Ministras apie R. Fico pašovusį įtariamąjį: tai vienišas vilkas, kurio veiksmus paskatino rinkimai

  • Teksto dydis:

Slovakijos politikai paragino visuomenę nusiraminti po to, kai trečiadienį šaunamuoju ginklu buvo pasikėsinta į ministrą pirmininką Robertą Fico (Robertą Ficą).

Šis po vyriausybės posėdžio įvykęs išpuolis, kurio metu neįvardytas užpuolikas iššovė kelis kartus, sukrėtė Vidurio Europos šalį ir sulaukė plataus atgarsio visame žemyne.

Ketvirtadienį ligoninės, kurioje guli R. Fico, darbuotojas pranešė, kad jo būklė vis dar yra sunki, bet stabili.

Įtariamasis buvo sulaikytas, o Slovakijos vidaus reikalų ministras Matušas Šutajus-Eštokas (Matūšas Šutajus-Eštokas) trečiadienį pareiškė, kad pirminio tyrimo metu nustatyta, jog išpuolis akivaizdžiai buvo paremtas politiniais motyvais.

Jis sako, kad įtariamasis veikė vienas ir buvo nusivylęs praėjusį mėnesį vykusių prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo R. Fico sąjungininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis), rezultatais.

„Tai vienišas vilkas, kurio veiksmus paskatino prezidento rinkimai, nes jis buvo nepatenkintas jų rezultatais“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras.

Jis nurodė, kad įtariamajam pateikti kaltinimai pasikėsinimu nužudyti.

„Slovakijos policija dirba tik su viena išpuolio versija, o įtariamasis kaltinamas pasikėsinimu nužudyti iš anksto apgalvotu būdu“, – žurnalistams sakė ministras.

Į slovakų lyderio gyvybę pasikėsinta tuo metu, kai šalyje jaučiama didelė poliarizacija, tūkstančiams demonstrantų ne kartą susirinkus sostinėje ir kituose šalies miestuose, protestuojant prieš jo vykdomą politiką.

Tai vienišas vilkas, kurio veiksmus paskatino prezidento rinkimai, nes jis buvo nepatenkintas jų rezultatais.

Be to, premjeras buvo pašautas likus kelioms savaitėms iki Europos Parlamento rinkimų.

Kadenciją baigianti prezidentė Zuzana Čaputova, R. Fico politinė varžovė, ketvirtadienį pareiškė, jog šalies partijų vadovai susitiks, kad užtikrintų ramybę.

„Norime paraginti visus būti atsakingus“, – spaudos konferencijoje Bratislavoje sakė Z. Čaputova. Ji kalbėjo kartu su P. Pellegrini.

Jų bendru pareiškimu siekiama sumažinti pastaraisiais mėnesiais šalį apėmusią politinę įtampą. Tai ir raginimas slovakams nepasiduoti politiniam susiskaldymui.

„Šis pasikėsinimas nužudyti nusipelno bendro ir vienareikšmiško pasmerkimo, – sakė P. Pellegrini. – Raginu visas Slovakijos partijas nutraukti arba bent jau gerokai sumažinti savo rinkimų į Europos Parlamentą kampaniją, nes ši kampanija natūraliai susijusi su konfrontacija, o konfrontacija yra paskutinis dalykas, kurio šiuo metu Slovakijai reikia.“

Rugsėjį išrinkta R. Fico vyriausybė sustabdė ginklų tiekimą Ukrainai ir planuoja iš dalies pakeisti baudžiamąjį kodeksą, kad būtų panaikintas specialaus kovos su korupcija prokuroro postas, taip pat perimti visuomeninės žiniasklaidos kontrolę. R. Fico kritikai nerimauja, kad jis ves 5,4 mln. gyventojų turinčią Slovakiją dar autokratiškesniu keliu.

Ketvirtadienį Bratislavoje turi įvykti Slovakijos saugumo tarybos posėdis, kuriame bus aptarta susidariusi padėtis, pranešė vyriausybės kanceliarija ir pridūrė, kad po to įvyks vyriausybės posėdis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tfu

Tfu portretas
Vienas chuilo į kitą chuilo šovė,tik kad labai jau klišas, arba nenorėjo pataikyti.

Rasa

Rasa portretas
Fico nepasiduoda parazitynui nei dėl karo Ukrainoje rėmimo, nei dėl PSO sutarties. Pagarba.

Fortūna

Fortūna  portretas
Praėjo pro šalį ir nereikia būti pranašu kad suhuilėjusiam mafiozui pasisekė gaila šovėjo o kremlinis galės apmąstyti savo juodus darbelius gal atsivers jam akys duok Dieve.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių