Ukrainos taikos konferencijoje Šveicarijoje – daugiau kaip 160 delegacijų: Rusija nepakviesta

Šveicarija pakvietė daugiau kaip 160 delegacijų į kitą mėnesį įvyksiančią Ukrainos taikos konferenciją, ketvirtadienį pranešė šalies užsienio reikalų ministerija.

Pasak jos, Rusija, kuri daugiau nei prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, nekviečiama.

Maskva ne kartą yra sakiusi, kad neketina dalyvauti jokiose derybose, jei nebus atsižvelgta į „naujas realijas“, turėdama omenyje 2022-aisiais aneksuotus keturis Ukrainos regionus, ir atmetė konferenciją kaip Jungtinių Valstijų sąmokslą.

„Rusija šiuo metu nėra pakviesta, – sakė Šveicarijos užsienio reikalų ministerija. – Šveicarija visada buvo pasirengusi pakviesti Rusiją į šį aukščiausiojo lygio susitikimą.“

„Tačiau Rusija ne kartą viešai pareiškė, kad ji nėra suinteresuota dalyvauti šiame pirmajame aukščiausiojo lygio susitikime. Aukščiausiojo lygio susitikimu Šveicarijoje siekiama pradėti taikos procesą“, – tęsė ministerija.

„Šveicarija įsitikinusi, kad Rusija turi dalyvauti šiame procese. Taikos procesas be Rusijos neįsivaizduojamas“, – pridūrė ji.

Kol kas nei Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, nei Jungtinių Valstijų vadovas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nepatvirtino dalyvausiantys konferencijoje.

Taip pat nežinoma, ar konferencijoje dalyvaus svarbi Maskvos sąjungininkė Kinija.

Kinija tvirtina esanti neutrali karo Ukrainoje klausimu, tačiau ji sulaukė kritikos, kad tiesiai nepasmerkė Maskvos invazijos.

Be to, Kinija ir Rusija pastaraisiais metais sustiprino ekonominį bendradarbiavimą ir diplomatinius ryšius, o jų strateginė partnerystė nuo invazijos į Ukrainą prieš daugiau kaip dvejus metus tik auga.

Konferencija vyks birželio 15–16 dienomis Liucernoje, Šveicarijos Alpėse, prabangiame viešbutyje „Burgenstock Hotel“, jai pirmininkaus šalies prezidentė Viola Amherd.

Dalyvaujančių valstybių sąrašas bus paskelbtas netrukus. Be to, į jį bus įtrauktos valstybės iš visų pasaulio žemynų, įskaitant Didžiojo septyneto (G-7), Didžiojo dvidešimtuko (G-20) ir BRICS nares.

Be to, birželio 13–15 dienomis Italijoje vyks G-7 aukščiausiojo lygio susitikimas.

Tačiau Rusija ne kartą viešai pareiškė, kad ji nėra suinteresuota dalyvauti šiame pirmajame aukščiausiojo lygio susitikime.

Į Ukrainos taikos konferenciją taip pat buvo pakviesti Vatikano, Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų, Europos Tarybos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai.

Šveicarijos teigimu, susitikimas turėtų trukti šiek tiek ilgiau nei vieną dieną.

„Visos aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaujančios valstybės turėtų prisidėti savo idėjomis ir vizijomis dėl teisingos ir ilgalaikės taikos Ukrainoje“, – nurodė Šveicarijos užsienio reikalų ministerija.

Artėjančiomis derybomis siekiama „skatinti bendrą supratimą apie galimą sistemą šiam tikslui pasiekti“ ir „bendrai apibrėžti veiksmų planą, kaip įtraukti abi šalis į būsimą taikos procesą“.

Maskva ištisas savaites stengiasi išlaikyti savo pranašumą fronte, o pastarosiomis dienomis po to, kai JAV patvirtino beveik 61 mlrd. JAV dolerių (57,3 mlrd. eurų) paramą Ukrainai, dar labiau sustiprino puolimą mūšio lauke. 


Šiame straipsnyje: Šveicarijataikos konferencijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių