Pekine - ir viltys, ir nusivylimai


2008-08-18
Dovilė Kamarauskienė, Gediminas Reklaitis
Pekine - ir viltys, ir nusivylimai

Lietuvos olimpiečių pasirodymus savaitgalį Pekine galima skirstyti į tris kategorijas: vieni nudžiugino, kiti pasirodė, kaip planuota, o treti nuvylė.

Buriuoja link medalio

Fantastišką pasirodymą Geltonojoje jūroje tęsia Gintarė Volungevičiūtė. Lietuvos buriuotoja šeštajame "Laser Radial" klasės plaukime buvo ketvirta ir tapo lydere bendroje įskaitoje. Rytoj turėtų paaiškėti, ar pavyks kaunietei išsilaikyti tarp lyderių ir iškovoti pirmąjį olimpinį medalį Lietuvos buriavimo istorijoje.

Tai priklausys ne tik nuo pačios sportininkės meistriškumo, bet ir nuo gamtos įgeidžių. Permainingos oro sąlygos, nuolat besikeičiantis vėjas buriavimo regatą gali padaryti panašią į loteriją.

Šeštajame plaukime finišavusi ketvirtoji, G.Volungevičiūtė pakilo į pirmąją vietą. Pekine esantis buriuotojas tėvas Gintautas Volungevičius dienraščiui pasakojo, kad šiame plaukime Gintarei šypsojosi ir Fortūna: "Oro sąlygos buvo ypač blogos - pūtė labai stiprus vėjas, lijo. Nors Gintarei palankesnis yra silpnas vėjas, ji teisingai pasirinko taktiką ir sugebėjo finišuoti ketvirta, o pagrindinės varžovės liko jai už nugaros. Iš tiesų ketvirtoji Gintarės vieta, užimta buriuojant tokiomis sąlygomis, atrodė lyg stebuklas. Tačiau viską gali pakeisti vienas plaukimas, todėl prognozuoti olimpinės regatos baigtį būtų beprasmiška."

Vakar dėl pernelyg stipraus vėjo neįvyko nė vienas iš dviejų planuotų plaukimų. Šiandien - priešpaskutinė "Laser Radial" olimpinės regatos diena. Organizatoriai planuoja tris plaukimus, jeigu tik leis oro sąlygos. Antradienį vyks lemiamas plaukimas dėl medalių, kuriame varžysis 10 stipriausiųjų buriuotojų. Šiame plaukime gauti baudos taškai bus dauginami iš dviejų, todėl visa rikiuotė gali iš esmės pasikeisti, nes atotrūkis po šešerių plaukimų tarp lyderių buvo labai nedidelis.

"Laser Radial" lyderių rikiuotė: 1. G.Volungevičiūtė - 17 baudos taškų, 2. A.Tunnicliffe (JAV) - 23, 3. J.Aleh (Naujoji Zelandija) - 24, 4. L.Xu (Kinija) - 26, 5. S.Steyaert (Prancūzija) - 37, 6. E.Van Acker (Belgija) - 39.

Septynkovininkių fiasko

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vadovams iš negausaus potencialių pretendentų į medalius sąrašo teko išbraukti ir septynkovininkes.

Abiejų Lietuvos sportininkių svajonės Pekine žlugo su trenksmu. Austra Skujytė ir Viktorija Žemaitytė jau po pirmųjų rungčių atsiliko nuo lyderių, o šeštadienį patyrė skaudų smūgį. Abi lietuvės turėjo po tris bandymus, bet taip ir nesugebėjo užfiksuoti nė vieno šuolių į tolį rezultato. Tad varžybos joms baigėsi iš anksto.

"Net baisiausiame sapne negalėjome susapnuoti tokio mūsiškių pasirodymo scenarijaus", - viską geriausią apibūdino lengvosios atletikos rinktinės vyriausiasis treneris Aleksas Stanislovaitis.

"Nedidelis šuolis nieko nebūtų davęs - esant tryliktojoje vietoje norėjosi kovoti, įlįsti į aukštesnę poziciją. Todėl ėjau truputėlį "va bank". Nelinksma, bet ką padarysi", - po varžybų sakė A.Skujytė.

29 metų Atėnų olimpinė vicečempionė pripažino, kad vis dažniau užplūsta mintys atsisakyti spetynkovės, o gal net apskritai baigti sportinę karjerą.
Sprinterė viršijo lūkesčius

Prastą septynkovininkių pasirodymą kompensavo kiti lengvaatlečiai. Ypač nudžiugino jaunosios bėgikės.

Klaipėdietė Lina Grinčikaitė pirmą kartą šalies istorijoje pateko į prestižinės 100 m rungties pusfinalį. Ketvirtfinalyje ji pagerino asmeninį rekordą (11,33 sek.) ir atsiliko tik nuo vienos favoričių amerikietės Torri Edwards. Pusfinalyje 21-erių lietuvei nepavyko pakartoti ankstesnio rezultato. Ji nuotolį įveikė per 11,50 sek. ir savo bėgime liko šeštoji.
Pusfinaliu varžybos baigėsi ir Eglei Balčiūnaitei. Tačiau 19-metei šiaulietei priekaištų taip pat niekas neturėjo, nes 800 m bėgimo atrankoje ji taip pat pagerino asmeninį rekordą (2 min. 00,15 sek.).

"Pagal planą". Taip galima vadinti dar kelių lengvaatlečių startus. Pirmiausia - Virgilijaus Aleknos. Dukart olimpinis ir dukart pasaulio čempionas jau pirmuoju bandymu (65,84 cm) viršijo atrankos normatyvą ir gali ramiai rengtis finalui. Visų Lietuvos sporto gerbėjų akys į ekranus susmings antradienį 16 val. mūsų laiku.

Ant trenerio rankų

Sėkmingai alinantį maratoną atlaikė Živilė Balčiūnaitė. 42 195 m distanciją vilnietė įveikė per 2 val. 29 min. 33 sek. ir liko 11-a. Tiesa, jėgų po finišo visiškai nebeliko, tad sportininkė trasą paliko ant trenerio Romo Sausaičio rankų.

"Manau, kad Lietuvoje niekam neturėtų būti gėda dėl mano pasiekto rezultato", - sakė Ž.Balčiūnaitė. Prieš ketverius metus Atėnuose ji buvo 14-a.

Ilgiausioje lengvosios atletikos distancijoje varžėsi ir Rasa Drazdauskaitė. Šiaulietė nebuvo patenkinta nei rezultatu (2 val. 35,09 min.), nei užimta vieta (39). "Buvo sunku. Tikėjausi, kad antroje pusėje atsiras antrasis kvėpavimas, bet taip nenutiko", - vakar apgailestavo R.Drazdauskaitė.

Šeštadienį 20 km sportinio ėjimo varžybose deramai startavo ir Marius Žiūkas. Nors pagal rezultatus lietuvis buvo tik 50-as tarp 51 dalyvio, po finišo jis džiaugėsi 35 vieta (1 val. 25,36 sek.).

Kelyje - favoritė

Bilietas į ketvirtfinalį yra, bet džiaugsmo mažai. Taip po pirmųjų startų Pekino velodrome jautėsi dar viena mūsų olimpinė viltis Simona Krupeckaitė. Dviračių treko sprinto varžybų atrankoje 25 metų uteniškė buvo penkta, bet vėliau pralaimėjo dvikovą akis į akį amerikietei Jennie Reed. Teko važiuoti paguodos varžybose.

Jose S.Krupeckaitė susidorojo su Yvonne Hijgenaar (Olandija) ir Svetlana Grankovskaja (Rusija), tačiau tai tik geroji naujiena. Blogoji - šiandien 12 val. Lietuvos laiku ketvirtfinalyje mūsų dviratininkei teks kautis su neginčijama rungties favorite Victoria Pendleton. Britei S.Krupeckaitė pralaimėjo visas ligšiolines dvikovas, taip pat - ir šių metų pasaulio čempionato finale.