Kodėl lietuviai nenori kelti kvalifikacijos?

  • Teksto dydis:

Užimtumo tarnyba skelbia, kad darbo ieškantys vyresnio amžiaus gyventojai mokytis ir tobulėti žada, tačiau realiai to nedaro. Plačiau šia tema komentavo Užimtumo tarnybos vadovė Inga Balnanosienė.

– Ką parodė tyrimai?

– Parodė, kad daugiau nei 70 proc. lietuvių nori mokytis ir į mokymąsi visą gyvenimą žiūri teigiamai. Jeigu kalbame apie realizacija, tai skaičiai nėra tokie džiuginantys. Norėtųsi, kad daugiau žmonių dalyvautų mokymosi visą gyvenimą procesuose, nes šiandien mes neturime laiko, galvojame, kad neprireiks. Tik kas trečias iš dešimties įsitraukia į mokymosi visą gyvenimą procesus. Tyrimas atskleidė dar vieną tendenciją, kad žmonės mokosi vieną kartą per penkerius metus, tai matomai tada, kada jau yra darbdavio iniciatyva, kai kažkokie mokymai organizuojami. Patys žmonės nuolatiniame mokymosi procese dar nedalyvauja. Bet tai nėra tik Lietuvos problema. 

– Kodėl lietuviai nenori kelti kvalifikacijos?

– Manau, ne tai, kad nenori, bet mes neturime to suvokimo, kad mūsų profesija ir kompetencijos joje kinta. Mes gyvename idealiame pasaulyje, kai manome, kad gavę diplomą ir baigę studijas dirbsime visada tą patį darbą. Ši tendencija labiau pastebima tarp vyresnių. Džiugina, kad jaunimas taip nebegalvoja. Jaunimas dažniau keičia darbus, daugiau mokosi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Žmogus jau dabar gali kreiptis į Užimtumo tarnybą ir gauti programą, kursus nemokamai?

– Lietuvos žmogus turėtų žinoti tai, kad yra net keletas krypčių, per kurias galima galvoti apie persikvalifikavimą. Užimtumo tarnyba yra tas šaltinis, kur tikrai yra įprastų profesijų, bet lygiai taip pat Užimtumo tarnyba ir valstybė finansuoja aukštą pridėtinę vertę kuriančias profesijas. Tai čia viena kryptis. Kita kryptis – „Kursuok“ platforma, kurioje dirbantys žmonės gali išnaudoti jiems skiriamą krepšelį būtent mokymuisi ir kompetencijų kėlimui. Lygiai taip pat ir verslui – Ekonomikos ir inovacijų ministerijos iniciatyvos, kai galima galvoti ir susidėlioti savo perkvalifikavimo procesą per ten skiriamą biudžetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktai

Faktai portretas
Todėl kad sistema tokia kad jei nebaigi kursų turi sumoketi visą kursų kainą ir grąžinti visas išmoketas stipendijas. Dar galvos skausmas del praktikos mokymosi metu nes turi susirasti imone kuri priims 4men. praktikai, o tai darbas nes ne visos priima. Tai galvos skausmas, geriau sumoketi 300 už egzaminų laikyma iš savo lėšų ir specialybę įgauti savišvietos būdu be jokių biurokratinių nesamonių. Daugiai niekada nesimokysiu pagal darbo biržos mokymo programas nors aš jau ir baiges jų kursus bet tai neapsimoka nes dar po mokslu turi atidirbti 6men su psd mokesčiu per tuos menesius jei dirbi ant saves.

?

? portretas
O kodėl žydai gal jau virš tūkstančio metų prašinėja ir vaginėja lietuvių išradimus, turtą, žudo vaikus, vagia net lietuvių moterų audinių raštus ir pateikia kaip supistų idiotų gyvulių kultūrą?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių