Lietuviai kovos dėl bronzos


2008-08-22
kaunodiena.lt, krepsinis.net
Lietuviai kovos dėl bronzos

Lietuvos rinktinei nepavyko pakeisti istorijos - pralaimėtas penktasis olimpinių žaidynių pusfinalis iš eilės. Pagirtinai kovoję ir iki pat susitikimo pabaigos žaidę lietuviai 86:91 (19:21, 23:19, 24:22, 20:29) nusileido Ispanijos komandai.

Rungtynės prasidėjo chaotiškomis abiejų rinktinių atakomis ir sužaidus dvi minutes rezultatas buvo lygus 2:2. Lietuviai aiškiai pralaimėjo kovą dėl kamuolių, todėl ispanai gaudavo antruosius ar net trečiuosius šansus puolime ir po R.Fernandezo tritaškio bei galingo P.Gasolio dėjimo oponentai išsiveržė į priekį 9:4.

Tačiau lietuviai nepanikavo ir toliau stengėsi susitelkti gynyboje. Du R.Kaukėno prasiveržimai sumažino Lietuvos deficitą iki minimumo (12:13). Netrukus aikštelėje pasirodęs L.Kleiza perėmė kamuolį, o R.Kaukėnas tritaškiu pirmą kartą išvedė į priekį lietuvius - 17:15.

Vis dėlto mūsiškiai ir toliau pralaimėjo kovą po krepšiu, o antrąjį tritaškį įmetęs J.Garbajosa grąžino pranašumą ispanams (18:17). Po pirmojo kėlinuko Ispanija pirmavo 21:19.

Antrajame kėlinuke lietuviams sunkiai sekėsi rasti kelią link varžovų krepšio, o po dviejų minučių L.Kleiza nubaustas nesportine pražanga prieš F.Reyesą. Maža to, M.Gasolis įmetė dvitaškį su pražanga ir Ispanijos persvara padidėjo iki 8 taškų - 28:20.

Bet R.Butautas paprašė minutės pertraukėlės, po kurios Š.Jasikevičius pataikė dvitaškį su pražanga, S.Jasaitis pridėjo du baudos metimus ir lietuvių deficitas sumažėjo iki 3 taškų - 25:28.

Mūsiškiams niekaip nepavyko pataikyti tolimų metimų (1/7), bet S.Jasaitis, o po to K.Lavrinovičius pataikė iš toli ir Lietuvos rintinė susigrąžino minimalų pranašumą (31:30).

Po ispanų rinktinės minutės pertraukėlės S.Jasaitis ir K.Lavrinovičius pataikė dar po tritaškį, o R.Javtokas sumetė baudos metimus ir lietuvių persvara padidėjo iki 5 taškų - 39:34. Likus minutei jau trečiąjį tritaškį pataikė S.Jasaitis ir mūsiškiai padidino pranašumą iki 6 taškų (42:36).

Kėlinuko pabaigoje teisėjai priėmė keletą abejotinų sprendimų, dėl ko ispanai stojo prie baudų metimo linijos, bet po dviejų ketvirčių Lietuva pirmavo 42:40.

Po didžiosios pertraukos ispanai išlygino rezultatą, bet R.Javtokas pelnė dvitaškį su pražanga ir lietuviai susigrąžino persvarą - 45:42. Lietuviai buvo padidinę persvarą ir iki 5 taškų, bet klaidos puolime ir spragos gynyboje leido ispanams mažinti skirtumą.

Lyderio vaidmens lietuvių gretose ėmėsi R.Javtokas, kuris pelnė dar vieną dvitaškį su pražanga - 50:46. Aukštaūgis pataikė ir šeštąjį baudos metimą iš tiek pat galimų, o lietuviams pavyko išlaikyti pranašumą (54:51).

Ispanijos krepšininkai atkakliai kovojo ir susigrąžino pranašumą (55:54), bet laisvas paliktas S.Jasaitis pataikė tritaškį ir grąžino persvarą mūsiškiams (57:55).

Kėlinuko pabaigoje R.Rubio pataikė 2 baudos metimus iš 4 ir išlygino rezultatą (59:59), bet pentąjį tritaškį įmetęs S.Jasaitis dar sykį išvedė į priekį mūsiškius. Vis dėlto P.Gasolio dėjimas su pražanga išlygino rezultatą (62:62).

Paskutinėmis ketvirčio sekundėmis K.Lavrinovičius pataikė įspūdingą tritaškį su P.Gasolio pražanga ir prieš lemiamą ketvirtį mūsiškiai turėjo 4 taškų pranašumą 66:62.

Paskutinio kėlinuko pradžioje P.Gasolio metimas su ketvirtąja R.Javtoko pražanga buvo tikslus ir rezultatas tapo lygus (69:69). Netrukus penktąją pražangą užsidirbo M.Petravičius, o į kontrataką pabėgęs R.Fernandezas įdėjo kamuolį iš viršaus ir išvedė ispanus į priekį (73:71).

Ketvirtąjį tritaškį įmetė K.Lavrinovičiaus, bet tuo pačiu atsakė R.Fernandezas. Penktąją pražangą gavo ir K.Lavrinovičius, o baudos metimus sumetęs R.Fernandezas padidino varžovų pranašumą iki 4 taškų (78:74).

Lietuviams niekaip nepavyko užpulti krepšio, visi metimai skriejo pro šalį, o antrąją nesportinę pražangą užsidirbęs L.Kleiza leido varžovams padidinti persvarą iki 5 taškų (79:74).

Lietuvių deficitas buvo padidėjęs ir iki 7 taškų, o R.Javtokas prametė baudos metimus. Š.Jasikevičius likus 3 minutėms pataikė tritaškį ir sušvelnino atsilikimą iki 4 taškų (77:81).

Likus 1:41 min. P.Gasolis pataikė vieną baudos metimą, o.R.Šiškausko prasiveržimas sumažino atsilikimą iki 3 taškų (81:84). Likus 50 sek. R.Fernandezas sumetė baudos metimus, o Lietuvos rintinei nepavyko užpulti. Per likusį laiką mūsiškiams nepavyko perimti iniciatyvos ir turėjome pripažinti varžovų persvarą - 91:86. 

Lietuvos krepšininkai sekmadienį 7 val. stos į paskutinę olimpinę kovą dėl bronzos medalio. Lietuviai susitiks su JAV ir Argentinos poros pralaimėtoja.