Zimbabvė nubrauks nulius


2008-07-31
Zimbabvė nubrauks nulius

Zimbabvės centrinis bankas pagaliau ryžosi banknotuose nubraukti nulius, o ne leisti naujus su vis didesniu skaičiumi nulių.

Kvadrilijonas, kvintilijonas, sikstilijonas - tokiais neįtikimais skaičiais su daugybe nulių Zimbabvės gyventojams pastaruoju metu teko naudotis kiekvieną dieną. O skaičiai, kainos ir banknotai vis didėja.

Praeitą savaitę milžiniškos infliacijos kamuojamos Zimbabvės valdžia pristatė naują - 100 mlrd. dolerių vertės banknotą. Už jį galima nusipirkti du duonos kepalus.

Šiemet šalies centrinis bankas jau buvo priverstas išleisti 100, 250 ir 500 mln. Zimbabvės dolerių vertės banknotus. Dabar visi jie beveik beverčiai.

Nulių skaičiavimas jau seniai tapęs košmaru bankininkams ir prekybininkams, pagaliau, milžiniški skaičiai nebetelpa į skaičiuotuvus. Pinigų srautas Zimbabvėje toks milžiniškas, kad kai kurie šalies ekonomistai jau pradėjo ieškoti naujos kalbos jiems suskaičiuoti.

Tačiau šalies centrinis bankas pagaliau nusprendė padaryti nuliams galą. Nuo rugpjūčio 1 d. nuspręsta už seno nominalo dešimties milijardų kupiūrą mokėti vieną dolerį. Tokiu kursu nuo rugpjūčio 1 d. bus denominuojama Zimbabvės valiuta.

Oficiali metinė infliacija Zimbabvėje siekia daugiau nei 2 mln. proc., bet ekonomistai mano, kad ji dar didesnė. Banko valdytojas Gideonas Gono teigia, kad skaičiai su daug nulių kelia sunkumų šalies kompiuterių sistemai. Banko valiutų keitimo mašinos negali atlikti pagrindinių operacijų su milijardais ir trilijonais dolerių.

Vietos žmonės iš susidariusios padėties sukasi kaip moka. Už kai kuriuos pirkinius atsiskaito natūriniais mainais, už kitus, pavyzdžiui, namus ar automobilius, - JAV doleriais.