tas iš už­sie­nio. Be­je, rink­ti­nei jau ke­le­rius me­tus tal­ki­na var­ti­nin­kų tre­ne­ris iš Vo­kie­ti­jos Klau­sas Thom­for­de.

„Ne­no­rė­čiau mi­nė­ti pa­var­džių, ta­čiau tu­ri­me ke­lis kan­di­da­tus iš Vo­kie­ti­jos. Ma­nau, kad ši ša­lis pa­gal sa­vo fut­bo­lo kul­tū­rą ir žai­di­mo brai­žą yra ar­ti­ma. Bet Lie­tu­vos tre­ne­riai nė­ra nu­stu­mia­mi į šo­ną. Ben­ja­mi­nas Zel­ke­vi­čius? Įma­no­mas va­rian­tas", - kal­bė­jo L.Va­ra­na­vi­čius.

Dien­raš­čio ži­nio­mis, vie­nas kan­di­da­tų į at­si­lais­vi­nu­sį po­stą yra ir nau­ja­sis „Kau­no" tre­ne­ris Jo­se Cou­cei­ro. „Kau­nas", vers­li­nin­kas Vla­di­mi­ras Ro­ma­no­vas, Ūkio ban­kas - gran­dis, su­si­ju­si ir su LFF. L.Va­ra­na­vi­čius taip pat ne vie­nus me­tus yra dir­bęs V.Ro­ma­no­vo vers­lo im­pe­ri­jo­je.

Be to, la­bai abe­jo­ti­na, ar bu­vu­sio Por­tu­ga­li­jos jau­ni­mo rink­ti­nės ir „Por­to" stra­te­go 45 me­tų J.Cou­cei­ro am­bi­ci­jas ga­lė­tų pa­ten­kin­ti vien dar­bas „Kau­no" klu­be.