Ėjikė gimtadienį pasitinka rekordu


2008-08-22
Romas Poderys
Ėjikė gimtadienį pasitinka rekordu

Smarkus lietus nesutrukdė Sonatai Milušauskaitei olimpiniame Pekine pasiekti naują Lietuvos sportinio ėjimo rekordą.

Prie karščio priprato

Moterų 20 km sportinio ėjimo varžybose S.Milušauskaitė užėmė 16-ąją vietą, nužingsniavusi atstumą per 1 val. 30 min. 26 sek. Iš Prienų kilusi lengvaatletė pagerino sau pačiai nuo šių metų gegužės priklausiusį Lietuvos rekordą (1 val. 30 min. 35 sek.).
Be to, trenerių Sauliaus Žaliausko, Jono ir Povilo Juozaičių bei Kastyčio Pavilonio išugdyta atletė pakartojo geriausią iki šiol Lietuvos ėjikių pasiekimą olimpinėse žaidynėse - 2000 m. Sidnėjuje šešioliktoji buvo Kristina Saltanovič.
Šį kartą K.Saltanovič finišavo 19-oji, pasiekusi geriausią asmeninį sezono rezultatą - 1 val. 31 min. 3 sek.

"Esu patenkinta pasirodymu, apie rekordą negalvojau. Bijojau karščio, drėgmės, bet lietus geriau nei alinanti saulė. Pirmą savaitę, kai tik atvažiavome į Kiniją, karštis buvo beveik nepakeliamas. Gerai, kad stovyklavome pajūryje, Jantajaus mieste, o ne kaimelyje gyvenome, todėl po truputį su čionykšte įprasta aukšta temperatūra apsipratau", - sakė Sonata.

Rugpjūčio 31-ąją 35-ąjį gimtadienį švęsianti S.Milušauskaitė po pirmųjų 2 km buvo 33-ioji, po 6 km - 22-oji, po 16 km - 14-oji.

Startavo 48 ėjikės, finišavo 43. Čempione tapo olimpinį rekordą pagerinusi rusė Olga Kaniškina - 1 val. 26 min. 31 sek. Sidabrą pelnė norvegė Kjersti Plaerzer - 1 val. 27 min. 07 sek., bronzą iškovojo italė Elisa Rigaudo - 1 val. 27 min. 12 sek.

Tikslo nepasiekė

Šuolininkei į aukštį vilnietei Karinai Vnukovai nepavyko pasiekti užsibrėžto tikslo - pagerinti savo šio sezono rezultatą.

Trenerių Tatjanos Krasauskienės ir Danutės Skirmantienės auklėtinė tikėjosi iššokti aukščiau nei 1 m 87 cm, tačiau turėjo tenkintis kuklesniu pasiekimu - 1 m 85 cm. K.Vnukovos asmeninis rekordas - 1 m 91 cm.

Bendroje įskaitoje lietuvė tarp 31 dalyvės užėmė 23-iąją vietą ir į finalą nepateko. Kvalifikacinė norma - 1 m 96 cm - nepakluso nė vienai šuolininkei. Visos keturiolika finalininkių į aukštį iššoko po 1 m 93 cm.

Šios rungties varžybos dėl liūties prasidėjo valanda vėliau, nei buvo numatyta.
"Gal buvo galima iššokti ir aukščiau. Esu nuliūdusi dėl oro. Pirmą kartą startavau taip lyjant, bet sąlygos visoms sportininkėms buvo vienodos", - kalbėjo K.Vnukova.

Įgulos pritrūko jėgų

Į finalus nepateko baidarių bei kanojų irklavimo ekipažai - Alvydas Duonėla ir Egidijus Balčiūnas bei Raimundas Labuckas ir Tomas Gadeikis. Didelės viltys buvo siejamos su patyrusiais baidarininkais A.Duonėla ir E.Balčiūnu - iš jų tikėtasi olimpinio medalio.

Dažniau neolimpinėje 200 m sprinto rungtyje varžovams diktuojantys savo sąlygas, olimpinėje 500 m distancijoje lietuviai pritrūko jėgų. Pusfinalyje pirmąją nuotolio dalį įveikę treti, likusią lenktynių dalį vilniečiai irklavo lėčiau ir, užėmę 5-ąją vietą (1 min. 32,887 sek.), nedalyvaus lemiamoje kovoje dėl apdovanojimų.

Iš pusfinalio į finalą prasimušė trys greičiausi duetai. Iki laimingųjų trejeto A.Duonėlai ir E.Balčiūnui pritrūko truputį daugiau nei vienos sekundės - treti finišavę danai Kimas Knudsenas ir Rene Poulsenas 500 m nuirklavo per 1 min. 31,796 sek.

Vos akimirka nuo finalo skyrė olimpiados debiutantus kanojininkus R.Labucką ir T.Gadeikį. Kauniečiai 500 m įveikė per 1 min. 43,299 sek. ir liko ketvirti.

Lietuviai po 250 metrų pirmavo, tačiau prieš finišą juos aplenkė Rumunijos, Bulgarijos ir Kanados irkluotojai. 3-iąją vietą užėmusių kanadiečių rezultatas - 1 min. 42,921 sek.
Ištvermingoji: ėjikė S.Milušauskaitė sunkiomis sąlygomis pagerino Lietuvos rekordą.
Alfredo Pliadžio (LTOK) nuotr.