Baigiasi pajamų ir turto deklaravimas

Ketvirtadienį baigiasi 2023 metų pajamų ir turto deklaravimas.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, antradienį pajamas deklaravo daugiau nei 1,4 mln., arba beveik 77 proc. tai privalančių padaryti gyventojų, turtą – daugiau nei 75,3 tūkst., arba beveik 69 proc. privalančių tai padaryti gyventojų.

Tuo metu prašymus skirti 1,2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) paramą jos gavėjams arba 0,6 proc. GPM paramą politinėms partijoms už 2023 metus antradienį buvo pateikę 436 tūkst. gyventojų.

VMI duomenimis, 416 tūkst. gyventojų deklaravo didesnę nei 283 mln. eurų mokėtiną GPM sumą, daugiau nei 829 tūkst. gyventojų deklaravo 346 mln. eurų permokų.

Pajamas deklaruoti šiemet privalo 348 tūkst. žmonių, užsiėmusių individualia veikla – su pažyma arba įsigijus verslo liudijimą. Dar 98 tūkst., pavyzdžiui, politikai, valstybės tarnautojai, įmonių vadovai turi pateikti ir turto deklaracijas.

Pajamas deklaruoti taip pat privalo gyventojai, gavę apmokestinamųjų pajamų – palūkanų, už būsto nuomą ar užsienyje gautų pajamų, taip pat pasinaudoję per dideliu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD) ir dėl to susidarius mokėtinai GPM sumai.

Deklaracijas teikia ne tik gyventojai, kurie privalo tai daryti, bet ir norintieji susigrąžinti permokas (pasinaudoti lengvatomis).

Pernai pajamų deklaracijas pateikė 1,58 mln. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių