Tatuiruotė laikina, randas amžinas


2008-06-17
Aistė Pileckytė
Tatuiruotė laikina, randas amžinas

Me­daus mė­ne­sį Tu­ni­se Kot­ry­nai pri­me­na di­de­lis bal­tas ran­das ant ran­kos. Jis li­ko iš­blu­kus lai­ki­nai chna ta­tui­ruo­tei. Spe­cia­lis­tai įspė­ja, kad nu­si­vy­lu­sių dai­li­nin­kų pa­slau­go­mis ku­ror­tuo­se dau­gė­ja. Ne­są­ži­nin­gi dai­li­nin­kai į chna pri­mai­šo pa­vo­jin­gų che­mi­ka­lų, ku­rie ga­li su­kel­ti stip­rią aler­gi­ją.

Me­daus mė­nuo ap­kar­to

Prieš dve­jus me­tus vil­nie­tė Kot­ry­na su­si­vi­lio­jo Tu­ni­se, Su­so ku­ror­te, siū­lo­mo­mis chna ta­tui­ruo­tė­mis. Dėl sau­gu­mo ne­sua­be­jo­jo, nes jo­mis puo­šė­si dau­gy­bė poil­siau­to­jų, o įde­gu­sią odą pa­puoš­ti pie­ši­niais siū­lė dau­gy­bė vie­tos dai­li­nin­kų.

Pir­mą ta­tui­ruo­tę tu­ni­sie­tė mo­te­riai nu­pie­šė tie­siog pri­sė­du­si ant ša­li­gat­vio kraš­to. Po sa­vai­tės Kotryna nu­spren­dė ją pa­ryš­kin­ti. Tos pa­čios meist­rės ne­be­ra­do, to­dėl už­su­ko į ta­tui­ruo­čių sa­lo­ną sa­vo vieš­bu­ty­je.

„Gu­vus vai­ki­nu­kas pa­siū­lė už tą pa­čią kai­ną pa­ryš­kin­ti ta­tui­ruo­tę ir pa­da­ry­ti vie­ną ma­no vy­rui. Taip ir iš­mo­kau, kad šykš­tus mo­ka du kar­tus", - liūd­nai šyp­te­lė­jo Kot­ry­na. Jau tą pa­čią nak­tį ran­ką ėmė taip skau­dė­ti, kad prie jos ne­bu­vo įma­no­ma pri­si­lies­ti. Pa­ban­džiu­si da­žus nu­plau­ti, mo­te­ris pa­ma­tė, kad ta­tui­ruo­tė pa­si­den­gė ša­šu.

„Perš­ė­jo be­veik mė­ne­sį, oda bu­vo pa­rau­du­si ir pleis­ka­no­jo. Te­piau vais­tais, bet nie­kas ne­pa­dė­jo. Ša­šui nu­kri­tus ant ran­kos li­ko ta­tui­ruo­tės kon­tū­rus at­kar­to­jan­ti bal­ta dė­mė", - pa­sa­ko­jo Kot­ry­na. Nu­bė­gu­si pas gy­dy­to­ją su­ži­no­jo, kad odą stip­riai nu­de­gi­nta ne­ži­no­mais che­mi­ka­lais.

„Keis­čiau­sia, kad ma­no vy­rui nie­ko ne­nu­ti­ko. Ma­tyt ma­no oda jau bu­vo su­dir­gin­ta po pir­mos ta­tui­ruo­tės ir stip­riai rea­ga­vo į da­žus", - sa­kė mo­te­ris. Ji džiau­gė­si leng­vai iš­si­su­ku­si, ir pri­sie­kė, kad lai­ki­nų ta­tui­ruo­čių nie­ka­da ne­be­si­da­rys.

Ga­li iš­slink­ti plau­kai

Lai­ki­ną ta­tui­ruo­tę, ku­ri iš­lie­ka iki mė­ne­sio, siū­lo pa­si­da­ry­ti be­ne vi­sų ša­lių ku­ror­tų dai­li­nin­kai.

Chna ta­tui­ruo­tės nė­ra pa­vo­jin­gos, jei jas da­ran­tys meist­rai nau­do­ja tik na­tū­ra­lias me­džia­gas. Ta­čiau kai ku­rie, ban­dy­da­mi iš­gau­ti sod­res­nes spal­vas, pri­mai­šo sin­te­ti­nių da­žų. Pa­vo­jin­giau­sias iš jų yra fe­ni­len­dia­mi­nas, daž­niau­siai nau­do­ja­mas ga­mi­nant plau­kų da­žus.

„Net ir da­žant plau­kus gal­vos oda ga­li rim­tai su­dirg­ti. O už­tep­tas tie­siai ant odos ši­tas che­mi­ka­las dar pa­vo­jin­ges­nis", - sa­kė Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro Vi­suo­me­nės svei­ka­tos sau­gos sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Ie­va Ki­sie­lie­nė. Ji per­spė­jo, kad che­mi­ka­lais pa­pil­dy­ta chna ga­li su­kel­ti rim­tas aler­gi­nes reak­ci­jas. Ant odos lie­ka sau­lė­je neį­de­gan­tys bal­ti ran­dai, o plau­kai ga­li nu­slink­ti nuo vi­so kū­no. No­rint iš­veng­ti rim­tų bė­dų bū­ti­na at­kreip­ti dė­me­sį į da­žus, ku­riuos nau­do­ja dai­li­nin­kas.

