Vagių traukos objektai - ligoninės


2008-08-05
Violeta Vilkauskaitė
Vagių traukos objektai - ligoninės

Ilgapirščiai per langą įsibrovė į Kauno apskrities ligoninės gydytojo kabinetą ir nugvelbė jo portfelį su dokumentais ir banko mokėjimo kortelėmis.

Užteko kelių minučių

Praėjusio penktadienio vėlyvą vakarą Kauno apskrities ligoninės Vidaus ligų skyriuje budėjęs gydytojas tik trumpam paliko savo kabinetą, nes buvo kviečiamas į palatą pas ligonę. To užteko, kad vagis įlįstų per langą ir pasičiupęs mediko portfelį dingtų.

"Buvo labai šiltas vakaras, tvanku, tad sėdėdamas kabinete ir pildydamas dokumentus atsidariau langą, kad bent kiek patalpa vėdintųsi,- pasakojo gydytojas. - Niekada nepagalvojau, kad vagis gali įlįsti per tokį siaurą plyšį, užfiksuotą vėdinimo padėtyje."
Medikas greičiausiai buvo stebimas, nes kaipgi ištaikysi tas kelias minutes, kai kabinetas tuščias.

Grįžęs iš palatos, gydytojas pirmiausia pastebėjo, kad langas uždarytas. Tada apsidairęs suprato, kad nėra jo portfelio.

Vagies grobis nėra didelis ir net nenaudingas - medicininė knyga, tarnybinis pažymėjimas, automobilio dokumentai ir keturios bankų mokėjimo kortelės, kurias jų savininkas iš karto užblokavo. Na, žinoma, grobis ir pats odinis portfelis.

Gydytojas sako, kad pats neapdairiai pasielgęs palikdamas pravirą langą. Juk ligoninėje yra buvusi ne viena pamoka, kai buvo apvogti pacientai ar patys medikai. Po vagysčių Chirurgijos skyriuje jau niekas neiškelia iš kabineto kojos, jo neužrakinęs, neuždarinėjęs langų. Vagystės čia nėra masinis reiškinys, tačiau atsargumas praverčia.

Patys turi saugotis

Ne tik ši, visos ligoninės kenčia nuo vagių. Kauno medicinos universiteto klinikų Valdymo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Tomas Kuzmarskas "Kauno dienai" sakė, kad žmonės patys pirmiausia turėtų saugotis nuo vagių.

"Klinikos - didelė įstaiga, į jas suvažiuoja labai įvairūs žmonės iš visos Lietuvos, - kalbėjo T.Kuzmarskas. - Juk gydome ir tuos, kurie linkę apsivogti. Būna, kartu palatoje guli keli žmonės, o vienas kuris tik ir laukia progos ką nors nugvelbti iš kitų." Pasitaiko, kad ir lankytojai apšvarina.

Pasak Klinikų Valdymo tarnybos direktoriaus pavaduotojo, į ligoninę nereikėtų neštis brangių daiktų, daug pinigų - tai vilioja ilgapirščius. Kartais pacientas atsiveža net brangenybių, prabangių telefonų, kuriais giriasi ir visiems rodo. Patiems gydytojams jau tapo įprasta net ir kelioms minutėms paliekant kabinetą jį užrakinti. Vagysčių tendencijos mažėja, tačiau išvengti jų, matyt, niekada nebus įmanoma.

Klinikos jau kiek anksčiau susirūpino vagysčių prevencija, pasamdė saugos firmą, įrengė vaizdo kameras. Belieka pacientams patiems būti atidesniems.

Vasarą vogti lengviau

Kauno Raudonojo Kryžiaus direktoriaus pavaduotoja Lolita Šileikienė sakė, kad vagystėms iš ligoninių daug įtakos turi sezoniškumas. Vasarą vogti lengviau, galima lengviau įeiti - nereikia nusirengti. Tiesiog įsmukai, pavogei ir pabėgai. "Negaliu sakyti, kad taip nutinka dažnai, - pasakojo L.Šileikienė, - tačiau pasitaiko. Dažniausiai apvagiami pacientai, o ne medikai."

Kauno Raudonasis Kryžius - centre, patrauklioje vietoje. Pasak direktoriaus pavaduotojos, saugantis nuo vagių buvo uždaryta kiek įmanoma daugiau priėjimo prie ligoninės vietų.

Visos ligoninės yra patrauklūs objektai vagims. Pasakojama, kad kartą į vienos ligoninės palatą atėjo jaunuolis, ligoniams prisistatęs tik ką į operacinę išvežtos močiutės anūku. Pasakė, kad jam močiutė liepusi atnešti piniginę. Negi draus kiti, jei pati močiutė liepė. Tik vėliau paaiškėjo, kad tai buvo apgaulė.