Bando atauginti galūnes ir organus


2008-06-17
Pa­ren­gė Kris­ti­na Sprin­džiū­nai­tė
Bando atauginti galūnes ir organus

Ne­se­niai JAV ka­rei­viui bu­vo at­lik­ta is­to­ri­nė pro­ce­dū­ra, dėl ku­rios tik­riau­siai ataugs pirš­tas, ku­rį jis per­nai pra­ra­do spro­gus bom­bai Bag­da­de (Ira­kas). Tek­sa­se ser­žan­to gy­dy­to­jai ant pirš­to li­ku­čių už­bė­rė spe­cia­lių mil­te­lių ši­taip no­rė­da­mi pa­kar­to­ti tai, ką na­tū­ra­liai da­ro sa­la­mand­ros: atau­gin­ti trūks­ta­mas kū­no da­lis. Chi­rur­gas Ste­ve­nas Wol­fas pri­pa­ži­no, kad tai skam­ba kaip moks­li­nė fan­tas­ti­ka. Ta­čiau moks­li­nė fan­tas­ti­ka vis daž­niau tam­pa tik­ro­ve.

Ser­žan­to ope­ra­ci­ja yra di­de­lio Pen­ta­go­ne ir ke­lio­se pir­mau­jan­čio­se JAV me­di­ci­nos įstai­go­se at­lie­ka­mo at­ku­ria­mo­sios me­di­ci­nos ty­ri­mo da­lis. Jam skir­ta per 500 mln. li­tų.
At­lie­kant pirš­tų ir ki­tų kū­no da­lių atau­gi­ni­mo ty­ri­mą nau­do­ja­mi mil­te­liai pa­va­din­ti fė­jų dul­kė­mis. Jų ža­lia­va - iš kiau­lių pai­ma­mas au­di­nys. Pa­tys mil­te­liai kū­no da­lių ne­priau­gi­na, jie tik „ap­gau­na" kū­ną, kad šis tai da­ry­tų pa­ts.

Vi­si or­ga­niz­mai tu­ri ka­mie­ni­nių ląs­te­lių. Vai­siui vys­tan­tis mo­ti­nos įsčio­se bū­tent dėl ka­mie­ni­nių ląs­te­lių au­ga ran­kų ir ko­jų pirš­tai, vi­daus or­ga­nai. Kū­di­kiui gi­mus ka­mie­ni­nės ląs­te­lės liau­ja­si ak­ty­viai vei­ku­sios, ta­čiau jos nie­kur ne­dings­ta. Moks­li­nin­kai ma­no, kad „fė­jų dul­kės" ga­li pa­ska­tin­ti ka­mie­ni­nes ląs­te­les vėl im­tis dar­bo ir atau­gin­ti pra­ras­tas kū­no da­lis. Iš mil­te­lių su­si­for­muo­ja tar­si mik­ros­ko­pi­niai pa­sto­liai, pri­trau­kian­tys ka­mie­ni­nes ląs­te­les ir įti­ki­nan­tys jas im­tis ten bu­vu­sių au­di­nių. Jei mil­te­liais pa­bars­to­ma oda - ims for­muo­tis oda. Jei saus­gys­lių ga­lai - augs saus­gys­lės. To­dėl moks­li­nin­kai ir ti­ki­si, kad ga­li­ma atau­gin­ti pirš­tą.

Juo la­biau kad anks­tes­ni eks­pe­ri­men­tai bu­vo sėk­min­gi. Ši­taip šuns pa­te­lei pa­ša­li­nus gim­dą ir įso­di­nus nau­ją, ši at­si­ve­dė šu­niu­kų, žmo­gui imp­lan­tuo­ta šla­pi­mo pūs­lė. Or­ga­nai pui­kiai vei­kia, jų funk­ci­jos vi­sa­ver­tės.

Nors ši tech­no­lo­gi­ja ža­da iš­ties daug, gy­dy­to­jai no­ri iš­tir­ti ir ne­ti­kė­tą ša­lu­ti­nį po­vei­kį - juk ga­li im­ti aug­ti ir vė­ži­nės ląs­te­lės. To­dėl atau­gi­na­mas ser­žan­to pirš­tas bus ste­bi­mas itin aky­lai. Ty­ri­mo re­zul­ta­tai bus nau­din­gi ne vien sun­kiai su­žeis­tiems ka­riams, bet ir ci­vi­liams. Jei ga­li­ma atau­gin­ti kū­no da­lis, tai gal ga­li­ma atau­gin­ti ir or­ga­nus, pa­vyz­džiui, ka­są? Tuo­met dia­be­ti­kams šį or­ga­ną bū­tų ga­li­ma pa­keis­ti nau­ju ir svei­ku. O gal tai įma­no­ma ir su inks­tais ar net-gi šir­di­mi? Gal­būt ateis die­na, kai ėmus strei­kuo­ti šir­džiai žmo­gų me­di­kai nu­ra­mins: „Nie­ko to­kio, užau­gin­si­me nau­ją."