Misija - peržengti užkeiktą barjerą


2008-08-22
Tadas Markevičius
Misija - peržengti užkeiktą barjerą

Pekine po Lietuvos rinktinės kojomis atsidūrė jau du čempionai - stipriausia Europos komanda Rusija ir 2004-aisiais Atėnuose triumfavę argentiniečiai. Atėjo laikas įveikti ir pasaulio čempionę Ispaniją?

Juoda pralaimėjimų serija

Penktą kartą olimpiados pusfinalyje žaisiantys Lietuvos krepšininkai bandys pagaliau įveikti iki šiol neperžengtą barjerą. Ketverios rungtynės - keturi pralaimėjimai. Tokia lietuvių statistika olimpiadų pusfinalių istorijoje nuo 1992 m. Barselonoje ir Sidnėjuje mūsiškiams kelią į finalą užkirto amerikiečiai, Atlantoje - amžini varžovai serbai.

Prieš ketverius metus Atėnuose Lietuvos krepšininkai demonstravo čempionų vardo vertą žaidimą ir turėjo unikalią progą perrašyti juodąjį pusfinalių scenarijų, tačiau itališki spagečiai pasirodė per sprangūs. Šiandien triskart olimpiados bronzos medalių laimėtojų laukia pasaulio čempionė Ispanija. Skirtingai nei praėjusių olimpinių žaidynių pusfinalyje, šįkart lietuviai nelaikomi poros favoritais.

Pastarųjų metų mačai su ispanais nieko gero nežada. Mūsiškiai varžovus pastarąjį kartą įveikė 2003-iųjų Europos čempionato finale 93:84. Po trejų metų pasaulio pirmenybėse Japonijoje Ispanijos ekipa iškovojo aukso medalius, ketvirtfinalyje 89:67 iš kovos pašalinę lietuvius.

Praėjusią vasarą šios komandos jėgas išbandė dukart: abi pergales 97:74 ir 95:75 šventė ispanai. Prieš Pekino olimpiadą mūsiškiai patyrė dar vieną pralaimėjimą šios dienos varžovams 66:91. Tad paskutinių ketverių rungtynių su ispanais aritmetika paprasta - pralaimėjimai patirti vidutiniškai 22,5 taško skirtumu. Lietuvos krepšininkams lieka tikėtis, kad penktas kartas tikrai nemeluos.

Kinai patampė nervus

Iki šiol Ispanijos krepšinio rinktinė olimpiadose dalyvavo 10 kartų ir ant nugalėtojų pakylos kopė tik 1984-aisiais Los Andžele, kai laimėjo sidabrą.

"Mūsų tikslas Pekino olimpiadoje buvo patekti į ketvertuką ir mes tą įvykdėme. Dabar reikia rengtis pusfinalio kovai, kuri tikrai nebus lengva", - dar nežinodamas būsimų varžovų po rungtynių su kroatais kalbėjo 214 cm ūgio P.Gasolis.

Pagrindinis rinktinės įžaidėjas Manuelis Calderonas šiame mače pasitempė kirkšnį ir turėjo praleisti paskutinį ketvirtį ant atsarginių suolelio. "Jis jaučia skausmą, bet tikimės, kad pusfinalyje galės žaisti", - sakė ispanų strategas Aito Garcia Renesesas.

Ispanai vienintelį pralaimėjimą turnyre patyrė JAV krepšininkams. Nors M.Calderonas prieš mačą neslėpė ambicijų įveikti vėl "Svajonių rinktine" vadinamus amerikiečius, mačas parodė ką kita. Ispanai bandė žaisti atakuojantį krepšinį, tačiau prastai pataikė, suklydo net 28 kartus ir aikštę paliko sutriuškinti 82:119.

Kaip reikia žaisti su ispanais, parodė ne tik JAV krepšininkai, bet ir lietuvių parklupdyti kinai. Olimpiados šeimininkai su pasaulio čempionais kovėsi kaip su lygiaverčiais varžovais ir vienu metu net pirmavo 14 taškų. Tačiau Ispanijos ekipa parodė charakterį, atsitiesė ir po pratęsimo šventė pergalę 85:75.

"Ispanai provokuoja pražangas, jie žaidžia labai nešvariai. Jums reikės kantrybės", - perspėjo lietuvius buvęs žalgirietis kroatas Marko Popovičius.

JAV turės progą atsirevanšuoti

Antrajame pusfinalyje, kaip ir praėjusioje olimpiadoje, susitiks JAV ir Argentinos rinktinės. 2004-aisiais Atėnuose Pietų Amerikos atstovai kelyje aukso link palaužė amerikiečius 89:81.

"Gali būti, kad mes turėsime pranašumą, nes keturi iš mūsų startinio penketo narių žaidžia NBA. Esame geriau susižaidę, reikia tuo pasinaudoti", - drąsino save ir auklėtinius Argentinos rinktinės vyriausiasis treneris Sergio Hernandezas.

Šįkart į pusfinalį argentiniečiai pateko tik per plauką. Graikų gynėjas Vasilis Spanoulis paskutinėmis sekundėmis prametė tritaškį, argentiniečiai nugalėjo 80:78 ir aikštelėje trypė pergalės šokį. Tačiau jų vidurio puolėjas Luisas Scola vienas pirmųjų baigė džiūgauti: "Jau galvojame apie amerikiečius."

"Dabar mūsų laukia naujas iššūkis - Argentina. Rengiamės jam atsakingai, išnagrinėsime jų žaidimą, ir penktadienį viskas išsispręs", - kalbėjo JAV rinktinės puolėjas LeBronas Jamesas.

Lietuviai gali pasigirti, kad olimpiadų pusfinaliuose žaidžia penktą kartą iš eilės, o Argentinos krepšininkai skaičiuoja jau ketvirtą kartą iš eilės, kai yra tarp keturių stipriausių rinktinių pagrindiniuose krepšinio turnyruose: Argentina pateko į pusfinaliuos Atėnų ir Pekino olimpinėse žaidynėse bei 2002-ųjų ir 2006-ųjų pasaulio čempionatuose.