Lietuvos gyventojai „pasvėrė“ Temidę


2008-06-17
KD inf.
Lietuvos gyventojai „pasvėrė“ Temidę

Nors gy­ven­to­jai men­kai pa­si­ti­ki ša­lies teis­mų sis­te­ma, vis dėl­to Aukš­čiau­sią­jį, Vy­riau­sią­jį ad­mi­nist­ra­ci­nį ir Kons­ti­tu­ci­nį teis­mus ver­ti­na daug pa­lan­kiau nei ki­tus teis­mus.

Šių teis­mų nu­tar­tys ir spren­di­mai yra ga­lu­ti­niai ir ne­skun­džia­mi. Pi­lie­ti­nės vi­suo­me­nės ins­ti­tu­to pra­ne­ši­me sa­ko­ma, kad 2007-ųjų rug­sė­jį ir 2008-ųjų ge­gu­žę at­lik­tos rep­re­zen­ta­ty­vios Lie­tu­vos gy­ven­to­jų ap­klau­sos pa­ro­dė, kad lie­tu­viai ne­vie­no­dai ver­ti­na skir­tin­gų teis­mų dar­bą.

Teis­mais Lie­tu­vo­je tei­gia pa­si­ti­kin­tys tik 19 pro­c. gy­ven­to­jų: net 34 pro­c. jais ne­pa­si­ti­ki. Ta­čiau 42 pro­c. lie­tu­vių šių me­tų ge­gu­žę sa­kė­si pa­si­ti­kį Aukš­čiau­siuo­ju Teis­mu. Šiuo teis­mu gy­ven­to­jai pa­si­ti­ki taip pat, kaip Kons­ti­tu­ci­niu Teis­mu.

Tik 11 pro­c. ap­klaus­tų­jų tei­gė, jog Aukš­čiau­siuo­ju Teis­mu ne­pa­si­ti­ki. Ne­pa­si­ti­kin­čių­jų Kons­ti­tu­ci­niu Teis­mu yra šiek tiek dau­giau -14 pro­c. Vy­riau­siuo­ju ad­mi­nist­ra­ci­niu teis­mu pa­si­ti­ki 34 pro­c., o ne­pa­si­ti­ki 14 pro­c. gy­ven­to­jų.

Pi­lie­ti­nės vi­suo­me­nės ins­ti­tu­tas pa­žy­mi, kad pu­sė ša­lies gy­ven­to­jų apie teis­mus - tei­sin­gu­mą vals­ty­bė­je vyk­dan­čią val­džią - iš­vis ne­tu­ri nuo­mo­nės. Vi­suo­me­nės pa­si­ti­kė­ji­mas skir­tin­gais Lie­tu­vos teis­mais nuo 2007-ųjų ru­dens iš es­mės ne­pa­si­kei­tė.

Svars­ty­da­mas Teis­mų įsta­ty­mą Sei­mas ypač daug dė­me­sio sky­rė bend­ro­sios pra­kti­kos teis­mų ir ad­mi­nist­ra­ci­nių teis­mų san­ty­kiams api­brėž­ti. Sei­me gin­čy­ta­si, ar pi­lie­čiams tu­ri bū­ti su­teik­ta tei­sė ap­skųs­ti Vy­riau­sio­jo ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo spren­di­mus Aukš­čiau­sia­jam Teis­mui. Šiuo me­tu to­kios tei­sės lie­tu­viai ne­tu­ri.

Pi­lie­ti­nės vi­suo­me­nės ins­ti­tu­to ty­ri­mas pa­ro­dė, kad di­džio­ji gy­ven­to­jų dau­gu­ma yra įsi­ti­ki­nu­si, jog Lie­tu­vos pi­lie­čiai pri­va­lo tu­rė­ti tei­sę Vy­riau­sio­jo ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo spren­di­mus skųs­ti Aukš­čiau­sia­jam Teis­mui.

Už to­kią tei­sę šių me­tų ge­gu­žę pa­si­sa­kė net 78 pro­c. lie­tu­vių: tik 4 pro­c. bu­vo prieš, o 18 pro­c. šiuo klau­si­mu ne­tu­rė­jo nuo­mo­nės. 2007-ųjų rug­sė­jį dar dau­giau - net 82 pro­c. gy­ven­to­jų tei­gė, kad pi­lie­čiai tu­ri tu­rė­ti tei­sę ap­skųs­ti Vy­riau­sio­jo ad­mi­nist­ra­ci­nio teis­mo spren­di­mus.