Įspėjamieji pranešimai telefone: kodėl gauna ne visi?

  • Teksto dydis:

Ne visi gyventojai gauna įspėjamuosius pranešimus. Net ir tada, kai jiems tai gali būti gyvybiškai svarbu – pavyzdžiui, kad netoliese dega daugiabutis, artėja orų stichija ar kokia nelaimė Astravo atominėje elektrinėje. Apie tai, kas dėl to kaltas ir ką daryti, kad neliktumėte nežinioje grėsmės atveju, LNK žurnalistas kalbėjosi su „Tele2“ atstove Asta Buitkute.

– Jūs esate telekomunikacininkai, tarpininkai tarp siuntėjo ir gavėjo. Gal jūs sustabdote tą žinutę?

– Iš tiesų gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema veikia taip, kad tarnybos naudojasi tokiu mobiliosios transliacijos (angl. – cell broadcasting) serveriu, per kurį siunčia pranešimą gyventojams. Tie pranešimai skiriasi nuo paprastų SMS žinučių, jie siunčiami tiesiai per ryšio bokštus. Galite pastebėti, kad jį gaunate ne kaip paprastą SMS, o tiesiai ekrane jis jums įsižiebia ir praneša kažkokią svarbią žinią. Tarnybos pačios nusprendžia, kokiai teritorijai yra aktuali ta žinia, atrenka ryšio bokštus ir per juos transliuoja pranešimą. Reiškia, kad gaus tie telefonai, kurie tuo metu toje teritorijoje yra arba tie telefonai, kurie jungiasi prie tų bokštų.

– Tai, jei aš gerai suprantu, metų pradžioje čia buvo gaisras Viršuliškių mikrorajone ir jeigu aš esu tame rajone, nors ir jame negyvenu, aš tą pranešimą gaučiau?

– Taip. Priklausys nuo to, kokias stotis atrinks tarnybos, kokį perimetrą jos apibrėš. Tai gali gauti žmonės, kurie tuo metu yra toje teritorijoje. Pavyzdžiui, žmogus, kuris gyvena šitame rajone, bet dirba visai kitame mieste arba kitame Vilniaus gale, to pranešio negaus. Tie pranešimai yra siunčiami pakartotinai, keletą kartų per dieną, tai, jeigu grįš ir jo telefonas prisijungs prie atitinkamų stočių, tą pranešimą jis gaus. Ir miesto svečiai gauna pranešimus ar atvykę iš užsienio, jeigu yra nusistatę savo telefono nustatymuose, kad tokius pranešimus nori gauti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu mes išvykstame į užsienį, ar taip pat galime gauti pranešimus? Nes tai taip pat yra labai aktualu.

– Nemažai šalių turi tokią sistemą. Pavyzdžiui, lietuvis, išvykęs į Havajus, tikrai gaus pranešimą apie artėjantį uraganą, nes toje vietoje jungsis prie vietinių stočių.

– Jeigu nėra ryšio, ar mes gausime tokį pranešimą?

– Šitų pranešimų siuntimas veikia ir per 2G technologiją, kuri veikia beveik visur. Gali būt ryšys silpnesnis, bet tą pranešimą turėtumėte gauti. Negausite, jeigu esate nusistatęs lėktuvo režimą arba kaip nors apribojęs savo ryšį.

Negausite, jeigu esate nusistatęs lėktuvo režimą arba kaip nors apribojęs savo ryšį.

– Aš savaitgalį gavau pranešimą, kad sustiprės vėjo gūsiai. Reiškia, mano telefone viskas veikia gerai. Gal kai kurie jau naudoja telefonus ne vieną dešimtmetį, bet tokio pranešimo dar nėra sulaukę. Ką reikėtų daryti? Ar jie čia patys ir yra kaltininkai?

– Iš tikrųjų verta pasitikrinti savo nustatymus, nes ypač naujesniuose telefonuose yra daug tų pranešimų lygių. Tikrai verta visas tas varneles pažymėti, kad viską norite gauti, taip pat ir testinius pranešimus. Operatorius duoda kelią tiems pranešimams. Mes duodame kelią ir matome, kad mašinos važiuoja arba nevažiuoja, pranešimai praeina arba nepraeina.

– Gal „Stop“ ženklą pastato žmonės?

– Tas „Stop“ ženklas dažnai būna pačiame telefone. Ir, vėlgi, pačios tarnybos sprendžia, kokiai teritorijai ši naujiena aktuali.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Gaudavau pranešimus net 3 kalbomis visuomet : anglų, lietuvių ir rusų , kur visuomet būdavo nurodyti ir skirtingi ryšio kanalai... Šį sykį tokį pranešimą kaip straipsnio fotografijoje ( 1 : 1 ) gavau TIKTAI RUSŲ kalba. Sakau, gal kartais - ukrainiečių, kalbančių rusiškai, garbei toksai akibrokštas , o gal lietuvių kalba jau nebėra valstybinė ? Žinoma, visuomet kildavo klausimas, kodėl į TĄ PATĮ NUMERĮ siunčiami net 3 pranešimai,- juk tai kainuoja, ko gero, nemažus pinigus,kiek žinoma iš spaudos... Kurį laiką negavau jokių pranešimų ( net to, kur privalėjo gauti visi- apie sirenų tikrinimą),nors seniau siųsdavo žinią ir apie avarijas autostradoje... Tačiau pastarasis pranešimas vien tik rusų kalba, tiesiog šokiravo, švelniai tariant...

ttt

ttt portretas
Negauna...ne visiems priklauso )

Kodel

Kodel  portretas
iki siol nera TA ir TMC tarnybu,padedanciu isvengti spusciu,avariju,kitokiu nelaimiu keliuose ir ne tik? Kaip evakuotis gresmiu atveju,kai ju nera!? O juk tereikia keleto zmoniu tarnybos! Imtuvus kiekvienas turime automobiliu multimedijoje,navigatoriuose.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių