„Euro 2008“: italų ir prancūzų mačo nugalėtojas gali likti be nieko


2008-06-17
Eurofootball.lt
„Euro 2008“: italų ir prancūzų mačo nugalėtojas gali likti be nieko

Paskutiniojo turo C grupės rungtynės tarp Italijos ir Prancūzijos turėjo tapti pirmojo turnyro etapo puošmena. Taip ir gali nutikti, tačiau įdomiausia tai, kad šių rungtynių laimėtojas net nėra garantuotas dėl kelialapio į ketvirtfinalį.

Pasaulio čempionato finalininkės

Abi rinktinės viena kitai yra pažįstamos iki skausmo. Tai praėjusio pasaulio čempionato finalo dalyvės. Kaip žinia, prieš dvejus metus Berlyne italai iškovojo pasaulio taurę po 11 metrų baudinių serijos.

Paradoksas, tačiau šioje „mirtininkų" grupėje kažkuriai iš šių komandų teks keliauti namo jau po grupės varžybų. O gal net ir abejoms, priklausomai nuo Olandijos - Rumunijos rungtynių rezultato.

Jei rumunai pelnytų taškų mače su olandais, o prancūzai su italais sužaistų lygiosiomis, C grupės 3 vietos laimėtoją lemtų 11 metrų baudiniai.

Prancūzai ieško sąmokslo teorijų ir balanso

Aštriu liežuviu garsėjantis Prancūzijos rinktinės treneris Raymondas Domenechas nepraleido progos pakurstyti įtampos ir pareiškė įtarinėjantis olandus sąmokslu - neva šie sąmoningai leis laimėti rumunams, automatiškai užkirsdami kelią į ketvirtfinalį prancūzams.

R.Domenechas nelinkęs prisiminti bejėgiškų savo auklėtinių rungtynių su rumunais ir olandais: „Turime visiškai pamiršti praėjusias rungtynes. Vis dar turime mažą šansą ir būsime labai laimingi, jeigu laimėsime".

Italų treneris priremtas prie sienos

Po labai silpno pasaulio čempionų starto - triuškinamos nesėkmės mače su olandais ir lygiųjų su rumunais italų trenerį Roberto Donadonį užgriuvo didžiulė kritikos lavina. Italijoje jau dabar reikalaujama trenerio „skalpo". „Puikiai suprantame šių rungtynių svarbą ir esame nusiteikę tam. Mums šios rungtynės - jau kaip finalas",- tvirtino R.Donadoni. „Abi rinktinės bus be galo motyvuotos. Bet mes tikrai pasistengsime laimėti. Laukia be galo sunkios ir įdomios rungtynės, kurių aš negaliu sulaukti",- sakė italas, kurio likimas tikriausiai priklauso nuo šių rungtynių.

Prancūzija ir Italija tarpusavyje yra susitikusios 35 kartus. Net 17 kartų pergalė šventė italai, tik 8 - prancūzai, 10 rungtynių baigėsi lygiosiomis.

Rungtynių teisėjas Lubošas Michelis jau vadovavo abejų komandų dvikovai atrankos rungtynėse, kurios Italijoje pasibaigė 0-0. Prancūzai prieš tai namuose buvo laimėję 3-1.

Susiklosčius tam tikroms aplinkybėms, Italija gali tapti pirmąja komanda, įveikusia Europos čempionato grupės etapą be pergalių.

Paskutinio turo C grupės scenarijai

Pirmą vietą užsitikrino olandai, o paprasčiausias scenarijus būtų, jei Rumunija paskutiniame ture nugalėtų Olandiją - tai garantuotų Victoro Piturcos komandai antrąją vietą. Jei rumunai sužais lygiosiomis arba pralaimės, antrąją poziciją užims dvikovos tarp Italijos ir Prancūzijos nugalėtoja - tai vienintelė prancūzus tenkinanti baigtis.

Jei rumunai pralaimės, o italai su prancūzais pasidalins po tašką ne nuliniu rezultatu (1-1, 2-2 ir t.t.), antroji vieta atiteks Italijai. Nors visos komandos bus surinkusios po tiek pat taškų, italai turės pranašumą, nes mačuose su Prancūzija ir Rumunija įmuštų daugiausiai įvarčių.

Jei Rumunija pralaimės vieno, dviejų arba trijų (išskyrus 0-3) įvarčių skirtumu, o kita dvikova baigsis 0-0, antra vieta atitektų rumunams dėl geresnio įvarčių santykio (jei pralaimima trimis įvarčiais, bet ne 0-3, - dėl didesnio pelnytų įvarčių skaičiaus).

Jei Rumunija pralaimi didesniu nei 4 įvarčių skirtumu, į kitą etapą, prancūzams ir italams sužaidus 0-0, pateks Italija - vėlgi, dėl geresnio įvarčių santykio.

Jei Rumunija pralaimi 0-3, o Italija ir Prancūzija sužaidžia 0-0, antrosios vietos likimą vėl lems koeficientai. Pagal juos antra vietą atitektų Italijai (2,364), o ne rumunams (2,250).