„Na­tū­ra­li chna nie­ka­da ne­bus juo­da, o tik rus­va ar raus­va. Be to, ji tu­ri kve­pė­ti žo­le­lė­mis, o prie­mai­šos tą kva­pą nu­slo­pi­na", - paaiš­ki­no I.Ki­sie­lie­nė. Ji pri­dū­rė, kad apie tai, jog ta­tui­ruo­tės pa­vo­jin­gos, kar­tais už­si­me­na pa­tys meist­rai. Na­tū­ra­lios chna pa­stą ant odos jie lei­džia lai­ky­ti il­gai, o pa­pil­dy­tą da­žais pri­gra­si­na nu­plau­ti po po­ros va­lan­dų. Jei oda vis dėl­to pa­rau­do ir ėmė per­šė­ti, spe­cia­lis­tė pa­ta­rė kuo grei­čiau kreip­tis į gy­dy­to­jus.

„Kiek­vie­no žmo­gaus or­ga­niz­mas rea­guo­ja skir­tin­gai, to­dėl gy­dy­da­mie­si pa­tys ga­li­te dar la­biau pa­kenk­ti", - per­spė­jo I.Ki­sie­lie­nė. Ji pri­si­mi­nė, kaip ato­sto­gau­da­ma Grai­ki­jo­je su­si­dū­rė su chna ta­tui­ruo­čių meist­rais.

„Griež­tai at­si­sa­kiau, nes man siū­lė bū­tent juo­dos spal­vos da­žus. Su siau­bu ste­bė­jau, kaip ki­ti poil­siau­to­jai ant dai­li­nin­kų kė­džių so­di­no ma­žus vai­kus", - pa­sa­ko­jo spe­cia­lis­tė.

Sau­gu­mą už­tik­ri­na tik šva­ra

Spe­cia­lis­tai per­spė­ja, kad no­rin­tys kū­ną pa­puoš­ti ta­tui­ruo­tė­mis tu­rė­tų kreip­tis tik į lei­di­mus tuo už­siim­ti tu­rin­čius meist­rus. Net jei pa­žįs­ta­mas sa­vo bu­to vir­tu­vė­je tą pa­tį pie­ši­nį pa­da­rys pi­giau, ši­taip ri­zi­kuo­ja­ma už­si­krės­ti pa­vo­jin­go­mis li­go­mis: ŽIV, he­pa­ti­tu B ir C, gau­ti in­fek­ci­ją.

„To­kie na­mie dir­ban­tys meist­rai yra bau­džia­mi. Ta­čiau vi­sų jų su­gau­dy­ti neį­ma­no­ma. Itin pa­vo­jin­ga ta­tui­ruo­tes da­ry­tis ka­lė­ji­muo­se, kur hi­gie­nos ne­la­bai lai­ko­ma­si", - sa­kė Vil­niaus vi­suo­me­nės svei­ka­tos cent­ro Vi­suo­me­nės svei­ka­tos sau­gos kont­ro­lės sky­riaus vy­riau­sio­ji spe­cia­lis­tė Auš­ra Ma­te­vi­čie­nė. Ji paaiš­ki­no, kad le­ga­liuo­se ta­tui­ruo­čių sa­lo­nuo­se klien­tams tu­ri bū­ti iš­da­li­ja­mos at­min­ti­nės, ku­rio­se nu­ro­do­ma, kaip pri­žiū­rė­ti ta­tui­ruo­tę ir ko­kiems simp­to­mams pa­si­ro­džius bū­ti­na kreip­tis į gy­dy­to­ją. Be to, klien­tai pri­va­lo įsi­ti­kin­ti, kad nau­do­ja­mi įran­kiai yra ste­ri­lūs.

„Meist­ras prie žmo­gaus tu­ri iš pa­kuo­tės išim­ti ste­ri­lią ada­tą ir nau­ją da­žų kap­su­lę", - ti­ki­no A.Ma­te­vi­čie­nė. Gy­dy­to­ja pa­brė­žė, kad ta­tui­ruo­tės ne­ga­li­ma da­ry­ti, jei oda pa­rau­du­si, pleis­ka­no­ja, yra di­de­lių ap­ga­mų.

„Nors to­kie ap­ri­bo­ji­mai at­ro­do sa­vai­me su­pran­ta­mi, žmo­nės kar­tais el­gia­si la­bai keis­tai. Gir­dė­jau, kad kar­tą į ta­tui­ruo­čių sa­lo­ną po­ra at­ne­šė tri­jų mė­ne­sių kū­di­kį ir la­bai nu­ste­bo, kai meist­ras at­si­sa­kė jį ta­tui­ruo­ti", - pa­sa­ko­jo A.Ma­te­vi­čie­nė.