Šiais metais Tailande karštis jau pražudė 30 žmonių

Ketvirtadienį Tailandas paskelbė naujus įspėjimus dėl svilinančio karščio, vyriausybė pranešė, kad šiais metais šilumos smūgis jau pražudė mažiausiai 30 žmonių.

Bankoko miesto valdžia paskelbė įspėjimą dėl ekstremalaus karščio tikintis, kad karščio indeksas viršys 52 laipsnius Celsijaus.

Trečiadienį temperatūra Tailando sostinės betono masyve siekė 40,1 laipsnio Celsijaus, panaši temperatūra prognozuojama ir ketvirtadienį.

Šią savaitę išskirtinai karštų orų banga apėmė Pietų ir Pietryčių Aziją, Filipinuose dėl karščio uždarytos mokyklos, Bangladeše maldininkai meldžia lietaus.

Karščio indeksas parodo jutiminę temperatūrą, atsižvelgiant į drėgmę, vėjo greitį ir kitus veiksnius. Bankoke jis pasiekė „itin pavojingą“ lygį, perspėjo miesto aplinkos departamentas. Ketvirtadienį svilinančio karščio įspėjimą paskelbė ir karalystės šiaurės rytinės Udon Thani provincijos valdžia.

Sveikatos apsaugos ministerija vėlai trečiadienį pranešė, kad nuo sausio 1 d. iki balandžio 17 d. nuo karščio smūgio mirė 30 žmonių. Per visus 2023 m. karštis pražudė 37 žmones.

Pareigūnai ragina pagyvenusius ir sveikatos problemų, įskaitant nutukimą, turinčius žmones, likti patalpose ir nuolat gerti vandenį.

Balandis paprastai yra karščiausias metų laikas Tailande ir kitose Pietryčių Azijos šalyse, tačiau šiais metais sąlygas pablogino reiškinys „El Nino“. Pernai visame pasaulyje buvo užfiksuotas rekordinis karščio streso lygis, o Jungtinių Tautų orų ir klimato agentūra teigė, kad Azija šyla ypač sparčiai.

Šią savaitę karalystę alino karščio banga, pirmadienį šiaurinėje Lampango provincijoje buvo užfiksuota 44,2 laipsnio temperatūra, tik vos mažesnė nei visų laikų rekordas, kai pernai temperatūra pakilo iki 44,6 laipsnio Celsijaus.

Gretimame Mianmare trečiadienį termometro stulpelis pakilo iki 45,9 laipsnio šilumos, ketvirtadienį tikimasi dar daugiau. Dėl chaoso ir konflikto, kilusio po 2021 m. kariškių įvykdyto perversmo, daug kur šalyje nuolat nutrūksta elektros tiekimas, dėl to žmonės negali atsivėsinti ventiliatoriais ir oro kondicionieriais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių