Parlamentas numatė galimybę skirti A. Stulginskio žvaigždę ir po mirties

Parlamentarai numatė galimybę Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti ir po mirties, jei siūlomo apdovanoti asmens kandidatūra pateikta jam dar esant gyvam.

Tokiu atveju šį apdovanojimą atsiimtų mirusio šeimos nariai ir artimiausi giminaičiai arba asmuo, kuris rūpinasi apdovanojamo asmens viso gyvenimo nuopelnų ir atminimo įamžinimu.

Ketvirtadienį šias parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotas Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės įstatymo pataisas vienbalsiai palaikė 112 tautos atstovų.

Tokia iniciatyva Seime atsirado po žinios apie sovietmečio disidentės, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos bendradarbės, vienuolės Felicijos Nijolės Sadūnaitės mirtį.

„Apdovanojimo skyrimas net ir po mirties demokratijos gynėjai, disidentei F. N. Sadūnaitei būtų nuoširdi pagarba ir padėka už jos didžiules pastangas ir nuopelnus“, – yra sakiusi Seimo Pirmininkė  V. Čmilytė- Nielsen.

Šiuo Seimo apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus bei indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Šiais metais Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – planuojama skirti ilgametei Seimo narei, buvusiai parlamento vadovei Irenai Degutienei ir kovo pabaigoje mirusiai sovietmečio disidentei, vienuolei F. N. Sadūnaitei.

ELTA primena, kad 2022 m. pirmaisiais Aleksandro Stulginskio žvaigždės laureatais tapo prezidentas Valdas Adamkus ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) senatorius Ričardas Džozefas Durbinas.

2023 metais Aleksandro Stulginskio žvaigžde buvo apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Drįstu skelbti

Drįstu skelbti portretas
Tai kukli garsenybė, vyriškos drąsos galėjo pavydėti jai kiekvienas. Nuveikė daug, iš savo skriaudėjų tyčiodavosi jų akivaizdoje, buvo absoliuti bebaimė. Tautos pažiba ir pasididžiavimas. Ačiū. R.I.P.

kaimo bernas

kaimo bernas portretas
nu jo - upelio aktyvistui Vinkui tup pačiu amnestiją

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
O gyvą iš tų pačių tribūnų menkino- kokie išverstaskūriai tie valdžiažmogos
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių