Po darbo skuba švilpti į stadioną


2008-06-17
Ta­das Mar­ke­vi­čius, Ro­mas Po­de­rys
Po darbo skuba švilpti į stadioną

Pa­dan­gų ga­myk­los va­dy­bi­nin­kas, psi­cho­lo­gas, mu­zi­kos mo­kyk­los di­rek­to­rius, po­li­ci­nin­kas. Iš dvy­li­kos „Eu­ro 2008" rung­ty­nėms tei­sė­jau­jan­čių ar­bit­rų vos vie­nas pel­no­si duo­ną tik fut­bo­lu, li­ku­sie­ji ver­čia­si ki­tais dar­bais.

Po­lig­lo­tas iš Slo­va­ki­jos

Aust­ri­jo­je ir Švei­ca­ri­jo­je vyks­tan­čias var­žy­bas ir sa­vo ko­le­gas įdė­miai ste­bin­tis Lie­tu­vos fut­bo­lo tei­sė­jas, tarp­tau­ti­nės ka­te­go­ri­jos ar­bit­ras Pau­lius Mal­žins­kas tei­gia, kad la­biau­siai pa­ty­ręs iš eli­ti­nio dvy­lik­tu­ko - 40-me­tis Liu­bo­šas Mi­che­lis.

„Slo­va­kas jau tei­sė­ja­vo dvie­juo­se pa­sau­lio fut­bo­lo čem­pio­na­tų fi­na­li­niuo­se tur­ny­ruo­se bei „Eu­ro 2004" ma­čams Por­tu­ga­li­jo­je, olim­pi­nė­se žai­dy­nė­se, Kon­fe­de­ra­ci­jų tau­rės tur­ny­re, šių me­tų Čem­pio­nų ly­gos fi­na­le Mask­vo­je. Įs­pū­din­ga kar­je­ra", - sa­kė P.Mal­žins­kas.

Tarp­tau­ti­nė ka­te­go­ri­ja L.Mi­che­liui bu­vo su­teik­ta 1993 me­tais. Pag­rin­di­nė L.Mi­che­lio pro­fe­si­ja - pa­dan­gų ga­myk­los mar­ke­tin­go sky­riaus va­dy­bi­nin­kas. Prieš tai jis dir­bo is­to­ri­jos mo­ky­to­ju. Be to, tei­sė­jas do­mi­si li­te­ra­tū­ra. Bi­čiu­liai Liu­bo­šą ne vel­tui va­di­na po­lig­lo­tu - be slo­va­kų ir če­kų, jis mo­ka ang­lų, vo­kie­čių, len­kų, uk­rai­nie­čių, ru­sų kal­bas.

Prieš dve­jus me­tus L.Mi­che­lis bu­vo iš­rink­tas į Slo­va­ki­jos na­cio­na­li­nę ta­ry­bą. Skir­tin­gai nei slo­va­kas, tik vie­ną už­sie­nio kal­bą - ang­lų - mo­ka 42-ejų nor­ve­gas psi­cho­lo­gas To­mas Hen­nin­gas Ov­re­bo. Ge­riau­sias pa­sta­ro­jo de­šimt­me­čio Nor­ve­gi­jos fut­bo­lo tei­sė­jas - vien­gun­gis, yra įsi­sū­ni­jęs ber­niu­ką.

Po­li­ci­nin­kas su švil­pu­ku

Ge­riau­siai P.Mal­žins­kui pa­žįs­ta­mas Pie­te­ris Vin­kas. Su 41-erių olan­du lie­tu­viui per tei­sė­jų se­mi­na­rą te­ko kar­tu gy­ven­ti dau­giau nei sa­vai­tę. „Tai dip­lo­ma­tiš­kas, bet ir la­bai griež­tas bei aro­gan­tiš­kas žmo­gus. Jis Ams­ter­da­me dir­ba po­li­ci­nin­ku ir yra at­sa­kin­gas už rau­do­nų­jų ži­bin­tų kvar­ta­lą. Jo tie­sio­gi­nis dar­bas at­si­spin­di ir fut­bo­lo aikš­tė­je - vis­kas tu­ri bū­ti pa­gal tai­syk­les, be jo­kių komp­ro­mi­sų. Ne­pai­sant to, P.Vin­kas yra drau­giš­kas ir ko­mu­ni­ka­bi­lus", - apie ko­le­gą pa­pa­sa­ko­jo P.Mal­žins­kas.

Vil­nie­tis su P.Vin­ku daž­niau­siai bend­rau­ja elekt­ro­ni­niais laiš­kais. Per­nai olan­das bu­vo pa­te­kęs į ne­ma­lo­nią si­tua­ci­ją. Jo sep­tyn­me­tė duk­ra na­muo­se tarp žur­na­lų ra­do gra­si­nan­tį laiš­ką. Mer­gai­tė la­bai iš­si­gan­do, is­to­ri­ja pa­te­ko į dien­raš­čių pus­la­pius.

P.Vin­kas ra­miai pa­pra­šė žur­na­lis­tų ne­su­reikš­min­ti įvy­kio. „To­kie laiš­kai yra dau­gu­mos fut­bo­lo ar­bit­rų kas­die­ny­bė", - tei­gė vy­ras. Ne­pai­sant pe­dan­tiš­kų įpro­čių, P.Vin­kas neiš­ven­gė ku­rio­zų. Kar­tą jis pa­mir­šo drabužinėje kor­te­lių dėk­lą ir tai pa­ste­bė­jo tik ta­da, kai ren­gė­si nu­baus­ti žai­dė­ją.

Da­bar, prieš išei­da­mas į aikš­tę, po­li­ci­nin­kas ke­lis kar­tus ati­džiai pa­tik­ri­na marš­ki­nė­lių ki­še­nę - ar vi­si tei­sė­ja­vi­mo įran­kiai sa­vo vie­to­je.

Vo­kie­tis ne­mėgs­ta gin­čų

„Yra po­sa­kis, kad fut­bo­lo ar­bit­ras tu­ri bū­ti tar­si di­ri­gen­tas, ku­ris ga­lė­tų su­ri­kiuo­ti žai­dė­jus, nu­ra­min­ti aikš­tė­je įsi­smar­ka­vu­sias aist­ras. Toks yra Her­ber­tas Fan­de­lis - sa­vi­ta in­di­vi­dua­ly­bė su mu­zi­kan­to pri­gim­ti­mi", - cha­rak­te­ri­za­vo Vo­kie­ti­jos ar­bit­rą P.Mal­žins­kas.
44-erių mu­zi­kos mo­kyk­los di­rek­to­rius fut­bo­lo tei­sė­jo kar­je­rą pra­dė­jo 1978-ai­siais. De­rin­ti spor­tą ir mu­zi­ką H.Fan­de­lis iš­mo­ko nuo vai­kys­tės: tė­vas dir­bo fut­bo­lo ko­man­dos ad­mi­nist­ra­to­riu­mi, o ma­ma bu­vo ope­ros dai­ni­nin­kė.

H.Fan­de­lis gar­sė­ja ne­pa­kan­tu­mu gin­čams su fut­bo­li­nin­kais. Jei žai­dė­jas ne­su­tin­ka su ar­bit­ro spren­di­mu ir mė­gi­na pa­teik­ti sa­vo ar­gu­men­tus, jis iš­kart už­dir­ba gel­to­ną kor­te­lę.
Per­nai vo­kie­tis tei­sė­ja­vo „Eu­ro 2008" at­ran­kos rung­ty­nėms tarp Da­ni­jos ir Šve­di­jos vie­nuo­li­kių. At­si­li­kę 0:3, da­nai su­ge­bė­jo iš­ly­gin­ti re­zul­ta­tą, ta­čiau 89-ąją mi­nu­tę H.Fan­de­lis už šiurkštų žai­di­mą pa­ša­li­no iš aikš­tės da­ną Chris­tia­ną Poul­se­ną ir pa­sky­rė į Da­ni­jos eki­pos var­tus 11 m bau­di­nį. Vos tik tei­sė­jas įsi­dė­jo į ki­še­nę rau­do­ną kor­te­lę, pra­si­ver­žęs pro ap­sau­gą į aikš­tę iš­bė­go Da­ni­jos eki­pos ger­bė­jas ir kir­to kumš­čiu jam į gal­vą. H.Fan­de­lis nu­trau­kė rung­ty­nes.

Eu­ro­pos fut­bo­lo aso­cia­ci­jų są­jun­gos (UE­FA) draus­mės ko­mi­te­tas įskai­tė da­nams pra­lai­mė­ji­mą 0:3 ir nu­bau­dė juos 50 tūkst. Švei­ca­ri­jos fran­kų.

Po var­žy­bų - į sce­ną

Griež­tu­mo eta­lo­nu lai­ko­mas aust­ras Kon­ra­das Plaut­zas dir­ba in­ži­nie­riu­mi van­dens šil­dy­mo įmo­nė­je ir lais­va­lai­kiu vai­di­na mė­gė­jų teat­re.

Praė­ju­sį se­zo­ną per 30 Čem­pio­nų ly­gos ma­čų Aust­ri­jos ar­bit­ras fut­bo­li­nin­kams pa­ro­dė 79 gel­to­nas kor­te­les ir vie­ną rau­do­ną. „Eu­ro 2008" tur­ny­re jis va­do­va­vo Is­pa­ni­jos - Ru­si­jos ir Švei­ca­ri­jos - Por­tu­ga­li­jos su­si­ti­ki­mams. Is­pa­nai ir ru­sai el­gė­si pa­vyz­din­gai, o švei­ca­rai ir po­rtu­ga­lai kar­tu su­rin­ko 8 gel­to­nas kor­te­les.

Skru­pu­lin­gu­mu gar­sė­ja 40-me­tis fi­zio­te­ra­peu­tas ita­las Ro­ber­to Ro­set­ti. Jo reik­lu­mo vir­šū­nė - 2005 m. Kon­fe­de­ra­ci­jų tau­rės tur­ny­ro dvi­ko­va tarp Mek­si­kos ir Bra­zi­li­jos. Į bra­zi­lų var­tus skir­tą 11 m bau­di­nį mek­si­kie­tis Ja­re­das Bor­get­tis smū­gia­vo tris kar­tus. Pir­mą kar­tą puo­lė­jas bu­vo tiks­lus, ta­čiau R.Ro­set­ti už­fik­sa­vo, kad į bau­dos aikš­te­lę per anks­ti įbė­go ki­tas Mek­si­kos eki­pos žai­dė­jas. Ant­rą­kart J.Bor­get­tis pa­tai­kė į sker­si­nį, bet tei­sė­jas pa­ro­dė, jog pa­na­šiai tai­syk­les pa­žei­dė bra­zi­lai. Mek­si­kie­tis vėl spy­rė, ta­čiau jo smū­gį at­rė­mė Bra­zi­li­jos rink­ti­nės var­ti­nin­kas Di­da.

Vie­nin­te­lis šiuo me­tu tik iš tei­sė­ja­vi­mo gy­ve­nan­tis ar­bit­rų ko­man­dos na­rys - po­li­ci­jos ser­žan­to laipsnį turintis 36-erių ang­las Ho­war­das Web­bas.

Ka­dan­gi Ang­li­jo­je ar­bit­rų dar­bas yra ­mo­ka­mas, bri­tas ne­ga­li vie­nu me­tu sė­dė­ti ant dvie­jų kė­džių, to­dėl su Še­fil­do mies­to nuo­va­da jis su­ta­rė: kol bė­gios fut­bo­lo aikš­tė­se, po­li­ci­jo­je dirbs be at­ly­gi­ni­mo.

At­ly­gis eli­tui - so­li­dus

P.Mal­žins­kas pri­pa­ži­no, kad at­ren­kant tei­sė­jus pres­ti­ži­nėms var­žy­boms, daug ką le­mia ir po­li­ti­niai mo­ty­vai. „Į Eu­ro­pos čem­pio­na­tų fi­na­li­nius tur­ny­rus ar­bit­rus ski­ria UE­FA tei­sė­ja­vi­mo ko­mi­te­tas, ku­rio na­riai ban­do pra­stum­ti sa­vos ša­lies at­sto­vus. Įp­ras­ta, kad ren­gi­nio šei­mi­nin­kai tu­ri ne tik sa­vo rink­ti­nę, bet ir tei­sė­jus.

La­bai keis­ta, kad šį­kart Aust­ri­jo­je ir Švei­ca­ri­jo­je ne­tei­sė­jau­ja pran­cū­zai. Nep­ri­si­me­nu, ka­da pa­sku­ti­nį kar­tą bu­vo toks at­ve­jis", - ste­bė­jo­si vil­nie­tis.

Per vie­nas „Eu­ro 2008" rung­ty­nes ar­bit­rai už­dir­ba 10 tūks­tan­čių eu­rų, jų pa­dė­jė­jai - po 5500, re­zer­vi­nis tei­sė­jas - 4000 eurų. Be to, UE­FA pa­si­rū­pins ir ko­man­di­ruo­čių iš­lai­do­mis - su­mo­kės po 200 eu­rų už pa­rą.