Vaistų nuo skausmo beieškant


2008-06-17
Ag­nė Le­bei­šy­tė
Vaistų nuo skausmo beieškant

Vais­tų nuo skaus­mo vais­ti­nė­se ga­li­ma įsi­gy­ti be re­cep­to. Jų pa­va­di­ni­mų - dau­gy­bė, to­dėl iš­si­rink­ti sun­ku ir daž­nas vais­tus per­ka pri­si­mi­nęs nau­jau­sią ma­ty­tą me­di­ka­men­tų rek­la­mą.

Kuo ski­ria­si vais­tai nuo skaus­mo, į ką rei­kia at­kreip­ti dė­me­sį juos per­kant ir kaip juos var­to­ti, „Svei­ka­tai" pa­sa­ko­jo „Eu­ro­vais­ti­nės" vais­ti­nin­kė Ju­li­ja Kan­ta­ke­vi­čiū­tė „Vais­tų pa­va­di­ni­mų - dau­gy­bė, ta­čiau jų su­dė­ty­je pa­pras­tai yra vie­na iš tri­jų veik­lių­jų me­džia­gų skaus­mui mal­šin­ti - as­pi­ri­nas, pa­ra­ce­ta­mo­lis, ibup­ro­fe­nas ar­ba ke­lių šių me­džia­gų kom­bi­na­ci­ja", - aiš­ki­no vais­ti­nin­kė J.Kan­ta­ke­vi­čiū­tė.

Gy­ny­bi­nė or­ga­niz­mo reak­ci­ja

Skaus­mu or­ga­niz­mas in­for­muo­ja, kad kaž­kas ne­ge­rai - tai or­ga­niz­mo gy­ny­bi­nė reak­ci­ja. To­dėl jau­čiant skaus­mą bū­ti­na kreip­tis į gy­dy­to­ją, ypač rei­kia ­sku­bė­ti, jei tai vi­daus or­ga­nų skaus­mas.

Net jei daž­nai skau­da gal­vą, tai ga­li bū­ti ko­kio nors su­tri­ki­mo ar li­gos prie­žas­tis. Kiek­vie­nam yra te­kę pa­tir­ti gal­vos skaus­mą, o kai ku­riuos žmo­nes jis už­klum­pa ga­na daž­nai. Kar­tais gal­vos skaus­mo prie­žas­tis ga­na akivaizdi, pa­vyz­džiui, per­ša­li­mas. Ta­čiau daž­niau­siai neaiš­ku, kas su­ke­lia gal­vos skaus­mus. Tai ga­li bū­ti stre­so, per­var­gi­mo, rau­me­nų įtam­pos pa­da­ri­nys, taip pat gal­vą ga­li įskaus­ti dėl ne­pa­to­gaus sė­dė­ji­mo ar ne­pa­to­gios po­zos mie­gant, pa­ki­tu­sio krau­jos­pū­džio, gry­no oro trū­ku­mo, įtemp­to pro­ti­nio dar­bo.

Į skaus­mą žmo­nės rea­guo­ja skirtingai, net atskiras kū­no da­lys rea­guo­ja ne­vie­no­dai. Vy­rai ir mo­te­rys skaus­mą jau­čia skir­tin­gai: mo­te­rys skaus­mą jau­čia daž­niau ir il­giau, ta­čiau leng­viau jį pa­ke­lia.

Skaus­mo ken­tė­ti ne­ver­ta

Grei­čiau­sias bū­das nu­mal­šin­ti skaus­mą yra iš­ger­ti tab­le­tę. Ta­čiau kaip daž­nai ir il­gai jas ga­li­ma var­to­ti? Juk spe­cia­lis­tai per­spė­ja dėl ša­lu­ti­nio po­vei­kio ir pri­pra­ti­mo prie vais­tų.

