„Amber Grid“: nepateikus sertifikatų „Alvora“ turės pakeisti abejotinas detales

  • Teksto dydis:

Lietuvos dujų perdavimo sistemų operatorė „Amber Grid“ pirmadienį oficialiai patvirtino pareiškusi pretenziją Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) pagrindinei rangovei „Alvorai“ dėl jame galimai sumontuotų 150 rusiškų jungiamųjų alkūnių.

Bendrovės teigimu, nepateikus reikiamų sertifikatų „Alvora“ turės pakeisti abejonių sukėlusias detales.

„Siekiant ištaisyti sertifikavimo trūkumus, „Amber Grid“ pareiškė pretenziją „Alvorai“ ir kreipėsi į banką dėl GIPL dujotiekio rangovų suteiktos garantijos, kuri gali būti panaudota detalių keitimui“, – pirmadienį pranešime teigė „Amber Grid“.

„Amber Grid“ reikalauja pašalinti dujotiekio detalių sertifikavimo trūkumus. Nepašalinus detalės bus keičiamos“, – nurodė bendrovė.

Bendrovė tikina, kad sertifikavimo trūkumai neturi įtakos dujotiekio saugumui.

„GIPL dujotiekio saugumą patikrino išorės ekspertai – jis nekelia abejonių. Planuojama atlikti dažnesnius dujotiekio patikrinimus“, – rašoma pranešime.

Anot jo, GIPL dujotiekio saugumą patvirtina statybos ir naudojimo metu atlikti viso dujotiekio bandymai, vidinė diagnostika ir papildomos ekspertizės.

„Atlikti dujotiekio dalių cheminės sudėties matavimai, plieno kokybės ir kietumo matavimai, suvirinimo siūlių rentgeno, vamzdyno detalių sienelių storio matavimų rezultatai atitinka techninius projekto reikalavimus ir net juos viršija. Atliekami testai patvirtina, jog dujotiekį saugu eksploatuoti“, – nurodo „Amber Grid“.

Apie „Amber Grid“ pretenziją „Alvorai“ sekmadienį pranešė naujienų portalas „15min“. Pirmadienį apie tai pranešė pati dujų perdavimo sistemos operatorė.

Tuo pačiu „Amber Grid“ paprašė banko pratęsti projektui suteiktos garantijos galiojimą iki liepos ir ketina ja pasinaudoti. Bendra garantijos vertė siekia 7 mln. eurų.

GIPL dujotiekio saugumą patikrino išorės ekspertai – jis nekelia abejonių.

 

Alkūnių, dėl kurių kilmės yra keliami klausimai, dujotiekyje yra apie pusantro šimto. Jų bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų.

„Alvora“ iki šiol neatskleidžia jungiamųjų detalių gamintojų. Anot įmonės, „Amber Grid“ pretenzijoje kalbama tik apie alkūnių dokumentų tinkamumą.

„Amber Grid“ patronuojančios įmonės „Epso-G“ atitikties ir rizikų valdymo direktorius Romas Zienka portalui „15min“ teigė, jog nesant duomenų apie nesaugų GIPL dujotiekio eksploatavimą, apie nustatytus su detalėmis susijusius defektus dujų operatorė nepateikė informacijos neplaninį įmonės patikrinimą atliekančiai ir pasisakyti dėl GIPL saugumo turinčiai Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT).

VERT pirmadienį BNS nurodė, jog neplaninis dujotiekio patikrinimas, kurį planuota baigti iki kovo, praėjusią savaitę  pratęstas iki balandžio 19 dienos.

Reguliuotojas neatsakė, ar „Amber Grid“ bus prašoma pateikti informaciją apie nustatytus defektus. 

„Kol vyksta neplaninis patikrinimas, negalime teikti informacijos, kuri susijusi su patikrinimo turiniu“, – BNS nurodė VERT.

BNS primena, kad apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone pirmasis dar 2020 metais pranešė LRT Tyrimų skyrius.

Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Įtariama, kad būtent tuomet galėjo būti sukurpta rusiškų detalių priedangos suklastotais Europos įmonių sertifikatais schema, neva „Alvora“ sumontavo „ChelPipe“ jungiamąsias dalis, „pakišdama“ jas po suklastotais Lenkijos, Rumunijos ir Latvijos įmonių sertifikatais.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Kadangi rusiškas metalas geresnis, reiškias ilgiau laikys, tai kažkam neišeis pinigu praplaut su remontais užtai ir visas triukšmas dabar

jo

jo portretas
lansdurnizmas visam grezume...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių