Demaskuotas virtualaus turgaus prekeivis


2008-08-22
KD inf.
Demaskuotas virtualaus turgaus prekeivis

Internete automobilių garso ir vaizdo technika nelegaliai prekiavęs kaunietis sulaukė pareigūnų vizito.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Kauno apskrities skyriuje atliekamas ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai dėl nelegalios prekybos internetu pareikšti Kaune gyvenančiam 28 metų A.Z.

Pirminiais duomenimis, iš neteisėtos prekybos buvo gauta ne mažiau kaip 4 mln. litų pajamų, o nuslėptų mokesčių suma gali viršyti milijoną litų.

Kaip informavo FNTT direktoriaus pareigas laikinai einantis Alvydas Packevičius, ikiteisminio tyrimo metu atskleista, kad nuo 2006 metų kovo mėnesio iki šių metų balandžio įtariamasis A.Z., neturėdamas licencijos, stambiu mastu vertėsi ūkine komercine veikla. Norėdamas nuslėpti savo veiklos mastą bei gaunamas pajamas, kaunietis naudojosi kitų fizinių asmenų privačiomis sąskaitomis.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad kaunietis įvairiose interneto svetainėse prekiaudavo automobiliams skirta vaizdo, garso bei kitokia įranga. Jis neturėjo jokių šių prekių įsigijimo dokumentų. Pirkėjai - dažniausiai užsienio valstybių fiziniai asmenys arba įmonės - pinigus už prekes pervesdavo į kelių Lietuvos Respublikos piliečių asmenines sąskaitas. Sąskaitos buvo atidarytos pačių asmenų sutikimu, o A.Z. už tokią paslaugą jiems buvo sumokėjęs tam tikrą atlygį.

Iš viso buvo atidarytos septynios sąskaitos įvairiuose Lietuvos komerciniuose bankuose. A.Z. žinojo visus sąskaitų valdymo, bankų kortelių kodus ir naudojosi fizinių asmenų bankų kortelėmis bei internetinės bankininkystės paslaugomis.

FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai per kratas A.Z. namuose rado bylai reikšmingų dokumentų, daiktų bei pinigų įvairia valiuta, kurių bendra suma sudaro apie 50 tūkst. litų.

Kauno miesto apylinkės prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą pagal du Baudžiamojo kodekso straipsnius, numatančius atsakomybę už neteisėtą vertimąsi komercine veikla ir neteisėtą mokėjimo priemonių ir jų duomenų panaudojimą. Už pastarąjį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Įtariamasis A.Z. teisėsaugininkams pažįstamas. FNTT Kauno apskrities skyriaus pareigūnai kartą atliko ikiteisminį tyrimą dėl panašios jo neteisėtos veiklos. Tuomet A.Z. atsipirko pinigine bauda.