„Skaus­mo ken­tė­ti ne­ver­ta, nes ne­slo­pi­na­mas jis dar la­biau įsiaud­ri­na, žmo­gus dar la­biau su­dirgs­ta ir skaus­mas tik stip­rė­ja. Ret­sy­kiais ge­ria­mi vais­tai pa­vo­jaus svei­ka­tai ne­ke­lia, ta­čiau jei žmo­gus kas­dien nuo gal­vos skaus­mo ge­ria po tab­le­tę ar po ke­lias, or­ga­niz­mas pri­pran­ta ir vais­tų po­vei­kis silp­nė­ja. Ga­li ne­tgi iš­si­vys­ty­ti lė­ti­nis gal­vos skaus­mas", - sa­kė J.Kan­ta­ke­vi­čiū­tė.

O ko­dėl ta pa­ti tab­le­tė nuo gal­vos skausmo vie­niems pa­de­da, o ki­tų ne­vei­kia? Taip yra todėl, kad gal­vos skaus­mo prie­žas­tis daž­niau­siai bū­na neaiš­ki.

Pa­vyz­džiui, juk gal­vą ga­li skau­dė­ti pa­ki­tus krau­jo spau­di­mui - ta­da ir tab­le­tė nuo skaus­mo ne­bus veiks­min­ga. Pir­miau­sia rei­kia su­re­gu­liuo­ti krau­jo spau­di­mą. Jei gal­vos skaus­mo prie­žas­tis yra ne­pa­to­gus sė­dė­ji­mas, rau­me­nų įtam­pa - vėl­gi rei­kė­tų ko­re­guo­ti šiuos da­ly­kus, šiuo at­ve­ju la­biau nei tab­le­tė pa­dė­tų mankš­ta ar kak­lo sri­ties ma­sa­žas. Kar­tais gal­vos skaus­mas ga­li iš­si­sklai­dy­ti pa­si­vaikš­čio­jus gry­na­me ore.

Vais­to do­zę vais­ti­nin­kė J.Kan­ta­ke­vi­čiū­tė pa­ta­rė pa­si­rink­ti pa­gal skaus­mo, karš­čia­vi­mo stip­ru­mą, pa­cien­to am­žių. Vai­kams ir vy­res­nio am­žiaus žmo­nėms vais­tų do­zės tu­rė­tų bū­ti ma­žes­nės.

Pa­ra­ce­ta­mo­lis skir­tas silp­nam ir vi­du­ti­nio stip­ru­mo skaus­mui mal­šin­ti, bet sumaišytas su ko­fei­nu, ko­dei­nu ma­ži­na ir stip­rų skaus­mą.

Ibup­ro­fe­nas yra stip­res­nis vais­tas už pa­ra­ce­ta­mo­lį, bet ne toks sau­gus. Be to, jis ma­ži­na ne tik skaus­mą ir karš­čia­vi­mą, bet ir už­de­gi­mą. Bet ku­riuo at­ve­ju var­to­jant šį vais­tą pir­mą kar­tą rei­kė­tų pra­dė­ti nuo ma­žiau­sios veiks­min­gos do­zės.

Tab­le­tę ger­ti po val­gio

Vi­sus ne­ste­roi­di­nius vais­tus nuo skaus­mo ir už­de­gi­mo rei­kia ger­ti po val­gio, nes jie dirgina virš­ki­na­mą­jį trak­tą. Dėl to jie veik­ti ima vė­liau ne­gu vais­tai, ku­rie ge­ria­mi prieš val­gį.

Daž­niau­siai tab­le­tė pra­de­da veik­ti po 30-60 minučių, to­dėl ne­rei­kia ti­kė­tis, kad vos tik ją iš­gė­rus skaus­mas liau­sis. Bet ko­kiu at­ve­ju var­to­jant vais­tus nuo skaus­mo rei­kia va­do­vau­tis gy­dy­to­jo nu­ro­dy­mais, per­skai­ty­ti in­for­ma­ci­nį la­pe­lį ir ne­per­do­zuo­ti, nes ga­li­mas ne­pa­gei­dau­ja­mas po­vei­kis svei­ka­tai.

Jei skaus­mas ne­praei­na, bū­ti­na kreip­tis į gy­dy­to­ją ir ieš­ko­ti skaus­mo prie­žas­čių, nes vais­tai nuo skaus­mo li­gos ne­gy­do, jie tik mal­ši­na simp­to­mus.