Klaipėdoje rengiamasi atnaujinti centrinį paštą: valstybė žada skirti 7 mln. eurų

Klaipėdoje ruošiamasi sutvarkyti ir atnaujinti 19-ojo amžiaus pabaigoje statytą centrinio pašto statinių kompleksą. Jį valdantis Kultūros ministerijai pavaldus Kultūros infrastruktūros centras (KIC) darbus tikisi pradėti 2026 metų pradžioje, o baigti 2028 metais.

Kompleksą valdančios įstaigos vadovas Šarūnas Šoblinskas BNS nurodė, jog pirmajam darbų etapui, kurio metu bus tvarkomas pagrindinis pašto pastatas, ministerija yra numačiusi per 7 mln. eurų.

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus pabrėžė, kad uostamiesčio centrinio pašto pastatų kompleksą būtina tvarkyti kuo greičiau.

„Ateis žiema ir tas pastatas būtent tuo laikotarpiu labiausiai nukenčia, nes nukritę parapetai, atsivėrusios plytos (...). Vanduo įsigeria į plytas, kada užšąla stipriau, plytos trupinėja ir krenta žemyn“, – BNS teigė A. Vaitkus.

Jo teigimu, pastato būklė per paskutinius metus yra ženkliai pablogėjusi, neprižiūrimas jis praleidžia drėgmę, trūkinėja langų stiklai.

A. Vaitkus teigė, kad balandžio 25 dieną KIC paskirtas techninės priežiūros vadovas surašė aktą, kuriame nurodyta imtis kuo skubesnių veiksmų, siekiant užtikrinti pavojaus nekeliančią pastato būklę. Anot mero, akte buvo nurodyta, kad tam reikalingos priemonės turi būti priimtos iki šių metų rugpjūčio 23 dienos.

Tuo metu pats KIC Centriniame viešųjų pirkimų portale (CVPP) paskelbė rinkos konsultaciją pašto stoties komplekso atnaujinimo projekto parengimui.

Anot KIC vadovo Š. Šoblinsko, šiuo metu komplekse jau įrengtos techninės apsaugos priemonės – pavojų keliančios pastato durys apdengtos specialiu tinklu, įrengtos gaudyklės ir atitvarai, ribojantys priėjimą.

Pašto komplekso tvarkymo darbus numatyta finansuoti Kultūros ministerijos skiriamomis valstybės biudžeto lėšomis. Tikimasi, kad finansiškai prisidės ir Klaipėdos savivaldybė.

Vyriausybės nutarimu Klaipėdos pašto kompleksas 2022 metų gegužę įrašytas į Valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą.

Objektas tais pačiais metais buvo perduotas valstybei. Ankstesnis jo valdytojas Lietuvos paštas už tai gavo 6 mln. eurų.

Neogotikos stiliaus Klaipėdos pašto pastatų kompleksą suprojektavo architektas Hermannas Shoede (Hermanas Šiodė), jis pastatytas 1893 metais.

Uostamiesčio centre esančiame pastate iki 2019 metų rudens veikė paštas. Dabar jis stovi tuščias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Full zero

Full zero portretas
2026 metais tie pašto rūmai bus jau apgriuvę. Jie tyčiojasi.

Šlubas vokietis

Šlubas vokietis portretas
Geras žodis. ŽADA . bet ar duos tai neaišku .

Doras saziningas lietuvis katalikas

Doras saziningas lietuvis katalikas portretas
Ko cia kurwos taskotes biudzeto milijonais tam vokiskam pastui remontuoti. ??? Griauti viska kas dar liko is Prusijos palikimo. Ir svarbiausia ; ar jau NERA vertu patikimu aferistu KAD VOGTI ir ne tokia smulmena o kokius 70 milionu?. Geda Klaipedos merui ir miesto sovietui.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių