Politikai, bendražygiai reiškia užuojautą dėl G. Kirkilo netekties: nenuilstamai dirbo dėl Lietuvos

Šalies vadovai, politikai ir bendražygiai reiškia užuojautą dėl buvusio premjero Gedimino Kirkilo mirties.

Prisimindamas G. Kirkilą prezidentas Gitanas Nausėda sako, jog G. Kirkilas buvo Lietuvai atsidavęs politikas, per savo ilgametę karjerą prisidėjęs prie svarbių valstybės raidos etapų.

„Gediminas Kirkilas buvo išmintingas, garbingas, vakarietiškų pažiūrų politikas, nenuilstamai dirbęs vardan Lietuvos. Jo laikotarpis būnant premjeru pirmaisiais narystės ES ir NATO metais buvo svarbus vakarietiškos krypties egzaminas, kurį išlaikėme“, – rašoma prezidento užuojautoje.

Šalies vadovas reiškia užuojautą G. Kirkilo šeimai, artimiesiems, bičiuliams ir bendražygiams.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, jog retas politikas Lietuvoje elgėsi taip išmintingai ir gerbė savo oponentus,

„Labai nedaug politikų Lietuvoje geba žvelgti taip giliai ir gerbti oponentus, kaip tai gebėjo Gediminas Kirkilas, ir tai ne vienintelis dalykas, ko verta pasimokyti iš šio išmintingo politiko. Su kuriuo dar vakar bendravau konferencijoje Seime“, – šeštadienį savo „Facebook“ paskyroje rašė Seimo vadovė.

„Ilsėkitės ramybėje, Gediminai“, – reikšdama užuojautą velionio šeimai teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Premjerė I. Šimonytė prisimindama G. Kirkilą pripažįsta, jog politiniame lauke jie užėmė skirtingas pozicijas. Tačiau Vyriausybės vadovė teigia vertinusi savo pirmtako gebėjimą įsiklausyti į visų pusių argumentus ir žavėjosi jo nuoširdžiu rūpesčiu dėl Lietuvos.

„Gediminas Kirkilas buvo ryškus politikas, kuris nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo aktyviai dalyvavo Lietuvos politiniame gyvenime. Nepaisant to, kad kartais politiniame gyvenime užėmėme skirtingas pozicijas, neretai ginčijomės, tačiau visada labai vertinau Gedimino Kirkilo politinę patirtį, sugebėjimą įsiklausyti ir į kitų politinių krypčių atstovų argumentus, tai, kad jam nuoširdžiai rūpėjo valstybės stiprinimas. Gediminas Kirkilas buvo puikus pašnekovas, jautrus žmogus ir stipri asmenybė. Nuoširdžiai užjaučiu jo artimuosius ir visus bendražygius“, – išplatintame pranešime nurodo ministrė pirmininkė.

V. Blinkevičiūtė: G. Kirkilo duona buvo politika

Buvusį bendražygį prisiminusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė sako, jog G. Kirkilas buvo išskirtinis politikas, pasižymėjęs ramiu būdu ir gebėjimu ieškoti bendrų sprendimų sudėtingose situacijoje.

„Prisimenu Gediminą Kirkilą kaip premjerą ar kaip mūsų partijos pirmininką – kaip ramų ir išlaikytą politiką. Nė karto negirdėjau, kad jis būtų pakėlęs toną, kad kumščiu stalą trankytų, kad kažkaip susinervintų, būtų pilnas emocijų. Ne, atvirkščiai – jis viską spręsdavo pakankamai ramiai ir ateidavo pasitarti. Sakydavo, sėsk, viską aptarsime, rasime sprendimus. Ir tikrai rasdavome“, – Eltai šeštadienį sakė V. Blinkevičiūtė.

„Jo duona buvo politika – jis buvo išmintingas politikas ir iki pat tokio netikėto išėjimo mes visada klausėmės jo įžvalgų apie nūdienos politinį gyvenimą“, – kalbėjo politikė.

„Tai buvo didelė politinė išmintis, politinė kultūra. Ir tai yra didžiulė netektis mums visiems“, – reikšdama užuojautą sakė LSDP pirmininkė.

G. Landsbergis: Lietuva neteko labai talentingo politiko

Užuojautą buvusiam premjerui reiškia ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Diplomatijos vadovas tikina – Lietuva neteko labai talentingo ir kūrybingo politiko.

„Lietuva neteko labai talentingo ir kūrybingo politiko, intelektualo, valstybės interesų architekto ir gynėjo, kuris savo politine ir visuomenine veikla prisidėjo prie kokybiškesnės Lietuvos politikos ir politinės minties vystymo. Dėl šios netekties reiškiu nuoširdžią užuojautą ir linkiu stiprybės šią sunkią valandą Gedimino Kirkilo artimiesiems“, – nurodo G. Landsbergis.

Savo ruožtu G. Kirkilą prisimena ir Krašto apsaugos ministerija. Pasak jos vadovo Lauryno Kasčiūno, G. Kirkilas buvo veiklus ir ryžtingas politikas, nuoširdžiai dirbęs tėvynės labui, sugebėjęs išklausyti kitų nuomones, telkti ir sutarti dėl svarbiausių mūsų valstybės saugumo ir gynybos klausimų.

Šeštadienį, eidamas 73-uosius metus mirė buvęs premjeras Gediminas Kirkilas. Apie tai Eltai šeštadienio rytą patvirtino policijos atstovas Ramūnas Matonis.

G. Kirkilas gimė 1951 m. sostinėje. 1978-1989 m. priklausė SSKP, vėliau Lietuvos komunistų partijai. 1990 m. G. Kirkilas išrinktas Lietuvos demokratinės darbo partijos (LDDP) pirmuoju pavaduotoju ir keletą metų priklausė šiai politinei jėgai. Nuo 2001 m. tapo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) nariu, 2007-2009 m. pirmininkavo socialdemokratams.

Politikas buvo renkamas į Seimą nuo 1992 m. ir dirbo parlamente keletą kadencijų – iki 2020 m. 2017 m. lapkritį pasitraukė iš socialdemokratų gretų.

G. Kirkilas ėjo krašto apsaugos ministro pareigas 2004-2006 m., vadovavo Vyriausybei 2006-2008 m.

G. Kirkilas 2003 m. buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, po metų – Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Liudintis"

"Liudintis" portretas
Darbsciuju ranku burelis(valdzia) pagerbia burelio nari,kitaip atejus laikui opozicija ju nepagerbs!!!

Anonimas

Anonimas portretas
DĖL LIETUVOS KAIP ČIA PASAKIUS.....BET SAU TAI TIKRAI.....TIK KAD Į GRABĄ DABAR PASIIMS TIK PADEVĖTUS BATUS IR SENĄ PARTINĘ EILUTĘ.....GYVENIMAS NUGYVENTAS TUŠČIAI.....DEJA.

vytaute

vytaute portretas
jo, tikrai dirbo Lietuvai., matem ir jautem visi.Kazkoks LEO dar buvo.Cia irgi ,prie darbu?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių