Rusija teisių gynėją O. Orlovą paskelbė užsienio agentu

  • Teksto dydis:

Rusija penktadienį žmogaus teisių gynėją veteraną, Nobelio premiją pelniusios grupės „Memorial“ vadovą Olegą Orlovą paskelbė užsienio agentu.

Šią etiketę Maskva, pastaraisiais metais bandydama užgniaužti bet kokią kritiką, naudoja prieš šimtus aktyvistų ir nepriklausomų žurnalistų.

Rusijos teisingumo ministerija nurodė, kad O. Orlovas „nepritarė specialiajai karinei operacijai Ukrainoje, skleidė melagingą informaciją apie Rusijos Federacijos valstybinių institucijų sprendimus, dalyvavo kuriant pranešimus ir medžiagą užsienio agentams“.

70 metų O. Orlovui pernai buvo skirta bauda už Rusijos ginkluotųjų pajėgų „diskreditavimą“ pagal vieną iš kelių naujų cenzūros įstatymų, priimtų siekiant užkirsti kelią invazijos į Ukrainą kritikavimui.

Iš asmenų ar grupių, kurioms užklijuojama „užsienio agento“ etiketė, primenanti sovietinių laikų terminą „liaudies priešas“, reikalaujama, kad būtų atskleisti finansavimo šaltiniai.

Be to, jie visas publikacijas, įskaitant įrašus socialiniuose tinkluose, privalo žymėti žyma „užsienio agentas“.

O. Orlovas, kuris pagal išsilavinimą yra biologas, prisijungė prie teisų grupės „Memorial“ jos veiklos pradžioje, praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje.

„Memorial“ Rusijoje įsitvirtino kaip svarbus pilietinės visuomenės ramstis, saugodamas komunistinių represijų aukų atminimą ir vykdydamas kampaniją prieš teisių pažeidimus V. Putino valdomoje Rusijoje.

2021 metų gruodį, keli mėnesiai iki V. Putinui pasiunčiant karius į Ukrainą, Rusijos pareigūnai išformavo „Memorial“, apkaltinę ją teisės aktų pažeidimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių