Čekų futbolo gerbėjams alus apkarto


2008-06-17
Čekų futbolo gerbėjams alus apkarto

Visoje Če­ki­jo­je - ge­du­las. Pir­ma­vę le­mia­ma­me ma­če dėl ke­lia­la­pio į „Eu­ro 2008" ket­virt­fi­na­lį, če­kai per 13 mi­nu­čių bu­vo iš­mes­ti už at­krin­ta­mų­jų var­žy­bų bor­to.

Tur­kai ran­kų ne­nu­lei­do

Iki 75-osios rung­ty­nių su Tur­ki­jos fut­bo­li­nin­kais mi­nu­tės Če­ki­jos rink­ti­nės ger­bė­jai ra­miai gurkš­no­jo alų - Ka­re­lo Briuck­ne­rio auk­lė­ti­niai už­tik­rin­tai pir­ma­vo 2:0.
Net­gi šiurkšti vie­no ge­riau­sių pa­sau­ly­je var­ti­nin­ko Pet­ro Če­cho klai­da ir Ar­dai Tu­ra­no įvar­tis bei į žūt­bū­ti­nį štur­mą pa­ki­lu­sių tur­kų spau­di­mas ne­ža­dė­jo ka­tast­ro­fos, nes vi­sa ko­man­da at­si­trau­kę į gy­ny­bą če­kai ti­kė­jo­si iš­veng­ti ly­gių­jų ir ru­siš­kos ru­le­tės - 11 met­rų bau­di­nių se­ri­jos.

Jei­gu pa­grin­di­nis rung­ty­nių lai­kas bū­tų pa­si­bai­gęs ly­gio­sio­mis, pa­gal nau­jas tai­syk­les at­krin­ta­mų­jų var­žy­bų da­ly­vis bū­tų paaiš­kė­jęs po vie­nuo­li­kos met­rų bau­di­nių se­ri­jos, nes abi eki­pos tu­rė­jo su­rin­ku­sios po tris taš­kus, jų įmuš­tų ir pra­leis­tų įvar­čių san­ty­kis taip pat bu­vo vie­no­das.

Ta­čiau P.Če­chas su­kly­do dar kar­tą, po to ap­si­žiop­li­no jo eki­pos gy­nė­jai, o tur­kas Ni­ha­tas Kah­ve­čis per tris mi­nu­tes dviem tiks­liais dū­riais už­bai­gė lie­tin­gą­ją ko­ri­dą Že­ne­vos sta­dio­ne.

A gru­pė­je če­kai li­ko tre­ti. Prieš ket­ve­rius me­tus Por­tu­ga­li­jo­je K.Briuck­ne­rio auk­lė­ti­niai bu­vo pa­sie­kę Eu­ro­pos čem­pio­na­to pus­fi­na­lį.

Po Tur­ki­jos fut­bo­li­nin­kų per­ga­lės šios ša­lies sir­ga­liai mies­te su­kė­lė muš­ty­nes ir nu­siau­bė lau­ko ba­rą - su­dau­žė du plaz­mi­nius te­le­vi­zo­rius.

Pa­gal­ba - iš dan­gaus

„Pra­lai­mė­ti to­kį ma­čą - neį­ti­kė­ti­nas da­ly­kas, bet tai įvy­ko. Pas­ku­ti­nis var­žo­vų įvar­tis - šo­kas, nuo ku­rio ne­grei­tai at­si­gau­si­me", - po var­žy­bų sa­kė su­tri­kęs Če­ki­jos rink­ti­nės stra­te­gas K.Briuck­ne­ris. 68-erių tre­ne­riui ši ne­sėk­mė dvi­gu­bai skaus­min­ga ir dėl to, kad jis, kaip ir ža­dė­jo prieš čem­pio­na­tą, pa­si­trau­kia iš sa­vo po­sto. Če­kui teks išei­ti nu­leis­ta gal­va.

„Vie­nin­te­lis tei­gia­mas šio se­zo­no bruo­žas tas, kad vis­kas pa­ga­liau bai­gė­si. Da­ly­va­vau tri­jų tur­ny­rų fi­na­luo­se, bet neiš­ko­vo­jau nė vie­no tro­fė­jaus. Ap­mau­du. Ta­čiau, jei pa­da­rai klai­dą, pri­va­lai tai pri­pa­žin­ti. Šį kar­tą su­kly­dau aš ir dėl to nu­ken­tė­jo vi­sa ko­man­da, bet nė vie­nas iš mū­sų neapd­raus­tas nuo ne­sėk­mių", - svars­tė P.Če­chas.

„Tre­čia­sis įvar­tis - pa­gal­ba mums iš dan­gaus aukš­ty­bių už tai, kad ko­vo­jo­me iki pa­sku­ti­nės rung­ty­nių aki­mir­kos. Per sa­vo kar­je­rą ma­čiau daug ne­ti­kė­tų, dra­ma­tiš­kų ato­maz­gų. Už jas mes ir my­li­me fut­bo­lą. Aš lai­min­gas, kad dir­bu su ko­man­da, ku­ri ne­pa­si­duo­da", - pa­ki­liai kal­bė­jo Tur­ki­jos eki­pos tre­ne­ris Fa­ti­has Te­ri­mas. Ket­virt­fi­na­ly­je tur­kai iš­mė­gins jė­gas su B gru­pės nu­ga­lė­to­ja Kroa­ti­ja.

Gru­pės ly­de­riai su­klu­po

Ki­to­se A gru­pės tre­čio­jo tu­ro rung­ty­nė­se ly­de­rė Por­tu­ga­li­ja, žai­du­si be sa­vo ly­de­rių, 0:2 pra­lai­mė­jo Švei­ca­ri­jai, ta­čiau li­ko pir­mo­je vie­to­je.

Ši per­ga­lė švei­ca­rams - pir­mo­ji Eu­ro­pos čem­pio­na­tų fi­na­li­niuo­se tur­ny­ruo­se. 1996-ai­siais Ang­li­jo­je ir 2004-ai­siais Por­tu­ga­li­jo­je jie neiš­ko­vo­jo nė vie­no taš­ko. „Su „Eu­ro 2008" ir sa­vo tre­ne­riu at­si­svei­ki­no­me gar­bin­gai. Ge­res­nių pa­baig­tu­vių var­gu ar ga­lė­jo­me ti­kė­tis", - tei­gė abie­jų įvar­čių au­to­rius Ha­ka­nas Ya­ki­nas

Švei­ca­ri­jos rink­ti­nės stra­te­gas Ko­bis Kuh­nas pa­si­trau­kia iš pa­rei­gų. Jo vie­tą užims ir ru­de­nį pra­si­dė­sian­čio­se 2010 m. pa­sau­lio čem­pio­na­to at­ran­kos var­žy­bo­se ko­man­dai va­do­vaus vo­kie­tis Ott­ma­ras Hitz­fel­das. Por­tu­ga­lai at­krin­ta­mo­sio­se var­žy­bo­se su­si­tiks su B gru­pės ant­rą­ja rink­ti­ne. Į šią po­zi­ci­ją pre­ten­da­vo Vo­kie­ti­ja, Len­ki­ja ir Aust­ri­ja.

Pa­keis are­nos ve­ją

Po švei­ca­rų ir po­rtu­ga­lų dvi­ko­vos pri­rei­kė pa­keis­ti Ba­ze­lio sta­dio­no „Sankt Ja­kob-Park" dan­gą. Ji nu­ken­tė­jo nuo žai­di­mo ir gau­saus lie­taus. Per sek­ma­die­nio rung­ty­nių per­trau­ką are­ną pri­žiū­rin­čios tar­ny­bos spė­jo pa­keis­ti ke­lio­li­ka kvad­ra­ti­nių met­rų smar­kiai su­ga­din­tos ve­jos.

„Nau­ja ve­ja 28 sunk­ve­ži­miais bus at­vež­ta iš Olan­di­jos. Ją pa­klo­si­me ir su­tvar­ky­si­me iki ar­ti­miau­sio ma­čo", - va­kar in­for­ma­vo var­žy­bų or­ga­ni­za­to­riai.
Šia­me sta­dio­ne vyks dar tre­jos rung­ty­nės: bir­že­lio 19-ąją ir 21-ąją - ket­virt­fi­na­lio su­si­ti­ki­mai, 25-ąją - vie­nas iš pus­fi­na­lių.