G. Skaistė: į brangstantį skolos aptarnavimą reikia žiūrėti atsakingai

Prezidentui Gitanui Nausėdai siūlant valstybei skolintis trumpalaikiams gynybos projektams ir taip papildomai finansuoti krašto apsaugą, finansų ministrė sako, jog į šiuo metu augančius valstybės skolos aptarnavimo kaštus reikia žiūrėti atsakingai, ypač prisiimant naujų įsipareigojimų.

Pasak Gintarės Skaistės, 2025 metais skolai aptarnauti valstybės biudžete reikės papildomai apie 170 mln. eurų.

„Kitais metais, prognozuojama, kad reikės papildomai apie 170 mln. eurų tam, kad būtų galima aptarnauti dabar egzistuojančią skolą“, – ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime teigė G. Skaistė.  

„Natūralu, kad tai yra klausimas į kurį reikia žiūrėti atsakingai, ypač prisiimant naujus įsipareigojimus ir tas turbūt aktualu ir dabartinėje diskusijoje apie papildomas išlaidas krašto apsaugai, kad visgi turime turėti tvarius pajamų šaltinius“, – pridūrė ministrė.   

Pasak jos, skolinamasis brangsta dėl Europos Centrinio Banko ilgą laiką didintų bazinių palūkanų normų.

Finansų ministerija BNS nurodė, kad šiemet prognozuojami skolos aptarnavimo kaštai sieks 460,5 mln. eurų, o dėl padidėjusių palūkanų ir augančių skolos apimčių 2025 metais – 628,7 mln. eurų.

G. Nausėda ketvirtadienį teigė, kad finansavimas gynybai turėtų būti mišrus – skolinantis trumpalaikiams gynybos projektams, tuo metu tęstinius, ilgalaikiams projektus finansuoti iš gynybos mokesčio.

G. Skaistės teigimu, valstybės skola šiuo metu sudaro apie 38 proc. BVP.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimo bernas

kaimo bernas portretas
kažin kiek privataus sloviko apsauga valstybei kainuoja, galėtų pats ir pasiskolinti iš Adamkaus ar Grybauskaitės Nesikelia į valstybės paruoštą rezidenciją - nepasitiki, matyt

Jonas

Jonas portretas
Ukrainai padovanojo du milijardus ubagais palikdami Lietuvius vėl pasiskolins vėl sukiš ukrams. Kaščiūnas jau tariasi su ukrais dėl paramos
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių