Dalies europarlamentarų padėjėjų algos - ne kiekvieno nosiai

Dauguma mūsų europarlamentarų talkininkų pluša ne Briuselyje ar Strasbūre, o Lietuvoje. Ši aplinkybė lemia ne tik jų darbo pobūdį, bet ir tai, kad duomenys apie tokių padėjėjų atlyginimus laikomi konfidencialia informacija, rašo portalas lzinios.lt.

Europos Parlamente dirba 12 Lietuvos atstovų. Jiems talkina daugiau kaip pusantro šimto pagalbininkų. Kiekvienas europarlamentaras turi iki 3 akredituotų padėjėjų (maksimalus leistinas skaičius) EP būstinėse Briuselyje bei Strasbūre ir net iki 42 „vietinių“ padėjėjų, dirbančių Lietuvoje. Pastarųjų skaičius yra neribojamas.

Šiuo metu daugiausia pagalbos prireikia europarlamentarei „darbietei“ Justinai Vitkauskaitei-Bernard. Ji turi 3 akredituotus ir 42 „vietinius“ padėjėjus. „Visų šalių EP narių vietos asistentai yra įdarbinami pagal atitinkamos šalies nacionalinius darbo įstatymus, taikant tos šalies mokesčius. Šiuo atveju darbdavys yra EP narys. Jis vietos padėjėjų užmokesčio mokėjimą, mokestines prievoles ir deklaravimo klausimus tvarko per profesionalų vietos mokėjimo tarpininką. Mano vietos asistentai gauna įvairaus dydžio darbo užmokestį, priklausantį nuo krūvio, - nuo 500 iki 1000 litų“, - teigė J. Vitkauskaitė-Bernard.

Anot europarlamentarės konservatorės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės biuro vadovo Jono Urbanavičiaus, jos padėjėjų atlyginimai, atskaičius mokesčius, svyruoja nuo 700 iki 5000 litų. „Atlyginimas priklauso nuo to, koks yra asmeninis europarlamentarės ir darbuotojo susitarimas, etato dydis ir t. t.“ - pažymėjo jis. Politikei talkina 8 padėjėjai (2 akredituoti ir 6 „vietiniai“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių