Vokietijoje populiarėja naudotų vadovėlių mugės


2008-08-07
Ella Rose, Sarbriukenas, Vokietija
Vokietijoje populiarėja naudotų vadovėlių mugės

Jau dešimt metų Sarlande organizuojamos nenaujų vadovėlių mugės populiarios ne tik tarp socialiai remtinų šeimų. 200-300 eurų (690-1035 litų) vieno moksleivio knygoms nebeišgali skirti net ir pasiturintys tėvai.

Pirkėjų antplūdis

Likus dviem savaitėms iki mokslo metų pradžios Sarlando vartotojų centras pakvietė moksleivius ir jų tėvelius į mokyklinių vadovėlių muges (Sarlando krašte šiemet mokslo metai prasideda rugpjūčio 10 d.). Sarbriukeno, Mercigo ir Dilingeno knygų biržos (taip Vokietijoje vadinamos nenaujų knygų mugės) šiemet sulaukė rekordinio lankytojų skaičiaus.

"Jau pirmą dieną vien tik Sarbriukeno mugėje pardavėme 1,5 tūkst. knygų", - teigė Sarlando vartotojų centro atstovė Iris Klem.

Stefanie Kolb knygų biržoje ieškojo vadovėlių dviem mokyklinio amžiaus vaikams. "Jei pirkčiau tik naujus vadovėlius, tektų pakloti mažiausiai 300 eurų (1035 litus - red. past.)", - tvirtino S.Kolb. Ji naudotų vadovėlių biržoje, kaip ir visi kiti pirkėjai, už dar visai gerai išlaikytas knygas ir pratybų sąsiuvinius mokėjo tik pusę kainos.

Atsiima dalį išlaidų

Knygų biržos lankytojai patenkinti pirkiniais - naudoti vadovėliai tvarkingi. Kiekvienoje knygoje pirkėjai rado buvusio naudotojo pavardę ir adresą, patvirtintą kainą. Visi knygas parduoti atnešę jų savininkai žinojo, kad gaus ne daugiau kaip pusę naujo vadovėlio kainos. 10 proc. kiekvienos parduotos knygos sumos pasiėmė mugės organizatoriai.

Informacija apie organizuojamas knygų biržas iš anksto skelbiama spaudoje, kad visi, kas turi namie dar mokymosi programas atitinkančių vadovėlių, galėtų juos atnešti į organizatorių nurodytus surinkimo punktus. Taip moksleiviai, prieš metus ar dvejus pirkę naujų brangių vadovėlių, gali atgauti bent dalį į mokslą investuotų lėšų. Naudotų vadovėlių biržos Vokietijoje vadinamos puikia alternatyva viskam brangstant.

Kompensacijų nepakanka

Sarlando kultūros ministerija moka kompensacijas vadovėliams įsigyti. Atsižvelgiant į šeimos pajamas ir vaikų skaičių, kompensuojama 50-100 proc. išlaidų.

Zuzane Roser taip pat tikisi gauti kompensaciją. Tačiau keturių vaikų mama sakė, kad net ir pusės naujų vadovėlių kainos ji negalinti mokėti.

Kai kurie pirkėjai tvirtino galintys įpirkti ir naujus vadovėlius, tačiau mano, kad tiek daug pinigų išleisti vien tik mokyklinėms reikmėms esą tiesiog netikslinga.