JT ragina Sakartvelą atsisakyti „užsienio įtakos“ įstatymo

Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis žmogaus teisių komisaras Volkeris Turkas ketvirtadienį paragino Sakartvelo vyriausybę atsisakyti parlamente kelią besiskinančio prieštaringai vertinamo „užsienio įtakos“ įstatymo projekto ir išreiškė susirūpinimą dėl policijos naudojamo smurto prieš protestuotojus.

Jo pareiškimas pasirodė praėjus dienai po to, kai Sakartvelo parlamentas antruoju svarstymu pritarė minėtam teisės akto projektui, ir po dar vienos prieš šį įstatymą nukreiptų protestų nakties.

Kritikai sako, kad šis teisės aktas yra bandymas užgniaužti kitaminčius. Jei įstatymas būtų priimtas, būtų reikalaujama, kad tos nepriklausomos nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos organizacijos, kurios daugiau nei 20 proc. finansavimo gauna iš užsienio šaltinių, užsiregistruotų kaip „organizacijos, siekiančios užsienio jėgos interesų“.

„Raginu Sakartvelo valdžios institucijas atsisakyti šio įstatymo projekto ir užmegzti dialogą, be kita ko, su pilietine visuomene ir žiniasklaidos organizacijomis, – sakė V. Turkas. – Finansavimą iš užsienio gaunančių NVO ir žiniasklaidos priemonių kaip „organizacijų, siekiančių užsienio jėgos interesų“, ženklinimas kelia rimtą grėsmę žodžio laisvei ir laisvei burtis į asociacijas.“

Sakartvelą masiniai antivyriausybiniai protestai kausto nuo balandžio 9 d. Demonstracijos kilo po to, kai valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ grįžo prie planų priimti „užsienio įtakos“ įstatymą.

Anksčiau šią savaitę policija smurtu nutraukė prieš ją vykusią demonstraciją, paleisdama ašarines dujas, vandens patranką ir gumines kulkas, taip pat sumušdama ir sulaikydama daugybę žmonių.

V. Turkas nurodė, kad yra susirūpinęs dėl pranešimų, jog teisėsauga prieš protestuotojus ir žiniasklaidą „bereikalingai ir neproporcingai panaudojo jėgą“, ir paragino atlikti tyrimą dėl kaltinimų netinkamu elgesiu per protestus ir po sulaikymo. Jis pridūrė, kad „už pasinaudojimą savo teise į žodžio laisvę ir teise rinktis į taikius susibūrimus savavališkai“ sulaikyti asmenys turi būti nedelsiant paleisti, o jiems pareikšti kaltinimai – panaikinti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių