Valstybės nekilnojamasis turtas bus valdomas centralizuotai

Siekdama įgyvendinti vieną iš Vyriausybės programos prioritetinių tikslų – įdiegti valstybės nekilnojamojo turto centralizuoto valdymo principus (įskaitant centralizuotą jo pardavimą), nustatyti šio turto valdymo efektyvumo rodiklius bei sukurti informacinėmis technologijomis paremtą valstybės nekilnojamojo turto valdymo kontrolės sistemą, Vyriausybė teikia Seimui išvadas dėl jam pateiktų svarstyti 11 teisės aktų projektų, kuriais pertvarkomas valstybei priklausančio nekilnojamojo turto valdymas.

Numatoma administracinės paskirties objektų, taip pat nenaudojamo ir pripažinto nereikalingu ar netinkamu naudoti nekilnojamojo turto objektų valdymą perduoti į vienas rankas – centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojui (CTV), kuris būtų steigiamas sujungiant dvi valstybės įmones – Valstybės turto fondą ir Turto banką, rašoma Vyriausybės pranešime spaudai.

Administracinės paskirties nekilnojamasis turtas palaipsniui bus perduodamas valdyti CTV, pereinant prie turto valdymo ir priežiūros paslaugų teikimo santykių su šio turto tikraisiais naudotojais – valstybės institucijomis ir įstaigomis, kurios CTV perduotu turtu naudosis panaudos pagrindais. Mažinant išlaidas turto priežiūrai, šias  paslaugas CTV galės pirkti centralizuotai. Jis bus ir naujo administracinės paskirties turto įsigijimo organizatorius, kuris spręs, kokiu būdu jį įsigyti – pirkti, statyti ar nuomotis. Valstybės turto pardavimas taip pat bus vykdomas  centralizuotai, nes jo pardavimo viešo aukciono organizatoriumi taps CTV.

CTV taip pat koordinuos valstybės institucijų priimamų sprendimų dėl nekilnojamojo turto perdavimo, nuomos ar nurašymo procesus, atliks nekilnojamojo turto valdymo efektyvumo rodiklių vertinimą, kaups informaciją apie visą valstybės nekilnojamąjį turtą ir dėl jo sudarytus sandorius. Tai sudarys sąlygas valstybės nekilnojamojo turto valdymo kontrolės sistemai sukurti.

Prie bendrojo valstybės turto valdymo principų prisijungia „Sodra“, kuri valdys turtą ne ministro įsakymu, o Turto valdymo įstatymo nustatyta tvarka. Tačiau lėšos iš „Sodros“ valdomo ir į jos apskaitą įtraukto turto nuomos ir pardavimo pateks į jos, o ne valstybės ar savivaldybių biudžetus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių